A galette egy francia sütemény, melyet nagyon egyszerűen, és gyorsan eltudunk mi magunk is készíteni, ízlésünknek megfelelő gyümölcsből. Én most egy finom, omlós tésztát készítettem, majd mascarponés-diós töltelékkel töltöttem meg, és őszibarackkal raktam ki a tetejét. Kb. 25 perc sütés után pedig már fogyaszthattuk is a frissen kisült, illatozó süteményt.
Hozzávalók 4 db-hoz:
Tészta:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1-2 ek tejföl
1 ek hideg víz
1 cs vaníliás cukor
csipet só
A lisztet keverjük össze a csipet sóval, adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd morzsoljuk össze.
Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tejfölt, és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (a tejfölt kanalanként adjuk hozzá, mert lehet nem kell mind)
Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tejfölt, és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (a tejfölt kanalanként adjuk hozzá, mert lehet nem kell mind)
Ezután csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be a hűtőbe, legalább 30 percre.
Ameddig a tészta a hűtőben pihen, előlehet készíteni a tölteléket, és az őszibarackot.
Töltelék hozzávalói:
4-5 db őszibarack
2-3 marék dió
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
1 db tojás a tészta lekenéséhez
A diót egy teflon serpenyőben, állandó kevergetés mellett, pörköljük aranybarnára, majd hűtsük ki, és daráljuk le.
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal, majd keverjük hozzá a darált diót is.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen, nyújtsuk ki jó vékonyra. Ezután vágjunk ki belőle négy egyforma nagyságú kört.(én egy fedőt tettem a tésztára és azt vágtam körbe)
A tésztakörök közepére kenjük rá a mascarponés-diós tölteléket, majd helyezzük rá a felszeletelt őszibarackot.
Ezután az üresen maradt tésztát hajtogassuk rá a töltelékre.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a megtöltött tésztákat. Ezután kenjük le felvert egész tojással, és szórjuk meg darabolt dióval.
Tegyük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig, hogy szép aranybarnára süljön a tészta.(én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)
Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
Én is készülök a sütésére,egy ideje:)Nagyon guszta lett!
VálaszTörlésGuszta! Ilyet még nem csináltam, de felírom!:)
VálaszTörlésEz valami nagyon kis gusztusos lett!!!!
VálaszTörlésCsodás lehetett!
VálaszTörlésDe jó, nagyon tetszik, ki fogom próbálni!
VálaszTörlésNagyon csinosak! Milyen jó ötlet dióval megszórni a tésztát! Sokszor sütök ilyet, nagyon finom sütemény...
VálaszTörlésExquisito y fragante me encantan las tartas rústicas,abrazos y abrazos.
VálaszTörlésRemek!!!!
VálaszTörlésRégóta készülök ilyesmit sütni... Nagyon jól néz ki, finom lehetett... :)
VálaszTörlés