A hűvösebb idő beköszöntével előkerül nálam a kekszes doboz, és hozzálátok a kekszsütéshez. Esténként a fotelban kucorogva, igencsak jólesik elropogtatni egy-két darabkát. Most éppen egy fahéjas keksz került sorra, melyet mézeskalács fűszerkeverékkel ízesítettem, így aztán a kisült keksz illata betöltötte az egész lakást, igazi karácsonyi hangulatot varázsolva. Mivel jól záródó dobozban, hűvös helyen hosszabb ideig is eltartható, így bátran merem ajánlani pl. a karácsonyi ünnepekre is. Esetleg egy szép díszcsomagolásban még el is ajándékozhatjuk barátainknak, ismerőseinknek. A tésztája finom omlós, melyet a ropogós fahéjas cukor csak még finomabbá tesz.
Hozzávalók 28-30 db kekszhez:
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
10 dkg barna cukor (por)
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás
1 tk narancshéj (szárított, őrölt)
2 tk mézeskalács fűszerkeverék
1/2 cs sütőpor
Hempergetéshez:
2-3 ek kristálycukor
1 ek őrölt fahéj
A lisztet keverjük össze a sütőporral, a mézeskalács fűszerkeverékkel, és a narancshéjjal, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a barna porcukrot, és a vaníliás cukrot, végül pedig a tojást is. (ízlés szerint porcukrot is tehetünk a tésztába)
Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, és formázzunk diónyi golyókat.
A kristálycukrot, és a fahéjat keverjük össze egy tányérba, majd a tésztagolyókat hempergessük meg benne.
Egy sütőpapírral kibélelt tepsire, helyezzük rá egymástól kicsit távolabb a golyókat, majd villával nyomjuk le mindegyiknek a tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 12-15 perc alatt készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 12 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, helyezzük a kekszeket rácsra, majd hűtsük ki teljesen.
A keksz tésztája nagyon finom omlós, kívül pedig ropogós a fahéjas cukortól. A mézeskalács fűszerkeveréknek köszönhetően igazi karácsonyi aprósütemény, melyet hűvös helyen, hosszabb ideig tárolhatunk. Díszcsomagolásban pedig el is ajándékozhatjuk.
Barna porcukrot hol lehet kapni?rendes porcukorral nem jo?vagy esetleg barna kristalycukorral?
VálaszTörlésKedves Krisztina!Természetesen porcukorral is jó lesz a keksz. A barna cukornak kissé más az íze, én azért tettem bele azt. Barna kristálycukrot szoktam kávé darálón ledarálni, de pl. az Achan-ban barna porcukrot is lehet kapni.
Törlés