A túrógombóc nagy kedvencünk, így aztán nyáron szívesen készítem el pl. eperrel a közepén. Nagyon finom a gyümölcs, és a zsemlemorzsába forgatott túrógombóc íze együtt. A hozzávalókat összedolgozhatjuk pl. este, majd másnapig a hűtőben pihenjen, de legalább 1-2 órát hagyjuk állni mielőtt kifőznénk. Tálaláskor én gazdagon meghintem vaníliás porcukorral, és fahéjas tejföllel kínálom, de ez már ízlés dolga.
Hozzávalók a gombóchoz:
50 dkg túró
50 dkg túró
15 dkg búzadara
3 db tojás
1 kk só
eper
Hozzávalók a pirított zsemlemorzsához:
1 cs zsemlemorzsa
pár ek étolaj
Egy serpenyőbe melegítsük fel az olajat, öntsük hozzá a zsemlemorzsát, majd állandó kevergetés mellett, arra figyelve hogy nehogy megégjen, pirítsuk szép aranybarnára.
A túrót villával törjük össze, majd keverjük hozzá a búzadarát, a sót, és a tojások sárgáját, majd kb. 1-2 órát fóliával letakarva hagyjuk állni. (pl. este is összekeverhetjük majd a hűtőben tároljuk felhasználásig)
Mielőtt hozzálátnánk a gombóc készítéséhez verjük fel a tojások fehérjét kémény habnak, és óvatosan, két részletben keverjük hozzá a túrós masszához. (amennyiben a hűtőbe tennénk éjszakára a masszát, akkor előtte keverjük hozzá a tojásfehérje habot, és úgy pihentessük)
A masszából vizes kézzel formázzunk gombócokat, melyeknek a közepébe egy-egy szem epret tegyünk.
Egy edénybe bőséges vizet forraljunk, és amikor elkezd forrni, helyezzük bele a gombócokat, majd mérsékeljük a lángot, és gyöngyöző vízben szép lassan főzzük készre. (miután feljön a víz tetejére főzzük még pár percig.... kóstolással ellenőrizzük hogy átfőtt-e rendesen)
Ezután egy szűrőkanállal emeljük ki a főzővízből, alaposan csepegtessük le, majd az előzőleg megpirított zsemlemorzsába forgassuk bele.
A masszából vizes kézzel formázzunk gombócokat, melyeknek a közepébe egy-egy szem epret tegyünk.
Egy edénybe bőséges vizet forraljunk, és amikor elkezd forrni, helyezzük bele a gombócokat, majd mérsékeljük a lángot, és gyöngyöző vízben szép lassan főzzük készre. (miután feljön a víz tetejére főzzük még pár percig.... kóstolással ellenőrizzük hogy átfőtt-e rendesen)
Ezután egy szűrőkanállal emeljük ki a főzővízből, alaposan csepegtessük le, majd az előzőleg megpirított zsemlemorzsába forgassuk bele.
Tálaláskor a gombócot helyezzük tányérra, ízlés szerint szórjuk meg vaníliás-fahéjas porcukorral, majd tejföllel meglocsolva kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése