A számtalan módon elkészíthető cukkini, melyet hosszú évekig csakis rántva tudtam elképzelni. Persze úgyis nagyon finom, de ma már szívesen készítek cukkiniből levest, főzeléket, vagy éppen egy finom tortát, süteményt. (cukkinivel készült receptek itt megtekinthetőek) Erre a receptre a GoodFood magazin 4. számában bukkantam rá, és rögtön megtetszett. A cukkinivel, és főtt krumplival együtt kelesztett kenyértészta, majd a sütés előtt rákarikázott cukkini, krumpli és sajt, sütés után együtt egy komplett ebédet tett ki. Még a tésztaszéle sütés után finom ropogósra sült, addig a krumplival és cukkinivel bőségesen megpakolt, reszelt sajttal megszórt tészta nem száradt ki sőt, nagyon finom szaftos marad. A frissen szedett kakukkfű pedig nagyon jól illet hozzá. Tálaláskor én saját készítésű kovászos uborkát kínáltam mellé, de ízlés szerint egy finom salátával is tálalhatjuk.
Hozzávalók 22 x 32 cm-es tepsihez:
1 cukkini (nagyobb)
30 dkg krumpli
25 dkg liszt
4 dkg élesztő (szárított)
15 dkg sajt (gouda, cheddar...)
só
őrölt fehérbors
kakukkfű
3-4 ek olívaolaj
1 dl víz
A krumplit enyhén sós vízbe főzzük puhára, majd szűrjük le és hagyjuk langyosra hűlni.
Tegyük bele egy tálba a lisztet, a szárított élesztőt, egy tk. sót, ízlés szerint kakukkfüvet, és keverjük össze.
Reszeljük hozzá a krumplinak, a sajtnak, és a cukkininek a felét, majd kézzel alaposan keverjük össze.
Ezután a vízbe keverjünk bele egy ek. olívaolajat, majd öntsük a lisztes keverékhez, és dagasszuk meg a tésztát. Ezután tegyük bele egy kiolajozott tálba, és meleg helyen kelesszük duplájára. (én összekeverés után a kenyérsütő gépben dagasztottam meg, majd áttettem a kelesztőtálba, és langyos helyen kelesztettem meg)
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd nyomkodjuk bele a megkelt kenyértésztát. Ezután vékonyan szeleteljük rá a krumplit, majd a cukkinit, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg kakukkfűvel. Az ujjainkkal kicsit nyomkodjuk bele a tésztába a zöldségeket, majd takarjuk le egy beolajozott fóliával, és így kelesszük még kb. 30 percig.
Újrakelesztés után a tetejét locsoljuk meg a maradék olajjal, majd reszeljük rá a maradék sajtot.
Helyezzük a tepsit előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon, 45-50 perc alatt süssük szép aranybarnára.
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni.
Tálalás előtt szeleteljük fel, majd ízlés szerint salátával, kovászos uborkával kínáljuk.
Szeretem a cukkinit, most elég éhes vagyok, saláta nélkül is szívesen ennék egy kisebb szeletkét:)
VálaszTörlésSaláta nélkül is finom, és nagyon laktató!!! Ha rajtam múlna, minden nap cukkinit ennék.:)))
TörlésHűű, de guszta!!! Imádom a cukkinit, de eddig én sem igen próbáltam másként, csupán rántva...talán egyszer valami fasirtot is készítettem belőle, de ennyi! Ez a recept is nagyon jól hangzik...a fotó pedig.....nem találok szavakat...szuperr!!! Már biztos, hogy ki fogom próbálni!!! köszi, hogy megosztottad!!
VálaszTörlésMarika nyugodtan merj kipróbálni különböző cukkinis recepteke, meglátod hamarosan el is feledkezel a rántott cukkiniről. Sokáig én is csak azt készítettem, pedig ezerféleképpen variálható, és mindegyik nagyon finom.
TörlésHmm, igazán érdekes recept. Tetszik nagyon!
VálaszTörlésNekem is rögtön megtetszett a magazin lapozgatása közben, és örülök hogy kipróbáltam, mert nagyon finom.:)
TörlésPont valami hasonlóban gondolkodtam a napokban itthonra. Köszönöm a receptet. :))))
VálaszTörlésPetra, ne nekem köszönd, én is úgy lestem a receptet. Viszont nagyon finom volt kovászos uborkával.:)
TörlésImádni való:) A cukkini a kedvencem, én hasonló pizzát készítettem,az is fiom volt, de ez valami mennyei lehet:)
VálaszTörlésÓÓÓÓ, eszembe nem jutott volna pizzára feltétként cukkinit pakolni, de szuper ötlet!!! Ritkán sütök kelt tésztát, de ezt mindenképpen kiszerettem volna próbálni, és nem bántam meg, mert valóban mennyei finom. Biztosan Neked is ízlene, nyugodtan próbáld ki.
TörlésMe encanta el calabacín luce hermoso buena receta,abrazos y abrazos.
VálaszTörlésRosita Gracias! Siéntase libre para preparar, muy sabroso. abrazos y abrazos.
TörlésHű de nagyon ízletesnek néz ki! Szaftos, zöldséges, sajtos... nagyon jó!Nálam még tart a "cukkini csak rántva" időszak. Na meg krémnek:)
VálaszTörlésEmikém akkor lassan Neked is meg kellene próbálnod néhány új cukkinis receptet. Meglátod milyen finomak. Én még süteményt is sütök belőle és imádjuk.:)
Törlés