2009. december 7., hétfő

Mézes puszedli.





Be kell hogy valljam, még kezdő háziasszonyként sütöttem utoljára mézes puszedlit. Akkor olyan keményre sikeredett, hogy alig tudtuk elrágni, és végül a szemetesben végezte. Mivel nagyon szeretem, rendszeresen a boltba vásároltam meg, figyelve arra hogy jó minőségű legyen. Nem is kellett benne csalódnom soha. Most viszont olyan sok blogban láttam hogy készülnek a mézeskalácsok, szebbnél-szebb, és finomabbnál-finomabb változatban, hogy nem tudtam ellen állni és nekiláttam én is a sütésnek. Kiskuktakonyhája receptje nagyon megfogott, mivel egy finom puha puszedlit ígért. Ígért, és valóban nagyon finom lett a kisült puszedli!!!! Mindent pontosan betartottam a leírás szerint, és nem győzzük enni, mert olyan puha. Ez az adag nemhogy a kukába nem kerül, de még az ünnepeket sem fogja meglátni, mert akkora nyoma sem lesz. Köszönöm Kiskuktának a receptet, és ajánlom mindenkinek, mert csalódni nem fog benne aki megsüti, azt garantálni tudom. Ízlés szerint pedig bevonhatjuk csokoládémázzal, vagy éppen habos mázzal a kihűlt puszedlit.





 Hozzávalók:

12,5 dkg margarin
12,5 dkg méz


A margarint és a mézet tegyük egy edénybe, majd állandó kevergetés mellett olvasszuk fel.


3 tojássárgája
15-20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 púpozott ek. tejföl
1 citrom leve
reszelt citromhéj


A porcukorhoz adjuk hozzá a tojássárgákat, majd keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a tejfölt, a citrom levét és reszelt héját, majd szintén keverjük össze. Végül keverjük hozzá a langyosra hűlt, margarinos-mézes keveréket is.


45 dkg liszt (búza finomliszt)
1/2 sütőpor
mézes fűszerkeverék (ízlés szerint)
csipet só



A liszthez adjuk hozzá a sütőport, majd szitáljuk át. Ezután először keverjük hozzá a mézes fűszerkeveréket, majd a mézes-cukros-tejfölös…. keveréket is. (egy lágyabb masszát fogunk kapni)

Ezután fóliával fedjük le a tálat, majd pár órára, vagy éppen egy egész éjszakára, tegyük be a hűtőbe. (Én mindig este keverem össze, és másnapig a hűtőben pihen)


Sütés előtt egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd a tésztából csippentsünk le diónyi darabot, és formázzunk belőle golyót.

A megformázott golyókat, ezután egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a tepsire.

A sütőt melegítsük elő, majd helyezzük be a tepsit, és közepes hőmérsékleten 10-12 perc alatt addig süssük, míg a tészta szint vált, és szép világos lesz. Nem szabad túl pirosra sütni, mert akkor kemény lesz a puszedli. (Én légkeverésnél 170 fokon, 10 percig sütöm)

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt csokoládémázba, vagy habos mázba forgatnánk





Csokoládémáz hozzávalói:

20 dkg tortabevonó csokoládé
3 ek olaj


A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd adjuk hozzá az olajat, és gőzfürdő fölött, olvasszuk össze.

A teljesen kihűlt puszedlit egyesével mártsuk bele a csokoládéba, majd csepegtessük le, helyezzük vissza a sütőpapírra, és hagyjuk teljesen megszáradni. (én egy villát szúrok az oldalába, majd úgy mártom a csokoládéba)


Habos máz hozzávalói:

4 db tojásfehérje
35 dkg porcukor


A porcukorhoz adjuk hozzá a tojásfehérjét, majd gőzfürdő fölött verjük fel kemény habbá.

Ezután vegyük le a gőzről, és rögtön forgassuk bele a puszedlit, majd helyezzük sütőpapírra, és szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen megszáradni.


MEGJEGYZÉS:
A sütési időt mindenképpen be kell tartani, mert ha sokkal tovább sütjük, akkor a puszedli kiszárad, és kemény lesz!!!!! Lehet a sütési idő lejártával még túl világosnak, sületlennek találjuk a puszedlit, de ez senkit ne tévesszen meg, ennyi idő éppen elég neki. Mire teljesen kihűl, éppen megfelelőnek fogjuk találni.


25 megjegyzés:

  1. Most nem azért... De ez valami meseszépre sikeredett! S ahogy olvasom, isteni finom is!

    Nem lesz egy darab sem belőle karácsonyra :-)

    VálaszTörlés
  2. Szia szia ez nagyon fincsinek tűnik az én apai nagymamám csinált mindig ilyet de már ő sincs köztünk...Azt hiszem Gizi meg tartalak:)))))
    szép estét és jó éjt puszi

    VálaszTörlés
  3. Viki!
    Nagyon köszönöm!! Tényleg olyan boldog vagyok hogy ilyen finom lett, igaz szerintem szebbek is lehetnének, no de jól megesszük így is.:)

    VálaszTörlés
  4. Drága Réka!
    Szívesen lennék a pótmamád, és sütnék neked én is puszedlit!!! Süssed meg te is, nagyon könnyű, és isteni finom!!
    Szép estét!! Puszi

    VálaszTörlés
  5. Nem csináltam még soha, de most kedvet kaptam nagyon. Nagyon guszta, főleg így csokisan!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon örülök, hogy sikerélményed volt vele! És hogy erről be is számoltál! Gyönyörűek lettek!

    VálaszTörlés
  7. Gasztroboszi!
    Köszönöm!! Feltétlenül csináljad meg, isteni puha, és nagyon finom.

    VálaszTörlés
  8. Kiskukta!
    Nagyon köszönöm neked a receptet, és a dicséretet!!!!

    VálaszTörlés
  9. Gizikém! vittem egyet.kettöt, mert bitang jól néznek ki! :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon gyönyörűek ezek a puszikák! Szép fényesek, és szervírozva is mesésen vannak! :))

    VálaszTörlés
  11. Ancsika!
    Köszönöm, és akár többet is vehetsz belőle!!!:)

    VálaszTörlés
  12. Yasmine!
    Neked is köszönöm!! Megpróbáltam kicsit ünnepre hangolva szervírozni.:)

    VálaszTörlés
  13. Kedves Gizi, én is csentem párat:)) Tudod, csak amíg nálam is elkészül:DD Akkor én is megkínállak!! Elcsábítottak....

    VálaszTörlés
  14. Szia trinity!
    Köszöntelek az elcsábítottak táborában!!!!:)Megyek majd hozzád én is kóstolgatni, mert nekem már lassan el is fogy.

    VálaszTörlés
  15. Imádom a mézes puszedlit. Egy baj van, egyedül vagyok vele a családban. De nem leszek rest, magamnak is el fogom készíteni. Hátha a többiek is megkívánják. :-D

    VálaszTörlés
  16. Szia Gizi!
    Kb. mennyi ideig sütötted a puszedliket? Hány fokos sütőben? Légkeverésessel?
    Köszönöm! Ági

    VálaszTörlés
  17. Szia Ágica!
    Nagyon örülök, hogy benéztél hozzám!!! kb. 10 percig sütöm, légkeverésnél 150 fokon. Amikor már kezd színt kapni, akkor nyugodtan kiveheted.
    Jó sütkérezést kívánok!! Puszi

    VálaszTörlés
  18. Nagyon finom,puha mézes puszedlit sütöttem a receptednek köszönhetően.
    Köszönöm hogy megosztottad velünk ezt az isteni receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ibolya! Nagyon örülök, hogy Nálad is jól vizsgázott ez a recept. Azért is osztottam meg, mert évekig keresgéltem én is mire rátaláltam. Rögtön puha, és minél tovább áll, annál finomabb.

      Törlés
  19. Nagyon étvágygerjesztően néz ki,hamarosan elősűtésnek mondva megsűtöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Judit, és örülök hogy megsütöd. Én a jövő hétre terveztem be... :)

      Törlés
  20. Soszor sütöttem Horváth Ilona szerint, no de ennek nyomába sem léphet, ez mennyei ízboma!
    Kérdésem, eltartható úgy, mint a keményebb, karácsonyig, vagy tegyem azért hűtőbe? Férjem boldog, mondván, ezt már ő is meg tudja enni, mivel pihepuha. Köszönöm a receptet! ❤

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Cilike! Elnézést hogy csak most válaszolok. Nagyon köszönöm hogy megsütötted, és örülök hogy nem csalódtál a receptben. Eltartható úgy mint a keményebb mézes, nem kell hűtőbe tenni. Én pl. a spejzba tartom egy tálcán letakarva, ott hűvösebb van. A kedves férjednek pedig váljék egészségére, és persze Neked is.

      Törlés
  21. Nagyon finom ízbomba, az eddigi Horváth Ilona féle nyomába sem léphet. Eltartható ugyanúgy, mint a szárazabb fajta? Férjem boldog, hogy ebből már ő is tud fogyasztani majd. Köszönöm a receptet...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Cilike! Elnézést hogy csak most válaszolok. Nagyon köszönöm hogy megsütötted, és örülök hogy nem csalódtál a receptben. Eltartható úgy mint a keményebb mézes, nem kell hűtőbe tenni. Én pl. a spejzba tartom egy tálcán letakarva, ott hűvösebb van. A kedves férjednek pedig váljék egészségére, és persze Neked is.

      Törlés