Az ismerőseim közül a lapokból készült süteményektől többen óckodnak, mert igaz a süteményt nagyon finomnak tartják, de a lapok sütését viszont már túl macerásnak gondolják. Én ezzel ellentétben szívesen sütöm a lapokból álló süteményeket, méghozzá igen egyszerű módon. Két enyhén lisztezett sütőpapíron felváltva nyújtom, majd sütöm meg a lapokat. Így nem csak egyszerű, de gyors is az egész művelet. Utána pedig már állíthatjuk is össze a süteményt a finomabbnál, finomabb krémekkel. Most a közelgő karácsonyi ünnepekre pl. a finom karamellás krémmel töltött, kakaós lapokból álló sütemény ajánlanám mindazok figyelmébe, akik szeretik a krémes süteményeket. A sütemény tetejét én grillázzsal szórtam meg, mert éppen egy másik süteményhez azt készítettem, de ez a leszórás el is hagyható. Igaz kár lenne elhagyni, mert a süteményt csak még finomabbá teszi a diós-grillázs. Grillázs készítése itt megtalálható.
Tészta hozzávalói 20 x 30-as lapokhoz:
30 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 ek kakaó
5 dkg margarin
1 db tojás (közepes)
1 kk szódabikarbóna
kb. 1 dl tej
A liszthez keverjük hozzá a szódabikarbónát, majd adjuk hozzá a margarint és az ujjbegyünkkel morzsoljuk össze. Ezután keverjük hozzá a porcukrot, és a kakaót, majd adjuk hozzá a tojást, és kezdjük el összegyúrni a tésztát. Közben apránként adagoljuk hozzá a tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
Ezután osszuk el négy egyenlő részre, majd egyesével nyújtsuk ki tepsi méretűre. (Én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtom ki, majd a papírral együtt helyezem a tepsi hátlapjára. Két sütőpapírt használok, így ameddig az egyik tészta sül, kitudom nyújtani a következő lapot.)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 10 perc alatt süssük készre. (Amikor kivilágosodik a tészta, akkor kivehetjük)
A sütőből kivéve, rögtön csúsztassuk le a papírról és úgy hűtsük ki. (én egy hosszabb pengéjű késsel alányúlok, és óvatosan végighúzom a kést, majd lecsúsztatom a papírról)
A teljesen kihűlt tésztalapokat ezután a karamellás krémmel kenjük meg.
Karamellás krém hozzávalói:
20 dkg kristálycukor
25 dkg margarin
5 dkg porcukor
6 dl tej
2 cs vaníliás pudingpor
1 cs vaníliás cukor
Egy serpenyőbe tegyük bele a kristálycukrot, majd állandó keverés mellett karamellizáljuk világos színűre. (vigyázzunk nehogy a cukor túl barnára karamellizálódjon, mert keserű lesz!!!!)
Amikor a cukor megkaramellizálódott, vegyük le a tűzről, majd óvatosan öntsünk hozzá 5 dl tejet. (ekkor a cukor hirtelen megkeményedik!!!!)
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve melegítsük forráspontig, hogy a megkeményedett cukor teljesen feloldódjon.
A pudingport keverjük simára a maradék tejjel, majd csorgassuk hozzá a karamellás tejhez. Ezután kevergetve, pár perc alatt főzzük sűrűre. Végül hűtsük ki egészen. (közben többször keverjük át)
A porcukrot, és a vaníliás cukrot keverjük simára a margarinnal, majd apránként adjuk hozzá a teljesen kihűlt pudingot. Ezután addig keverjük, hogy egy jó habos krémet kapjunk. (ízlés szerint még porcukrot adhatunk hozzá)
Helyezzünk tálcára egy tésztalapot, majd egyenletesen kenjük meg a karamellás krémmel. Így járjuk el a többi lappal is, arra figyelve hogy a legfelső lapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel.
Ezután a legfelső lapot ízlés szórjuk meg dió-grillázzsal, majd hagyjuk a süteményt pár órát állni, hogy a lapok kellően megpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek. (én mindig előző nap sütöm meg, így van ideje a lapoknak megpuhulni) Grillázs készítése itt megtalálható!!
Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. (mivel krémes sütemény, így tartsuk hűtőben, vagy hideg helyen tálalásig)
Mennyei finom!!!!
VálaszTörlésElkészítettem, de nekem nagyon csomós lett a krém, ráadásul szerintem túl vajas is.
VálaszTörlésNagyon sajnálom, hogy neked nem sikerült, és még nem is ízlik. Többen megsütötték, és képet is küldtek, vagy éppen megosztották a facebookon, de egytől-egyig mindenkinek nagyon szép, csomómentes lett. Lehet a robotgéppel tovább kellett volna keverni, hogy ne legyen benne csomó. Én nem találom a krémet túl vajasnak, de ez ízlés dolga.
TörlésGizike, ha tortába szeretném tenni ezt a krémet , akkor hány tojásos piskótát kellene készítenem?? A krémet most készítem és holnap csinálom a tortát!Általában 4-5 lapra vágok egy 6 tojásos piskótát,a krém mennyisége elegendő lesz e??
VálaszTörlésKedves Éva! Szerintem, ha 4-5 lapra vágod el a piskótát akkor biztosan elég lesz bele ennyi krém. A tepsin sütött lapok nagyságából kiindulva a kerek piskóta mérete kisebb lehet, de gondolom kívülről is vékonyan körbe kened majd a krémmel. Ebből a mennyiségből azért elég sok krém lesz.
TörlésNagyon szépen köszönöm!! Kicsit más lesz a krémem, mert nem volt itthon az éjszaka csak egy van.pudingom , ezért csokissal pótoltam , de így is nagyon finom szerintem!!Puszi érte!!
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésKöszönöm a receptet ma megsütöttem! Nagyon finom!
VálaszTörlésÉn köszönöm hogy megsütötted, és örülök hogy ízlik. Váljék egészségetekre!
Törlés