A nyár közepén szinte őszies hétvégére ébredtünk, így a mai ebéd is a hűvösebb idő jegyében készült. A napokban egy szép darab marhacombot vásároltam, gondolván egy finom pörkölt készül majd belőle. A pörkölt végül marhagulyássá változott, és a hús mellett került bele egy darab füstölt kolbász, és újkrumpli is. Így aztán a köretről sem kellett külön gondolkodni, és az íze is sokkal finomabb lett. Mire készre főtt, bőséges, ám sűrű lett a szaftja, így tálaláskor egy szelet friss kenyérrel tunkoltuk ki...
Hozzávalók:
1 kg marhacomb
30 dkg füstölt kolbász
2 db vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
só (ízlés szerint)
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
2 tk egész köménymag
1 tk Erős Pista (erős paprikakrém)
1 tk pirospaprika
60 dkg újkrumpli
2-3 dl vörösbor
3 dl víz
1 ek zsír
A húst vágjuk fel ízlés szerinti kockákra. (Én kisebb kockákra vágtam fel.)
A kolbászt karikázzuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A paradicsomot és a paprikát vékonyan szeleteljük fel. Az újkrumplit kaparjuk le, majd kockázzuk fel.
Egy edénybe hevítsük fel a zsírt, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva a felszeletelt paradicsomot és paprikát, majd pároljuk pár percig.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott húst, és pároljuk fehéredésig, majd szórjuk meg a pirospaprikával, keverjük alaposan össze, és öntsük fel a vízzel.
Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a köménymagot és az erős paprikakrémet, majd félig lefedve, főzzük majdnem puhára a húst. (amennyiben szükséges, közben pótoljuk a vizet, ha elfőné és még kemény lenne a hús)
Amikor a hús már majdnem teljesen puha, adjuk hozzá a felkarikázott füstölt kolbászt, a kockára vágott újkrumplit, öntsük fel a vörösborral, majd főzzük puhára.
Tálaláskor szedjük tányérba a marhagulyást, majd friss kenyérrel, és ízlés szerinti savanyúsággal kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése