2010. szeptember 28., kedd

Kifli Szemirámisztól.




Szakítva azzal, hogy szinte soha nem eszünk kenyeret és péksütemény, mióta megvettem a kenyérsütőgépem már másodszorra dagasztottam benne. Először császárzsemlét, melyet már régebben is sütöttem, most pedig kiflit. A napokban Szemirámisznál leltem rá erre a receptre, és olyan gyönyörű kifliket sütött, hogy nem tudtam ellenállni. Igaz az enyém nem lett olyan szép, de finomnak annál finomabb. Kívül ropogós, belül foszlós ahogyan ő is írta. Sajnos nem kaptam BL-80-as lisztet(hát ez az én formám), de megoldottam a problémát. Bl-55-ös és rétesliszt keverékéből sütöttem. Mivel nem vagyok még felkészülve az ilyesfajta sütkérezésre, így burgonyapelyhem sem volt, ami az eredeti receptben szerepel. Ezek a kis eltéréseket leszámítva mindent a recept szerint csináltam. Legközelebb majd, jobban felkészülök sütés előtt, de mondhatom nekem így is nagyon ízlett. Mivel nem volt türelmem kivárni, hogy teljesen kihűljön, még langyosan hozzáláttam a teszteléséhez.:))



Hozzávalók 8 db kiflihez:

17 dkg BL-55 liszt
17 dkg rétesliszt
2 dkg élesztő
1 dl langyos víz
1 dl langyos tej
2,5 dkg puha vaj
1 ek olaj
1,5 tk só
0,5 tk cukor


Ezeket a hozzávalókat a kenyérsütőgépbe tenni, majd a dagasztóprogramot bekapcsolni.
Másfél óra alatt szépen megdagasztja és megkeleszti a tésztát.(természetesen kézzel is belehet dagasztani és meleg helyen megkeleszteni)

Amikor a gép végzett a kelesztéssel, a tésztát lisztezett felületre kiborítani, majd kör alakúra kinyújtani.

Éles késsel 8 egyenlő cikkre felvágni.
Mindegyik cikket a szélesebb végétől kezdve feltekerni.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tenni, egymástól kicsit távolabb.
Konyharuhával letakarni és egy órán át így keleszteni tovább.

A sütőt közben előmelegíteni 200 fokosra.(én egy kisebb edénybe vizet tettem be az egyik sarkába)
A megkelt kifliket langyos vízzel lespriccelni és megszórni ízlés szerint, magvakkal vagy sóval.

A tepsit behelyezni az előmelegített sütőbe és egy pohár vizet löttyinteni a sütő aljába, hogy gőz keletkezzen.
20-25 perc alatt szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve rácsra tenni és hideg vízzel lespriccel a forró kifliket, majd teljesen kihűteni.

8 megjegyzés:

  1. Jól el mentél!!!!!puszi tőlünk.

    VálaszTörlés
  2. Tényleg szépségesek és a színük káprázatos

    VálaszTörlés
  3. Gizi, nagyon kedves vagy, hogy megemlítettél a recept címében! :))

    Egyébként pedig a kiflijeid gyönyörűek lettek, és nagyon örülök, hogy ízlettek!

    VálaszTörlés
  4. Melli!

    ????????????????????????????Puszi

    VálaszTörlés
  5. Bianka!
    Köszönöm. Nagyon finom lett, olyan boldog voltam és tele sikerélménnyel.:))

    VálaszTörlés
  6. szemirámisz!
    Ez csak természetes, hogy megemlítettelek. Több olyan blog van ahol csodálatos kenyerek és péksütemények sorakoznak. Köztük a tied is, tele fantasztikus dolgokkal. Meghajlok a tudásod(tudásotok) előtt. Én köszönöm, hogy tanulhatok tőletek.:)

    Nagyon finomak lettek a kiflik, hamarosan ismételni fogom a sütést.:)

    VálaszTörlés