Nyáron a nagy melegben nincs is finomabb egy jól lehűtött, gyümölcslevesnél. Így aztán elég gyakran készítek, persze mindig a soron lévő idénygyümölcsből. Most nálunk épen a sárgadinnyeleves a legkedveltebb, és mivel még a málna is bőségesen terem, így tálalás előtt néhány szem szintén került a levesbe. Nagyon szeretem még a gyümölcsleveseket pörkölt mandulaforgáccsal tálalni, és természetesen most is került a levesbe. Az édes, és selymesen krémes leveshez nagyon jól illett a kissé savanykás málna, és a ropogós mandulaforgács.
Hozzávalók:
1 db sárgadinnye
2-3 ek méz
2 cs vaníliás cukor
3 dl édes fehérbor
2 dl tejszín
őrölt fahéj
málna
mandulaforgács
A dinnye húsából először vájjunk ki néhány golyót, amit majd az elkészült levesbe teszünk csak bele.
A megmaradt dinnyét vágjuk fel kisebb darabokra, majd turmixoljuk le.
Egy edénybe habosodásig melegítsük fel a mézet, majd öntsük rá a leturmixolt dinnyét. Ezután adjunk hozzá 2 dl bort, a vaníliás cukrot, ízlés szerint őrölt fahajat, majd forraljuk fel, és főzzük kb. 5 percig. (amennyiben szükséges, ízlés szerint még cukorral, vagy édesítőszerrel ízesíthetjük)
Pár perc főzés után, állandó keverés mellett csorgassuk bele a tejszínt, majd jól forraljuk ki.(főzni már nem kell)
Ezután vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a maradék bort, és tegyük bele a kivájt dinnyegolyókat. Tálalás előtt hűtsük jól le a levest.
Közben egy serpenyőbe, állandó kevergetés mellett pörköljük világos zsemleszínűre a mandulaforgácsot.
Tálaláskor merjük a lehűtött levest egy tányérba, majd szórjuk meg málnaszemekkel, és pörkölt mandulaforgáccsal.
Igazi gyümölcsözön! Én is készítettem már,csak főzés nélkül.Nagyon finom.
VálaszTörlésHmmm, nagyon-nagyon guszta!
VálaszTörlésCsodás! Itt még mindig nincs meleg és késő este is van, de úgy bekanalaznék egy tányérkával belőle:)
VálaszTörlésEzt szívesen elkanalazgatnám!
VálaszTörlésMicsoda friss nyári leves! Hmm...
VálaszTörlésGizi, ezzel levettél a lábamról:)
VálaszTörlésMesés és finom!!!
VálaszTörlésEzt a csodás és finom levest de szeretném most meg enni! Kinek volna kedve forró levest enni, ekkora nagy hőségbe, mikor ilyen mennyei finom és szép hideg levest lehetne enni...kérnék egy tállal...köszi!
VálaszTörlésNagyon köszönöm mindenkinek a hozzászólást, és kérlek nézzétek el nekem, hogy most nem válaszolok külön-külön.
VálaszTörlés