Szakítva azzal, hogy szinte soha nem eszünk kenyeret és péksütemény, mióta megvettem a kenyérsütőgépem már másodszorra dagasztottam benne. Először császárzsemlét, melyet már régebben is sütöttem, most pedig kiflit. A napokban Szemirámisznál leltem rá erre a receptre, és olyan gyönyörű kifliket sütött, hogy nem tudtam ellenállni. Igaz az enyém nem lett olyan szép, de finomnak annál finomabb. Kívül ropogós, belül foszlós ahogyan ő is írta. Sajnos nem kaptam BL-80-as lisztet(hát ez az én formám), de megoldottam a problémát. Bl-55-ös és rétesliszt keverékéből sütöttem. Mivel nem vagyok még felkészülve az ilyesfajta sütkérezésre, így burgonyapelyhem sem volt, ami az eredeti receptben szerepel. Ezek a kis eltéréseket leszámítva mindent a recept szerint csináltam. Legközelebb majd, jobban felkészülök sütés előtt, de mondhatom nekem így is nagyon ízlett. Mivel nem volt türelmem kivárni, hogy teljesen kihűljön, még langyosan hozzáláttam a teszteléséhez.:))
Hozzávalók 8 db kiflihez:
17 dkg BL-55 liszt
17 dkg rétesliszt
2 dkg élesztő
1 dl langyos víz
1 dl langyos tej
2,5 dkg puha vaj
1 ek olaj
1,5 tk só
0,5 tk cukor
17 dkg BL-55 liszt
17 dkg rétesliszt
2 dkg élesztő
1 dl langyos víz
1 dl langyos tej
2,5 dkg puha vaj
1 ek olaj
1,5 tk só
0,5 tk cukor
Ezeket a hozzávalókat a kenyérsütőgépbe tenni, majd a dagasztóprogramot bekapcsolni.
Másfél óra alatt szépen megdagasztja és megkeleszti a tésztát.(természetesen kézzel is belehet dagasztani és meleg helyen megkeleszteni)
Amikor a gép végzett a kelesztéssel, a tésztát lisztezett felületre kiborítani, majd kör alakúra kinyújtani.
Éles késsel 8 egyenlő cikkre felvágni.
Mindegyik cikket a szélesebb végétől kezdve feltekerni.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tenni, egymástól kicsit távolabb.
Konyharuhával letakarni és egy órán át így keleszteni tovább.
A sütőt közben előmelegíteni 200 fokosra.(én egy kisebb edénybe vizet tettem be az egyik sarkába)
A megkelt kifliket langyos vízzel lespriccelni és megszórni ízlés szerint, magvakkal vagy sóval.
A tepsit behelyezni az előmelegített sütőbe és egy pohár vizet löttyinteni a sütő aljába, hogy gőz keletkezzen.
20-25 perc alatt szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve rácsra tenni és hideg vízzel lespriccel a forró kifliket, majd teljesen kihűteni.
Másfél óra alatt szépen megdagasztja és megkeleszti a tésztát.(természetesen kézzel is belehet dagasztani és meleg helyen megkeleszteni)
Amikor a gép végzett a kelesztéssel, a tésztát lisztezett felületre kiborítani, majd kör alakúra kinyújtani.
Éles késsel 8 egyenlő cikkre felvágni.
Mindegyik cikket a szélesebb végétől kezdve feltekerni.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tenni, egymástól kicsit távolabb.
Konyharuhával letakarni és egy órán át így keleszteni tovább.
A sütőt közben előmelegíteni 200 fokosra.(én egy kisebb edénybe vizet tettem be az egyik sarkába)
A megkelt kifliket langyos vízzel lespriccelni és megszórni ízlés szerint, magvakkal vagy sóval.
A tepsit behelyezni az előmelegített sütőbe és egy pohár vizet löttyinteni a sütő aljába, hogy gőz keletkezzen.
20-25 perc alatt szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve rácsra tenni és hideg vízzel lespriccel a forró kifliket, majd teljesen kihűteni.
Jól el mentél!!!!!puszi tőlünk.
VálaszTörlésnagyon guszta :)
VálaszTörlésTényleg szépségesek és a színük káprázatos
VálaszTörlésGizi, nagyon kedves vagy, hogy megemlítettél a recept címében! :))
VálaszTörlésEgyébként pedig a kiflijeid gyönyörűek lettek, és nagyon örülök, hogy ízlettek!
Melli!
VálaszTörlés????????????????????????????Puszi
Ami!
VálaszTörlésKöszönöm.:)
Bianka!
VálaszTörlésKöszönöm. Nagyon finom lett, olyan boldog voltam és tele sikerélménnyel.:))
szemirámisz!
VálaszTörlésEz csak természetes, hogy megemlítettelek. Több olyan blog van ahol csodálatos kenyerek és péksütemények sorakoznak. Köztük a tied is, tele fantasztikus dolgokkal. Meghajlok a tudásod(tudásotok) előtt. Én köszönöm, hogy tanulhatok tőletek.:)
Nagyon finomak lettek a kiflik, hamarosan ismételni fogom a sütést.:)