Stollen, vagyis drezdai kalács kelt tésztából, aszalt gyümölcsökkel sütött kalács. Évek óta készülök én is megsütni ezt a német karácsonyi kalácsot, de eddig valahogy mindig kifutottam az időből. Idén viszont az "Ami a konyhámból kikerül" blogban rátaláltam a számomra legszimpatikusabb receptre, és gyorsan meg is sütöttem a kalácsot. A megsütött, és porcukorral alaposan megszórt kalácsot már hetekkel az ünnep előtt meg kell sütni ahhoz, hogy az ízek jól összeérjenek, és a kalács megfelelő állagú legyen. Mivel még két hét van karácsonyig, így bizony elérkezett az utolsó pillanat, amikor még hozzáláthatunk a stollen sütéshez. Az elkészült kalácsot sütés után alaposan szórjuk meg a porcukorral, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Végül csomagoljuk be celofánba, majd hűvös helyen tároljuk az ünnepekig. Mivel két kalácsot sütöttem, így az egyiket természetesen már le is teszteltük, és csakis annyit mondhatok, hogy nagyon, de nagyon finom.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
5 dkg élesztő
2 dl tej
20 dkg vaj
1 db tojás
csipet só
15 dkg mazsola
1 dl rum
17 dkg aszalt gyümölcs (áfonya, sárgabarack.....)
7 dkg mandula (lehet szeletelt is)
2 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja
A mazsolát áztassuk be kb. 30 percre a meglangyosított rumba, majd öntsük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.
Az aszalt gyümölcsöket, és a mandulát vágjuk fel apróra. (a szeletelt mandulát nem kell összevágni, mehet bele úgy)
A tejet langyosítsuk meg, és keverjük hozzá a porcukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.
A vajat olvasszuk fel, majd amikor már éppen csak langyos, keverjük hozzá a tojást, a mézeskalács fűszerkeveréket, a reszelt narancs és citrom héjat, és végül a felfuttatott élesztőt is.
Egy nagyobb tálba keverjük össze a lisztet a vaníliás cukorral, és egy csipet sóval, majd öntsük hozzá a vajas-élesztős keveréket.
Ezután keverjük alaposan össze, majd dagasszuk kézzel 10 percig.
Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, az apróra vágott aszalt gyümölcsöket, és a mandulát, majd pár perc alatt, gyúrjuk alaposan össze.
Ezután takarjuk le a tálat egy konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük a tésztát 90 percig.
A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd vágjuk két egyenlő részre. Ezután mindkét tésztát gyúrjuk át egy kicsit, majd nyújtsuk ki kb. 24 cm-esre, hogy a tészta vastagabb maradjon.
Ezután csináljuk a sodrófával a közepére egy mélyedést, majd a jobb feléről a tésztát, hajtsuk be a mélyedésig. Ezután formázzuk meg, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. (v. egy sütőformába)
A másik tésztával is így járjunk el.
Takarjuk le a tepsin lévő kalácsokat konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 15 percig.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben süssük 50-55 perc alatt szép pirosra. Sütés közben a tepsin sütött kalács kicsit elterül, és laposabb lesz. (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem)
Hozzávalók a lekenéshez:
Tálalás előtt csomagoljuk ki a kalácsot a celofánból, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd vágjuk két egyenlő részre. Ezután mindkét tésztát gyúrjuk át egy kicsit, majd nyújtsuk ki kb. 24 cm-esre, hogy a tészta vastagabb maradjon.
Ezután csináljuk a sodrófával a közepére egy mélyedést, majd a jobb feléről a tésztát, hajtsuk be a mélyedésig. Ezután formázzuk meg, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. (v. egy sütőformába)
A másik tésztával is így járjunk el.
Takarjuk le a tepsin lévő kalácsokat konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 15 percig.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben süssük 50-55 perc alatt szép pirosra. Sütés közben a tepsin sütött kalács kicsit elterül, és laposabb lesz. (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem)
Hozzávalók a lekenéshez:
4 dkg vaj
10 dkg porcukor
A sütőből kivett forró kalácsot kenjük le az olvasztott vajjal, majd alaposan szórjuk meg a porcukorral. Ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
A kihűlt kalácsot csomagoljuk be celofánba, majd száraz, hűvös helyen hagyjuk legalább 2 hétig állni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt csomagoljuk ki a kalácsot a celofánból, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Nagyon gusztusos,amikor azt írja, hogy "csináljuk a sodrófával a közepére egy mélyedést" Na oda jönne a marcipán! ;)
VálaszTörlés:) van is itthon mindig marcipán, így idén a mélyedésbe bele is teszem. Köszönöm az ötletet! Csakis azt sajnálom, hogy nem tudlak egy kis kóstolóval megajándékozni.
Törlés