Fánkot hagyományosan farsang idején szokás sütni, de mivel nagyon megkívántuk, így szakítva ezzel a hagyománnyal egy gyorsan elkészülő túrófánkot sütöttem. Az egész fánksütés az elejétől a végéig nem tartott fél óránál tovább, és már falatozhattunk is. Amikor összegyúrjuk a tésztát még úgy tűnhet hogy egy nehéz, tömör tésztát kapunk majd, de ez egyáltalában nincs így. A tésztája sütés után pille könnyű, és a bő olajban való sütés ellenére sem szívja magába az olajat. A frissen kisült fánkokat ízlés szerint beleforgathatjuk pl. fahéjas porcukor, de simán csak porcukorral megszórva, sárgabarack lekvárral is tálalhatjuk.
Hozzávalók:
50 dkg túró
25 dkg liszt
2 db tojás
1/2 cs sütőpor
2 cs vaníliás cukor
reszelt citrom héj
csipet só
1 ek rum
kb. 5 dl olaj a sütéshez
25 dkg liszt
2 db tojás
1/2 cs sütőpor
2 cs vaníliás cukor
reszelt citrom héj
csipet só
1 ek rum
kb. 5 dl olaj a sütéshez
A túrót tegyük egy tálba, majd villával kicsit nyomkodjuk össze, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok.
Ezután adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a rumot, az egész tojásokat, majd kanállal keverjük össze.
Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (ha túl lágy lenne a tészta akkor egy pici lisztet, ha túl kemény akkor egy pici tejfölt keverjünk hozzá!!!)
Ezután a tésztából formázzunk diónyi golyókat.(minden golyó előtt picit lisztezzük be a tenyerünket, úgy nem ragad rá a tészta)
Egy serpenyőbe öntsük bele az olajat, majd forrósítsuk fel.
Amikor már kellőn felforrósodott az olaj, óvatosan helyezzük bele a tésztagolyókat, majd pár perc alatt süssük szép aranybarnára a fánkokat. (sütés közben többször fordítsuk át, hogy szép egyenletesen süljön)
Ezután szedjük ki a zsiradékból a megsült fánkokat, majd helyezzük papírtörlőre hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
A kisült, még forró fánkot ízlés szerint beleforgathatjuk őrölt fahéjjal összekevert porcukorba is.
Tálaláskor a langyosra hűlt fánkot ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és lekvárral kínáljuk.
Ezután adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a rumot, az egész tojásokat, majd kanállal keverjük össze.
Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (ha túl lágy lenne a tészta akkor egy pici lisztet, ha túl kemény akkor egy pici tejfölt keverjünk hozzá!!!)
Ezután a tésztából formázzunk diónyi golyókat.(minden golyó előtt picit lisztezzük be a tenyerünket, úgy nem ragad rá a tészta)
Egy serpenyőbe öntsük bele az olajat, majd forrósítsuk fel.
Amikor már kellőn felforrósodott az olaj, óvatosan helyezzük bele a tésztagolyókat, majd pár perc alatt süssük szép aranybarnára a fánkokat. (sütés közben többször fordítsuk át, hogy szép egyenletesen süljön)
Ezután szedjük ki a zsiradékból a megsült fánkokat, majd helyezzük papírtörlőre hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
A kisült, még forró fánkot ízlés szerint beleforgathatjuk őrölt fahéjjal összekevert porcukorba is.
Tálaláskor a langyosra hűlt fánkot ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és lekvárral kínáljuk.
Gizikém! guríthatnál párat, ha maradt!!! :)
VálaszTörlésMennyei finomság, gyönyörűen tálalva. De csak holnap reggel, mert így este több kilót híznék tőle :))
VálaszTörlésAncsika!
VálaszTörlésGurítom-gurítom, még van belőle pár darab!!
Yasmine!
VálaszTörlésKöszönöm!! Reggel várlak, tálalom a maradékot, egy finom kávé kíséretében.:)
Én is megkóstolnám ám!
VálaszTörlésGasztroboszi!
VálaszTörlésCsak nyugodtan gyere, téged is szívesen látlak, és várlak reggel!!
Nagyon finomak a sütik egypár receptet, már ki probáltam. köszönöm . üdv vica.
VálaszTörlésKedves Vica!
TörlésÉn köszönöm, hogy kipróbáltad a receptjeimet!!!
További jó nézelődést és sütögetést kívánok.
Üdv. Gizi
ma meg fogom próbálni, csak őrölt dióba forgatom, és gesztenyelisztet használok, mert nagy fogyóban vagyok jelenleg,,, köszönöm
VálaszTörlésKérlek, írd majd meg hogy milyen lett a gesztenyeliszttel, mert Én is szeretném kipróbálni. :) Pl. fahéjas-dióba forgatva nagyon finom lehet, az biztos....
Törlés