Nagyon szeretem a levendula illatát, a gyönyörű színét, és virágzáskor idén is készítettem levendulás cukrot, (recept itt megtalálható) melyet süteményekbe, krémekbe fogok belekeverni. Mivel éppen volt itthon pár szem sárgabarack, így gondoltam muffint sütök, és belekeverem a tésztába.... aztán eszembe jutott, hogy egyik süteményes könyvemben bejelöltem még régebben egy receptet, melybe éppen sárgabarack is kell, mellette pedig a tetejére levendula mézzel készült a krém. Mivel levendula méz nem állt rendelkezésemre, így levendulás cukorral helyettesítettem. A muffin is, és a krém is kapott egy finom ízt a cukortól, de persze azért nem lett túlzóan érezhető a levendula.....
Tészta hozzávalói 12 db muffinhoz:
15 dkg liszt
2 tk sütőpor
csipet só
7 dkg levendulás cukor (v. porcukor)
1 cs vaníliás cukor
5 dkg étcsokoládé
8 dkg vaj
1 dl Hulala (v. habtejszín)
2 db tojás (nagy)
5-6 db sárgabarack
A csokoládét vágjuk fel apró darabokra. A sárgabarackot vágjuk fel kisebb darabokra. A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.
A liszthez adjuk hozzá a csipet sót, a levendulás cukrot, a vaníliás cukrot, és az apróra vágott csokoládét, majd keverjük össze.
A felolvasztott és visszahűtött vajhoz adjuk hozzá az egész tojásokat és Hulalát (v. habtejszínt), majd keverjük simára.
Ezután adjuk hozzá a száraz hozzávalókhoz, fakanállal keverjük össze, majd adjuk hozzá a feldarabolt sárgabarackot és szintén, óvatosan keverjük össze, hogy a gyümölcs ne nagyon törjön.
A muffinformát béleljük ki papírkapszlival, vagy zsírozzuk és lisztezzük ki, majd kanalazzuk bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra a muffinokat, és hűtsük ki teljesen.
Levendulás hab hozzávalói:
15 dkg vaj (puha)
2 dl Hulala (v. habtejszín)
1 cs vaníliás cukor
2 ek levendulás cukor
A puha vajhoz adjuk hozzá a levendulás cukrot, és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a cukros-vajas krémhez, és felhasználásig tegyük be a hűtőbe.
Tálalás előtt ízlés szerint kanalazzuk a muffin tetejére a levendulás habot, díszítsük levendulavirággal, majd úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése