Mostanság kissé szétszórt vagyok, így nemcsak a bulgurból készült köret készült a véletlennek köszönhetően, de még a pörkölt is erre a sorsra jutott. Eredetileg ugyanis gombás-tejfölös csirkecombot szerettem volna készíteni, de a fagyasztóba nem találtam meg a csirkecombot. (kitudja lehet nagyon fázott és túlságosan összehúzta magát, ezért nem találtam rá:)))) Viszont, mivel mindenképpen pörköltet szerettem volna főzni, méghozzá jó sok gombával, és tejföllel, így sertéscombot vettem elő. Végül már nem is bántam, mert bizony így összefőzve nagyon finomra sikerült. A körettel pedig egyszerűen nagyszerű volt. Bizony nem egy diétás ebéd, de ezt most cseppet sem bántam, hát jól be is laktam belőle. Igaz talán a köret kicsit kárpótolt a lelkiismeret furdalásért, na de diéta ide, diéta oda, néha lehet egy kicsit lazítani. Hétvégére ajánlanám mindenkinek, akár sertés, akár csirkehúsból elkészítve. A köret pedig mindenkinek a saját ízlése szerint készíthető hozzá. Azt azért halkan megjegyzem, hogy a zöldséges bulgur, nagyon finom, és mindenképpen megér egy próbát.
Hozzávalók:
60 dkg sertéscomb (v. csirkecomb)
50 dkg gomba
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só
ételízesítő
Erős Pista(paprikakrém)
pirospaprika
szerecsendió
őrölt bors
majoranna
bazsalikom
1 nagy tejföl
Floriol étolaj
A húst apróbb kockákra felvágni. A gombát megtisztítani, majd ízlés szerint feldarabolni.(én vékonyan felcsíkoztam) A vöröshagymát apróra felvágni.
Egy edénybe feltenni melegedni az olajat, majd hozzáadni az apróra vágott vöröshagymát és elkezdeni párolni. Ezután hozzáadni a vékonyan felszeletelt fokhagymát, jól összekeverni, majd rátenni a lecsepegtetett húst. Összeforgatni, és a hús kifehéredéséig párolni. Közben ízlés szerint megszórni a fűszerekkel.
Végül hozzáadni a csípős paprikakrémet és megszórni pirospaprikával. Alaposan összekeverni, majd felönteni egy kevés vízzel, és félpuhára főzni.(ne sok víz kerüljön alá, mert a gomba majd elég sok levet enged)
Amikor már félig megpuhult a hús, akkor hozzáadni a feldarabolt gombát, összeforgatni, majd lassú tűzön tovább főzni.(ekkor már nem kell alá folyadékot önteni, mert a gomba elég sok levet enged) Ha szükséges még utánaízesíteni.
Rövid ideig még főzni, majd belekeverni a tejfölt és teljesen készre főzni.
Tálaláskor ízlés szerinti köretet kínálhatunk mellé. Én zöldséges bulgurral tálaltam, és nagy jól illett hozzá.
Egy edénybe feltenni melegedni az olajat, majd hozzáadni az apróra vágott vöröshagymát és elkezdeni párolni. Ezután hozzáadni a vékonyan felszeletelt fokhagymát, jól összekeverni, majd rátenni a lecsepegtetett húst. Összeforgatni, és a hús kifehéredéséig párolni. Közben ízlés szerint megszórni a fűszerekkel.
Végül hozzáadni a csípős paprikakrémet és megszórni pirospaprikával. Alaposan összekeverni, majd felönteni egy kevés vízzel, és félpuhára főzni.(ne sok víz kerüljön alá, mert a gomba majd elég sok levet enged)
Amikor már félig megpuhult a hús, akkor hozzáadni a feldarabolt gombát, összeforgatni, majd lassú tűzön tovább főzni.(ekkor már nem kell alá folyadékot önteni, mert a gomba elég sok levet enged) Ha szükséges még utánaízesíteni.
Rövid ideig még főzni, majd belekeverni a tejfölt és teljesen készre főzni.
Tálaláskor ízlés szerinti köretet kínálhatunk mellé. Én zöldséges bulgurral tálaltam, és nagy jól illett hozzá.
Nekem tetszik a burgurod is (én is szoktam főzni) de a csúcs a SOKOL rádiód :))) Jaj de rég láttam ilyet. S gondolom még működik is !!!
VálaszTörlésMég nem ettem bulgurt de így együtt az egész nagyon guszta.
VálaszTörlésNagyon guszta. A Sokol rádiód mosolyra derített, nagypapámnak volt, akár a műhelyben, akár a kertben dolgozott, mindig vitte magával :)
VálaszTörlésFinom lehet a gombás tejfölös pörid is!:-)
VálaszTörlésNagyon ínycsiklandozó a látvány! Szívesen megkóstolnám,bulgurt még nem ettem, de gondolom, vagyis úgy látom olyan mint a rizs.
VálaszTörlésGizus,de fincsi kaját készítettél,nagyon guszta lett,elfogadnám ebédre:-)
VálaszTörlésMennyei! Finom és laktatós! Yamy! Yamy!
VálaszTörlésViki!
VálaszTörlésIgen működik még a rádió, igaz csak ritkán kapcsoljuk be. Van még több régi rádiónk, gyűjtők vagyunk.:)
Bianka!
VálaszTörlésNagyon finom így együtt.:)
Naryenne!
VálaszTörlésÉrdemes kipróbálni, nekem jobban ízlett mint a rizs, pedig azt is szeretem.:)
Csongi!
VálaszTörlésKöszönöm!! Ismerős a rádiós sztori, nálunk anyu nagy kedvence volt ez a rádió!!:)
Nelli!
VálaszTörlésNagyon finom lett a pöri, így együtt főzve a gombával. Máskor mindig külön főztem, és csak a végén főztem párpercig össze.:)
Éva!
VálaszTörlésKöszönöm! Igen jól látod, hasonló a rizshez, érdemes kipróbálni.:)
Ditta!
VálaszTörlésKöszi, igaz az ebédről már lekéstem, de azért szívesen küldök neked.:)
Juci!
VálaszTörlésÚgy ahogy mondod, mennyei!!:)