Nálunk a karácsony nem múlhat el fatörzs nélkül. Ezt a receptet még a nagymamámtól tanultam. Igaz nekem soha nem sikerül olyan finomra, vagy csak az ő általa készítettet az idő múlása teszi még finomabbá, nem tudom. Persze Ő pudingpor helyett lisztet használt a főzött krémhez, én pedig már pudingport. Az viszont biztos, hogy az én általam sütött fatörzs is nagyon finom. Ezt persze nem én mondom, hanem azok aki letesztelik évről-évre. A krém elkészítése kicsit macerásnak tűnik, de valójában nem az mivel pl. a grillázst már napokkal előtte ellehet készíteni. A többi hozzávalót pedig robotgéppel rövid idő alatt ki lehet keverni. A piskóta alap pedig egy pillekönnyű tészta, melybe nálam szintén kerül pudingpor is. Még nem késő nekifogni a sütésnek, ha valaki éppen itt, és most kapott kedvet hozzá. Az ünnepi asztalon biztosan nagy sikere lesz.
Piskóta tészta hozzávalói:
4 db tojás (nagy)
5 dkg porcukor
1/2 ek kristálycukor
5 dkg liszt
1/2 ek kristálycukor
5 dkg liszt
1 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
1 ek forró víz
1/2 cs sütőpor
A tojások fehérjét verjük fel kemény habbá a kristálycukorral, majd tegyük félre.
A tojások sárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral, és egy evőkanál forró vízzel keverjük habosra.
Amikor már jó habos, akkor adjuk hozzá a keményre felvert habot, majd szitáljuk rá a sütőporos lisztet, és a pudingport.
Ezután fakanállal óvatosan keverjük össze, majd egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe egyenletesen elsimítsuk el a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőben, majd közepes lángon, kb. 15 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 15 percig sütöttem)
Egy sütőpapírt szórjunk meg porcukorral, majd a megsült piskótát borítsuk rá, óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd tekerjük fel, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
A tojások sárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral, és egy evőkanál forró vízzel keverjük habosra.
Amikor már jó habos, akkor adjuk hozzá a keményre felvert habot, majd szitáljuk rá a sütőporos lisztet, és a pudingport.
Ezután fakanállal óvatosan keverjük össze, majd egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe egyenletesen elsimítsuk el a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőben, majd közepes lángon, kb. 15 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 15 percig sütöttem)
Egy sütőpapírt szórjunk meg porcukorral, majd a megsült piskótát borítsuk rá, óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd tekerjük fel, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
Krém hozzávalói:
6 db tojássárgája
25 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
25 dkg vaj
1 cs vaníliás pudingpor
2 dl tej
2 ek kakaó
grillázs (ízlés szerint)
A tojássárgáját a porcukorral, gőzfürdő fölött állandó keverés mellett főzzük sűrűre, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejet a pudingporral keverjük simára és szintén főzzük sűrűre, majd teljesen hűtsük ki.
Amikor a cukros-tojás már kihűlt, adjuk hozzá a vajat, és keverjük habosra.
Ezután adjuk hozzá a szintén kihűlt pudingot, és így is jól keverjük ki.
Ezután adjuk hozzá a szintén kihűlt pudingot, és így is jól keverjük ki.
Az elkészült krémet osszuk el kétfelé, majd az egyik feléhez adjuk hozzá a kakaót, keverjük simára, majd tegyük félre.
A maradék krémbe ízlés szerinti szerint tegyünk pár kanál grillázst, és szintén keverjük össze.
Végül a piskótát tekerjük ki a sütőpapírból és a grillázs krémmel egyenletesen kenjük meg, majd óvatosan tekerjük fel.
Ezután kívülről vonjuk be a kakaós krémmel. Nem kell elsimítani, így a fa törzsére emlékeztet a krém.
Ezután tegyük pár órára, vagy egész éjszakára, hűvös helyre, így jól összeérnek az ízek, és a szeletelni is könnyebb lesz.
Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Hűvös helyen pár napig tárolhatjuk, így pl. az ünnepek előtt már 2-3 nappal megsüthetjük.
Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Hűvös helyen pár napig tárolhatjuk, így pl. az ünnepek előtt már 2-3 nappal megsüthetjük.
Jaj nekem, az egyik kedvencem!! Egy szeletkét ha küldenél.. Nah, az nem lenne jó, a postás simán lenyúlná :))
VálaszTörlésJaj de szép!!! Sajnos én ilyen gyönyörűséges dolgokba bele se merek kezdeni.
VálaszTörlésMikor gyerekkoromban lakodalomba mentünk, anyukám mindig fatörzs tortát sütött. Abban csak sima vajas krém volt, és mindig csinált egy oldalágat neki, amit utána aszparágusz (remélem jól írtam) ágakkal dekorált. A külsejére kent krémet pedig villával húzgálta át hullám vonalakkal. Így olyan lett, mint a fakéreg. Egy gyönyörű emléket idéztél most fel. Én is meg fogom sütni ezt a szépséget.
VálaszTörlésNagyon jó ötlet a fatörzs krémje grillázzsal. Plusz pont, hogy előre elkészíthető. :) Nem fogod elhinni, soha nem készült még nálam fatörzs. Lehet, hogy ki kellene próbálnom?!
VálaszTörlésYasmine!
VálaszTörlésEbben is megegyezik az ízlésünk!! Küldöm, és a postás kezét lekötözöm!!:)
Andi!
VálaszTörlésKöszönöm!! Nyugodtan fogjál bele, meglátod nem nagy ördöngösség!!:)
Ani!
VálaszTörlésÖrülök hogy ilyen szép emlék jutott róla eszedbe!!! Úgy sima krémmel is finom lehetett. Én van hogy a krémbe nem főzöm fel a tojást a cukorral, csak a cukrot keverem bele. Úgy egyszerűbb, de akkor is finom. Kíváncsian várom a te változatodat!!!:)
Thrini!
VálaszTörlésSzerintem IGEN, ki kéne próbálnod!!! Egyszerű és finom!!:)