Elérkezett a sütőtök ideje, így ma én is ezzel a finom csemegével készítettem el a desszertet. Igen finom, édes tököt sikerült megint venni. Szeretem a sütőtököt, mert sokféleképpen fellehet használni. A mai pite is remek lett. A tésztája finom omlós, és a töltelék pedig habkönnyű. Ez a pite is a kedvenceim közé tartozik.
Egy sütnivaló tököt feldarabolni, a magokat kanállal eltávolítani, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tenni. Közepes lángon készre sütni. Ha megsült, egy tálba belekanalazni, és teljesen kihűteni. Ameddig a tök hűl, ellehet készíteni a pite tésztát.
Tészta:
6 púpozott ek liszt
15 dkg margarin
csipet só
4-5 ek hideg víz
A lisztet a margarinnal elmorzsolni, majd hozzáadni apránként a vizet és jól összegyúrni.(lehet nem kell az összes víz, ez a liszttől függ) 30 percre hűtőbe tenni pihenni.
Közben ellehet készíteni a tölteléket a kihűlt tökből.
Közben ellehet készíteni a tölteléket a kihűlt tökből.
Töltelék:
sült tök
fahéj
gyömbér
2 tojássárgája
csipet só
cukor
1 cs vaníliás cukor
mazsola
reszelt narancshéj
2 dl Hulala(v. tejszín)
sült tök
fahéj
gyömbér
2 tojássárgája
csipet só
cukor
1 cs vaníliás cukor
mazsola
reszelt narancshéj
2 dl Hulala(v. tejszín)
Egy tálba tenni a tököt, és hozzáadni a fahajat, kevés gyömbért, csipet sót, ízlés szerinti mennyiségű cukrot, reszelt narancshéjat, mazsolát, a tojássárgáját, és jól összekeverni. A Hulalát (v. tejszínt) kemény habbá verni, majd óvatosan ezt is a masszához keverni.
A tésztát kivenni a sütőből, és pite forma nagyságúra nyújtani, majd a formába helyezni, úgy hogy a szélét is befedje. Az alját villával megszurkálni, majd belesimítani a tölteléket.
Közepes hőmérsékletű sütőben, kb. 50 perc alatt szép pirosra sütni. A formában hagyni teljesen kihűlni, majd tejszínhabbal tálalni.
A tésztát kivenni a sütőből, és pite forma nagyságúra nyújtani, majd a formába helyezni, úgy hogy a szélét is befedje. Az alját villával megszurkálni, majd belesimítani a tölteléket.
Közepes hőmérsékletű sütőben, kb. 50 perc alatt szép pirosra sütni. A formában hagyni teljesen kihűlni, majd tejszínhabbal tálalni.
Jaaj nekem! Fahéj, narancshéj, vanília, gyömbér... Máris elvesztem. Csodálatos lehet az íze, és én még soha nem csináltam tökből édes ételt. Sőt, még semmit nem csináltam belőle, a sütésen kívül. Első ilyen irányú ténykedésemnek pazar lenne, ugye? :-))
VálaszTörlésYasmine!
VálaszTörlésSzívesen küldök neked egy szeletet kóstolóba!!! Szerintem itt az ideje hogy te is kipróbáld a tökös édességeket, szerintem nem fogsz csalódni.
Szia Gizi!
VálaszTörlésNeked is szép hetet, kívánok.. Nagyon fincsi a pite:)) puszi
Szia Réka!
VálaszTörlésKüldök neked is egy szelet pitét egy finom tea mellé!!
:D köszi....
VálaszTörlés