Nagyon ritkán reggelizem, tudom ez nem egy jó szokás, de reggel sajnos nem tudok enni. Azért néha, ha az alkalom úgy hozza, hozzálátok én is a reggeli készítéshez. Ilyenkor általában bundás kenyér készül, a mézes-citromos tea mellé. Az egyszerű bundás kenyeret kicsit feldobhatjuk némi fűszerezéssel, tejszínnel, és reszelt sajttal. Sütőben megsütve pedig megkímélhetjük magunkat attól, hogy korán reggel az egész lakás megteljen a sütéshez használt olaj szagával. Nem utolsó sorban pedig, így kenyér sem szívja magába az olajat. Ameddig a kenyér sül, addig elkészíthetjük a teát, megteríthetünk, majd jóízűen elfogyaszthatjuk ezt a kiadós reggelit.
Hozzávalók:
8 szelet kenyér
4 db tojás
2 dl főzőtejszín
10 dkg sajt
só
őrölt fehér bors
szerecsendió
5 dkg vaj
Egy sütőformát, vagy egy kisebb tepsit kenjünk ki vastagon a vajjal.
A tojásokat üssük fel egy tálba, majd adjuk hozzá a tejszínt, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg egy kevés szerecsendióval. Ezután kézi habverővel keverjük alaposan össze.
A kenyérszeleteket egyesével kissé áztassuk meg a tejszínes-tojásba, majd helyezzük bele a kivajazott sütőformába. Ezután a maradék négy szelet kenyeret szintén áztassuk meg, majd helyezzük a formában lévő kenyérszeletek tetejére.
Végül a megmaradt tejszínes-tojást öntsük rá a kenyérszeletekre, majd szórjuk meg a reszelt sajttal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük, még a tojás és a sajt rásül a kenyérszeletekre, és szép piros színt kap. (én kb. 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, még melegen tálaljuk. Egy bögre forró, mézes, citromos teával igazán laktató reggeli, vagy éppen vacsora.
Igen, ezt én is szeretem, jó, hogy eszembe juttattad, van is pár tojás itthon ;-)
VálaszTörlésPedig a reggeli fontos. Az egész esti koplalás után energiát kap a szervezet egy jó reggelivel. Beindítja az anyagcserét,stb.
Az én Jancsim sem tud reggelizni. Ez a tepsis megoldás érdekel! :o)) Guszta!
VálaszTörlés