Nagyon szeretem a mákot, süteménybe, de tortát nem szoktam készíteni belőle. Most eljött ennek is az ideje, mivel nagyon megtetszett ez a recept. Nagyon jó hogy kipróbáltam, mert könnyű, finom tortát kaptam, amit csak nehezen lehet abbahagyni, mert annyira eteti magát.
Omlós tészta:
10 dkg porcukor
20 dkg margarin
30 dkg liszt
2 db tojás
1 cs sütőpor
A margarint simára keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és így is jól elkeverjük. Ezután hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet is. Torta formába sütőpapírt teszünk és arra simítjuk rá a tésztát. Villával megszurkodjuk, majd előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Krém:
3,5 dl Hullala(növényi tejszín)
2 dl víz
5 dkg liszt
10 dkg mazsola
10 dkg darált mák
25 dkg túró
2 cs vaníliás cukor
méz
1 dl tejszínt és 2 dl vizet felteszünk a tűzre, majd állandó keverés mellett belekeverjük a lisztet, mazsolát és a mákot. Felforraljuk és 5 percig főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt krémet jól összekeverjük a túróval, vaníliás cukorral, és mézzel ízlés szerint ízesítjük.
A megmaradt tejszínt kemény habbá verjük, és apránként óvatosan a krémhez keverjük.
A torta aljáról levesszük a sütő papírt, majd visszahelyezzük a formába és a krémet a tetejére simítjuk. Kis időre hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen és az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt tálcára helyezzük, majd ízlés szerint felszeleteljük.Tejszín habbal díszítjük.
Tálalás előtt tálcára helyezzük, majd ízlés szerint felszeleteljük.Tejszín habbal díszítjük.
Szia,Gizuska!
VálaszTörlésOlvastam,hogy a mákrendkívüli tulajdonságokkal bír,ami a csontritkulás akadályozását illeti.Ezért nyakambavettem a Netet,és képzelheted,milyen boldog voltam,amikor ennyi finom mákos receptet találtam nálad!Köszi!
Hogy egyik szavamat a másikba öltsem,legtöbb mákost elkészítettem,annyi különbséggel,hogy a cukrot kiváltottam édesítővel.Szerintem a környezetem már únja a mákot,de nekem nagyon ízlik!Kedvencem a vanílía krémes máktorta.Köszönöm neked!
VálaszTörlés