2012. június 4., hétfő

Epres szelet.



Eper tegnap, eper ma, és eper holnap is!!! Már napok óta ebből a csodálatosan szép, illatos, és fenségesen finom gyümölcsből készítem  a tortákat, pohárkrémeket, na és persze a gyümölcsleves sem maradhat ki a felsorolásból. (eperből készült finomságok itt megtekinthetőek) Most egy kicsit érettebbek voltak az eperszemek, így jött az ötlet, hogy a jól bevált linzertészta tetejére készítsek belőle tölteléket, és úgy süssem készre. Először úgy gondoltam tálalás előtt, majd porcukorral szórom meg a sütemény tetejét, aztán ezt egy kicsit továbbgondolva inkább kiraktam félbevágott eperszemekkel, és leöntöttem tortazselével. Így a sütemény nem csak mutatósabb, de sokkal finomabb lett.





Tészta hozzávalói 20 x 30 cm-es tepsihez:

25 dkg liszt
10 dkg zsír (v. 15 dkg vaj)
5 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 db tojássárgája
1/2 cs sütőpor
1 ek tejföl
reszelt citromhéj
csipet só


A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a zsírt (v. vajat) és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot, és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, és a tejfölt. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (ha túl száraz lenne a tészta, akkor még egy kevés tejfölt tehetünk hozzá)
Az összegyúrt tésztát nyújtsuk ki, majd helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe. (én a sütőpapíron nyújtom ki, és azzal együtt emelem át a tepsibe)
Előmelegített sütőbe tegyük be, majd közepes hőfokon 15 perc alatt süssük elő a tésztát. Ezután vegyük ki a sütőből és hagyjuk egy kicsit hűlni, majd öntsük rá az epres tölteléket.





Töltelék:

20 dkg eper
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
4 db tojás
10 dkg liszt
1/2 citrom leve

díszítéshez  félbevágott eperszemek 
1 cs tortazselé (a tasakon lévő leírás szerint elkészítve)


Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, és botmixerrel pépesítsük.

A pépesített epret tegyük bele egy tálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet, és kézi habverővel keverjük simára.
Ezután állandó keverés mellett, öntsük hozzá a lisztet, majd szintén keverjük csomómentesre.

Az elősütött, és langyosra hűtött tészta tetejére öntsük rá a simára kevert töltelékek.
Ezután tegyük vissza a sütőbe, és közepes hőfokon 30-35 perc alatt süssük készre. (a sütési idő felénél takarjuk le sütőpapírral a tetejét, nehogy túlbarnuljon, esetleg megégjen a teteje)

A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben félig kihűlni, majd helyezzük egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Ezután tegyük vissza a tepsibe, majd a sütemény tetejét rakjuk ki félbevágott eperszemekkel, és öntsük le tortazselével. Szeletelés előtt, hagyjuk teljesen megdermedni.

Tálalás előtt, éles késsel szeleteljük fel úgy, hogy mindegyik szelet tetejére kerüljön eper.


33 megjegyzés:

  1. Ez egyszerűen mesés és kihagyhatatlan. Hét végén jönnek haza a fiamék,menyecském nagyon szereti a gyümölcsös sütiket, minden bizonnyal ilyet fogok készíteni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alíz nagyon köszönöm!!! Szerintem bármilyen gyümölccsel meglehet sütni. Maradt két darab, és talán még finomabb is mint tegnap volt, így akár előző nap is megsütheted.:)

      Törlés
  2. Csodaszép Gizus,na meg nagyon finom is lehet,receptet el is mentettem ,köszönjük :-)Puszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dittus nagyon köszönöm, még magam is elcsodálkoztam, hogy milyen mutatós lett.:)) Puszi

      Törlés
  3. Nagyon guszta! Szép a zselé is a tetején. Nekem a múltkor már keverés közben megaludt, alig tudtam rákenni a tortára. Nem fotóztam le... :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti köszönöm!! Már én is jártam így, és azóta csakis Oetker tortazselét használok. Azzal mindig szép lesz a torta.:)

      Törlés
  4. Nagyon nagyon jól néz ki..most meg tudnám enni:)

    VálaszTörlés
  5. Csodaszép, és isteni lehet!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. María köszönöm!! Nagyon finom, és ízlés szerinti gyümölccsel készülhet.

      Törlés
  6. Ez megint "az anyját, de jól néz ki" kategória:) Kélek, nézz be hozzám. Üdv Helga http://ezmegaz-krinsz.blogspot.hu/2012/06/blogdij.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helga nagyon köszönöm!!! Megyek és bekukkantok hozzád, köszi a meghívást.:)

      Törlés
  7. Gyönyörű sütik, az első kép maga a tökély! Egyre jár az agyunk :) Éljen az eperszezon!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm!!! Sajnos egyre apróbb epret sikerül beszereznem.:(

      Törlés
  8. Ez is nagyon guszta! Alig tudok választani az epreseid közül ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. tejszínhab köszönöm!! Egyik finomabb, mint a másik. Legszívesebben újrasütném mindegyiket, csak éppen az eper van fogytán hozzá.:)

      Törlés
  9. Fantasztikusan néz ki:)
    Szívesen megkóstolnám!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi nagyon köszönöm!! Biztosan Neked is ízlene.

      Törlés
  10. Remek!Ez is meg az összes többi epres - nálad akad néhány epres recept!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz köszönöm!! Bizony akad néhány, és még több recept várakozik a sorára.:)

      Törlés
  11. Hűűű az anyját! Bevállalnám, hogy ma nem ebédelek, vagy csak salátát rágok üresen, ha ezt a sütit kóstolhatnám :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tündi köszi, és egy finom saláta után, egy szeletke még bevállalható lenne.:)

      Törlés
  12. Már az fb-on is megcsodáltam, hogy milyen gyönyörű. Sőt! Tökéletes! :) ...és olyan finom lehet! :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabriella nagyon köszönöm!!! Olyan egyszerű, de mégis mutatós sütemény. Neked van többféle gyümölcsöd, nyugodtan próbáld ki, meglátod Nektek is ízleni fog.

      Törlés
    2. Azt el is hiszem, hogy ízleni fog! :P

      Törlés
  13. Nagyon guszta. Eperből sosem elég, én is szinte mindenhez teszek amikor szezonja van :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vikvi köszönöm!! Sajnos már egyre silányabb epret sikerül venni, de nem tudom otthagyni, úgy szeretjük.:)

      Törlés
  14. Nagyon finom lehet , gyönyörűen néz ki!

    VálaszTörlés
  15. Hát jól mondod Gizike, fenséges, de meg csodaszép. Ilyen finomságot egy elegáns cukrászdában lehetne találni, de nem hiszem hogy ilyen finom lenne, csak talán a diszités lenne szép!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth nagyon köszönöm a kedves szavaidat!!! Abban teljesen egyetértek veled, hogy a cukrászdába biztosan ilyen finomat nem árulnak. Sajnos ritka az olyan hely, ahol finom, ízletes süteményeket készítenek, legalábbis erre mifelénk.

      Törlés