Ezen a hétvégén a karácsonyra készített, fűszeres-pácolt lazacszelet receptjét szeretném megosztani. Karácsonykor nálunk elmaradhatatlan a lazac, így volt ez most is. Évek óta mindig elkészítem az egyik nagy kedvencünket a papírcsónakban sült lazacot zöldségekkel, (ez egy tuti recept, és biztos vele a siker) de mindig kipróbálok egy új receptet is. Idén egy barna cukros-fűszeres pácot készítettem, majd abban pácoltam a lazacszeletek sütés előtt. Végül sütőben sütöttem készre, és krumplipürével tálaltam. Pácolás közben az ízek jól átjárták a lazacot, sütés közben pedig egy finom, fűszeres réteg keletkezett a hal húsán. Nekünk nagyon ízlett, így biztosan máskor is elfogom készíteni.
Hozzávalók:
4 db kb. 20 dkg-os lazacfilé
Pác hozzávalói:
3 ek barna cukor
1 citrom leve
2-3 cm-es gyömbér (reszelve )
3 ek szójaszósz
3 gerezd fokhagyma
só
őrölt színes bors
4 ek olívaolaj
A lazacszeleteket ízlés szerint sózzuk be, majd hagyjuk addig állni, még a pácot elkészítjük.
Egy tálba keverjük össze a barna cukrot, az olívaolajat, a citrom levet, a szójaszószt, ízlés szerint sót, őrölt színes borsot, a lereszelt gyömbért, és az összenyomott fokhagymát.
Ezután alaposan forgassuk bele a lazacszeleteket, és hagyjuk legalább egy órán át pácolódni. (közben többször forgassuk, és locsoljuk meg a páccal)
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük egymásmellé a bepácolt halszeleteket, majd a visszamaradt pácot csorgassuk a tetejükre.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)
Ameddig a lazac sül, készítsük el a krumplipürét.
Tálaláskor helyezzük tányérra a lazacszelet, majd kanalazzuk mellé a krumplipürét és úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése