Eper tegnap, eper ma, és eper holnap is!!! Már napok óta ebből a csodálatosan szép, illatos, és fenségesen finom gyümölcsből készítem a tortákat, pohárkrémeket, na és persze a gyümölcsleves sem maradhat ki a felsorolásból. (eperből készült finomságok itt megtekinthetőek) Most egy kicsit érettebbek voltak az eperszemek, így jött az ötlet, hogy a jól bevált linzertészta tetejére készítsek belőle tölteléket, és úgy süssem készre. Először úgy gondoltam tálalás előtt, majd porcukorral szórom meg a sütemény tetejét, aztán ezt egy kicsit továbbgondolva inkább kiraktam félbevágott eperszemekkel, és leöntöttem tortazselével. Így a sütemény nem csak mutatósabb, de sokkal finomabb lett.
Tészta hozzávalói 20 x 30 cm-es tepsihez:
25 dkg liszt
10 dkg zsír (v. 15 dkg vaj)
5 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 db tojássárgája
1/2 cs sütőpor
1 ek tejföl
reszelt citromhéj
csipet só
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, a reszelt
citromhéjjal, majd adjuk hozzá a zsírt (v. vajat) és kezdjük el
összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a
porcukrot, és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, és a
tejfölt. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (ha túl száraz lenne a
tészta, akkor még egy kevés tejfölt tehetünk hozzá)
Az összegyúrt tésztát nyújtsuk ki, majd helyezzük sütőpapírral kibélelt
tepsibe. (én a sütőpapíron nyújtom ki, és azzal együtt emelem át a
tepsibe)
Töltelék:
20 dkg eper
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
4 db tojás
10 dkg liszt
1/2 citrom leve
díszítéshez félbevágott eperszemek
1 cs tortazselé (a tasakon lévő leírás szerint elkészítve)
Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, és botmixerrel pépesítsük.
A pépesített epret tegyük bele egy tálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet, és kézi habverővel keverjük simára.
Ezután állandó keverés mellett, öntsük hozzá a lisztet, majd szintén keverjük csomómentesre.
Az elősütött, és langyosra hűtött tészta tetejére öntsük rá a simára kevert töltelékek.
Ezután tegyük vissza a sütőbe, és közepes hőfokon 30-35 perc alatt süssük készre. (a sütési idő felénél takarjuk le sütőpapírral a tetejét, nehogy túlbarnuljon, esetleg megégjen a teteje)
A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben félig kihűlni, majd helyezzük egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Ezután tegyük vissza a tepsibe, majd a sütemény tetejét rakjuk ki félbevágott eperszemekkel, és öntsük le tortazselével. Szeletelés előtt, hagyjuk teljesen megdermedni.
Tálalás előtt, éles késsel szeleteljük fel úgy, hogy mindegyik szelet tetejére kerüljön eper.
Ez egyszerűen mesés és kihagyhatatlan. Hét végén jönnek haza a fiamék,menyecském nagyon szereti a gyümölcsös sütiket, minden bizonnyal ilyet fogok készíteni. :)
VálaszTörlésAlíz nagyon köszönöm!!! Szerintem bármilyen gyümölccsel meglehet sütni. Maradt két darab, és talán még finomabb is mint tegnap volt, így akár előző nap is megsütheted.:)
TörlésCsodaszép Gizus,na meg nagyon finom is lehet,receptet el is mentettem ,köszönjük :-)Puszi.
VálaszTörlésDittus nagyon köszönöm, még magam is elcsodálkoztam, hogy milyen mutatós lett.:)) Puszi
TörlésNagyon guszta! Szép a zselé is a tetején. Nekem a múltkor már keverés közben megaludt, alig tudtam rákenni a tortára. Nem fotóztam le... :o)
VálaszTörlésKriszti köszönöm!! Már én is jártam így, és azóta csakis Oetker tortazselét használok. Azzal mindig szép lesz a torta.:)
TörlésNagyon nagyon jól néz ki..most meg tudnám enni:)
VálaszTörlésEszti köszönöm!!:)
TörlésCsodaszép, és isteni lehet!!
VálaszTörlésMaría köszönöm!! Nagyon finom, és ízlés szerinti gyümölccsel készülhet.
TörlésEz megint "az anyját, de jól néz ki" kategória:) Kélek, nézz be hozzám. Üdv Helga http://ezmegaz-krinsz.blogspot.hu/2012/06/blogdij.html
VálaszTörlésHelga nagyon köszönöm!!! Megyek és bekukkantok hozzád, köszi a meghívást.:)
TörlésGyönyörű sütik, az első kép maga a tökély! Egyre jár az agyunk :) Éljen az eperszezon!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!! Sajnos egyre apróbb epret sikerül beszereznem.:(
TörlésEz is nagyon guszta! Alig tudok választani az epreseid közül ;)
VálaszTörléstejszínhab köszönöm!! Egyik finomabb, mint a másik. Legszívesebben újrasütném mindegyiket, csak éppen az eper van fogytán hozzá.:)
TörlésFantasztikusan néz ki:)
VálaszTörlésSzívesen megkóstolnám!!!!
Gabi nagyon köszönöm!! Biztosan Neked is ízlene.
TörlésRemek!Ez is meg az összes többi epres - nálad akad néhány epres recept!
VálaszTörlésMarisz köszönöm!! Bizony akad néhány, és még több recept várakozik a sorára.:)
TörlésHűűű az anyját! Bevállalnám, hogy ma nem ebédelek, vagy csak salátát rágok üresen, ha ezt a sütit kóstolhatnám :D
VálaszTörlésTündi köszi, és egy finom saláta után, egy szeletke még bevállalható lenne.:)
TörlésGyönyörű, mint mindig.
VálaszTörlésMónika köszönöm!!!
TörlésMár az fb-on is megcsodáltam, hogy milyen gyönyörű. Sőt! Tökéletes! :) ...és olyan finom lehet! :P
VálaszTörlésGabriella nagyon köszönöm!!! Olyan egyszerű, de mégis mutatós sütemény. Neked van többféle gyümölcsöd, nyugodtan próbáld ki, meglátod Nektek is ízleni fog.
TörlésAzt el is hiszem, hogy ízleni fog! :P
TörlésNagyon guszta. Eperből sosem elég, én is szinte mindenhez teszek amikor szezonja van :)
VálaszTörlésVikvi köszönöm!! Sajnos már egyre silányabb epret sikerül venni, de nem tudom otthagyni, úgy szeretjük.:)
TörlésNagyon finom lehet , gyönyörűen néz ki!
VálaszTörlésVicuska köszönöm!!!
TörlésHát jól mondod Gizike, fenséges, de meg csodaszép. Ilyen finomságot egy elegáns cukrászdában lehetne találni, de nem hiszem hogy ilyen finom lenne, csak talán a diszités lenne szép!
VálaszTörlésElisabeth nagyon köszönöm a kedves szavaidat!!! Abban teljesen egyetértek veled, hogy a cukrászdába biztosan ilyen finomat nem árulnak. Sajnos ritka az olyan hely, ahol finom, ízletes süteményeket készítenek, legalábbis erre mifelénk.
Törlés