A karácsonyi készülődés közepette lehet nem jut elég időnk nagyobb sütkérezésre, vagy éppen csak egy egyszerűen elkészíthető, de mégis valami különösen finomra vágyunk. Olyankor jön jól egy ilyen recept, melyet rövid idő alatt összetudunk állítani. A külső diós-kekszes részt rumaromával, és lefőzött feketekávéval ízesítettem, majd ennek a masszának a közepébe került bele a kis kókuszos golyó. Pár órát állni hagytam, hogy az ízek jól összeérjenek, és a végeredmény nagyon finom lett. Végül is a hozzávalókat tekintve megegyezik a keksztekerccsel, csak így talán egyszerűbb elkészíteni, és szerintem bonbonos papírban igencsak mutatós. Pl. készíthetünk rumos golyókat a sütemények körbevágott leeső széléből is, így aztán semmi nem dobódik ki, szinte semmi plusz munkával nem jár, és máris eggyel több aprósütemény kínálhatunk az ünnepi asztalon.(rumos golyó recept itt megtalálható)
Először a töltelékhez készítsük el a golyókat, mert kb. 30 percre a fagyasztóba kell betenni, hogy kellően megkeményedjenek mielőtt a kekszes-diós masszába töltenénk.
Kókuszos töltelék hozzávalói kb. 20 db golyóhoz:
5 dkg kókuszreszelék
5 dkg margarin
5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
A margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral keverjük simára, majd keverjük hozzá a kókuszreszeléket is.
Ezután vizes kézzel formáljunk a masszából fél diónyi nagyságú golyókat. Ezután tegyük be kb. 30 percre a fagyasztóba, hogy teljesen megkeményedjen.
Addig elkészíthetjük a külsejéhez a kekszes-diós masszát.
Külső rész hozzávalói kb. 20 db golyóhoz:
20 dkg háztartási keksz
10 dkg darált dió
5 dkg kakaó
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 ek rum (v. rumaroma)
lefőzött feketekávé
kókuszreszelék a hempergetéshez
A kekszet daráljuk le, majd keverjük össze a darált dióval, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a kakaóval.
Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést és öntsük bele a rumot (v. rumaromát), és egy kevés lefőzött feketekávét, majd kezdjük el összegyúrni. A kávét apránként adagoljuk hozzá, hogy egy könnyen formázható masszát kapjunk.
Az összegyúrt masszából csippentsünk le diónyi nagyságút, és egy kicsit lapítsuk el. Ezután helyezzük bele a megdermedt kókuszgolyót, és formázzunk belőle szintén golyót.
Végül hempergessük meg a kókuszreszelékbe.
Az elkészült golyókat tegyük be pár órára a hűtőbe hogy kellően megdermedjenek, és az ízek jól összeérjenek.
A fiam ,ő szereti nagyon ezeket a fincsi kókuszos golyócskákat és mi tagadás én is.
VálaszTörlésEz egy különleges kókuszgolyó! Még nem is láttam ilyen formában! Nagyon ötletes!
VálaszTörlésDe jó!!! Hát ezt kipróbálom, amúgy is nagyon szeretjük, de ezzel a kókuszos töltelékkel még finibb lehet :)
VálaszTörlésKeksztekercs, rumos golyó, kókuszgolyó, ilyen vagy fordított sorrendben jöhet is...:)
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!
VálaszTörlésCsak annyit tudok mondani, hogy ezzel a kókuszos töltelékkel isteni finom!!! Egy próbát mindenképpen megér, de szerintem érdemes rögtön dupla adaggal indítani.:)
A tegnapi kókuszkrém készítési technikámat finomítom a tiéddel, majd posztolom az eredményt:)
VálaszTörlésIzgatottan várom, milyen finom kókuszkrémet készítesz. Biztosan kedvemre való lesz, mert nagyon szeretem a kókuszt.:)
Törlés