Hozzávalók:
20 dkg búzadara
15 dkg liszt
5 dl tej
reszelt citromhéj
3 db tojás (nagy)
10 dkg mazsola
10 dkg kristálycukor
10 dkg vaj
2 cs vaníliás cukor
csipet só
1 ek rum
Ezután takarjuk le a tálat egy konyharuhával, majd pihentessük 2-3 órán át. (este is bekeverhetjük, majd a másnapi sütésig tegyük be a hűtőbe)
Sütés előtt először keverjük a masszához a tojások sárgáját.
A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, adjuk hozzá kanalanként a kristálycukrot. Ezután óvatosan keverjük hozzá a masszához.
Egy nagyobb tepsit kenjünk ki a puha vajjal, majd öntsük bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kezdjük el sütni.
Sütés közben többször vegyük ki, majd keverjük át, tördeljük apró darabokra (morzsákra) a sülő tésztát. (Én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem, és közben kb. 6-szor átkevertem.)
Amikor már szépen megpirult, és jó morzsalékos, akkor vegyük ki a sütőből, és melegen tálaljuk.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és lekvárral kínáljuk.
15 dkg liszt
5 dl tej
reszelt citromhéj
3 db tojás (nagy)
10 dkg mazsola
10 dkg kristálycukor
10 dkg vaj
2 cs vaníliás cukor
csipet só
1 ek rum
A búzadarát, a lisztet és a tejet keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a reszelt citrom héjat, a sót, a rumot, és a mazsolát.
Ezután takarjuk le a tálat egy konyharuhával, majd pihentessük 2-3 órán át. (este is bekeverhetjük, majd a másnapi sütésig tegyük be a hűtőbe)
Sütés előtt először keverjük a masszához a tojások sárgáját.
A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, adjuk hozzá kanalanként a kristálycukrot. Ezután óvatosan keverjük hozzá a masszához.
Egy nagyobb tepsit kenjünk ki a puha vajjal, majd öntsük bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kezdjük el sütni.
Sütés közben többször vegyük ki, majd keverjük át, tördeljük apró darabokra (morzsákra) a sülő tésztát. (Én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem, és közben kb. 6-szor átkevertem.)
Amikor már szépen megpirult, és jó morzsalékos, akkor vegyük ki a sütőből, és melegen tálaljuk.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és lekvárral kínáljuk.
Imádom a császármorzsát! Gyakran készítek én is. Még nem is tettem fel sosem. Vajon miért?
VálaszTörlésÉn is nagyon szeretem! :))
VálaszTörlésGyerekek bárhol, bármikor, bármennyit el tudnak tüntetni belőle.
VálaszTörlésÉrdekes miképp keverednek a nevei. Ez a smarni, ami hivatalos nevén daramorzsóka, gyakran említtetik császármorzsaként, holott az egy lisztből, habbal készülő, tepsiben sült édesség, amit csak a végén tépnek csíkokra. Gondolom az lehet az oka, hogy sokfelé csak ez a változat járja.
Ancsika!
VálaszTörlésTalán éppen azért mert te is imádod!!!
Limara!
VálaszTörlésSzerintem ezt mindenki szereti, így hát mi is!!
jókaja!
VálaszTörlésValóban nagyon érdekes hogy mennyiféle neve van, és a hozzávalói is többfélék. Gyerekeknek meg főleg a kedvencük. Én már csokoládéval is készítettem, a mazsola helyett tettem bele. Gyerekek biztosan így is szeretnék.
Nyami, nyami,,, a terhesség alatt teljesen rá vagyok állva az ilyen édességekre. úgy meghoztad a kedvem, hogy holnap tutira csinálok. :-))))
VálaszTörlésMi is smarninak hívjuk, és imádjuk. Én is majdnem így készítem, csak fele liszt fele darával. Isteni! Jó, hogy feltetted, egyszer én is írába foglalom majd :))
VálaszTörlésKlassz, de még sosem jutott eszembe tepsiben sütni. Most viszont bekevertem és holnap kipróbálom a tepsis változatot :)
VálaszTörléshttp://bodzablog.freeblog.hu
Imádom! Gizi, te annyira jókat főzöl! Kb. fél éve már hogy utoljára csináltam. ..
VálaszTörlésGabriella!
VálaszTörlésA terhesség alatt bizony mindent megehetsz amit csak megkívánsz. Jó étvágyat hozzá!!
Yasmine!
VálaszTörlésÚgy látszik akkor erre felénk mindenhol így hívják.Várom a te változatodat is.
Gasztroboszi!
VálaszTörlésKöszönöm!!!Szívesen küldök neked egy tányérral, nyissad az ablakot!!
MissRed!
VálaszTörlésSzerintem így sokkal jobb sütni, mert biztosan nem kapja le, és a mazsola sem ég meg. Igaz ott állok és néha kiveszem és átkeverem. Kíváncsian várom a véleményedet a sütőben való sütésről.
Na, azt hiszem hozzád is beállok kosztosnak:))
VálaszTörlésMi is nagyon szeretjük, a gyerekek egyenesen imádják és ugyanígy készítem. Mi is smarninak hívjuk!!( Osztrák hatás, ugye, bár ők lisztből készítik...)Lényeg, hogy nagyon finom!!
trinity!
VálaszTörlésSzívesen látlak nálam kosztosnak!!:)
Szia Gizi!
VálaszTörlésJelentem tökéletesre vizsgázott a mű és nem bírok neki ellenállni :) Nem csináltam túl édesre, mert kb. 5 dekával több lett a dara - lévén nem fért bele az üvegembe - így a cukor és a tojás kivételével mindenből picit többet tettem bele. Nagyon szupi lett, ezentúl csak így készítem! :)))
MissRed!
VálaszTörlésNagyon örülök hogy neked is bejött ez a sütéses módszer!!! Ellenállásom nekem sem volt.:)Köszönöm hogy megírtad!!!
Isteni lett 💗 köszönöm a feltöltést 😊
VálaszTörlésÉn köszönöm hogy elkészítetted, és nagyon örülök hogy ízlett. 😊
Törlés