Nem is olyan régen sütöttem csokoládés-mogyorótortát, és akkor annyira ízlett ez a tészta, hogy rögtön el is határoztam, hamarosan ismételni fogom. Mivel lisztet nem tartalmaz, így liszt-érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Az ismétlés aztán nem is váratott magára sokáig, így a délutáni kávé mellé, el is készült ez az újabb változat. A tészta maradt a jól bevált csokoládés-mogyorós, csak most kicsit nagyobb formákba sütöttem, így vékonyabbak lettek a tortalapok, mint az előző tortánál. A krémen viszont változtattam, mivel akkor rebarbarás-mascarpone krémmel töltöttem meg, most viszont az eperszezonnak köszönhetően egy finom epres-ricottas krémet készítettem. Már az előző torta is nagyon a kedvünkre való volt, de most ez a csokoládés-mogyorós tészta, ezzel az epres-ricottás krémmel valami mennyei finom. Ricotta helyett, használhatunk esetleg túrót, a torta úgy is garantáltan finom lesz. Csokiimádók, és eperkedvelők, ki ne hagyják!!!!
Tészta hozzávalói 2 db 22 cm-es formához:
4 db tojás
4 ek porcukor (púpozott)
10 dkg darált mogyoró
12,5 dkg étcsokoládé (70%-os)
1 cs vaníliás cukor
A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk hogy visszahűljön.
Tegyük bele egy keverőtálba az egész tojásokat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd robotgéppel keverjük jó habosra.
Amikor már jó habos (legalább a háromszorosára nőtt) akkor állítsuk le a robotgépet, majd csorgassuk bele az olvasztott csokoládét. Ezután fakanállal keverjük óvatosan össze. Végül öntsük hozzá a darált mogyorót, majd szintén fakanállal, óvatosan keverjük össze.
A két tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd egyformán osszuk el a masszát, és kanalazzuk a formákba.
Előmelegített sütőbe helyezzük be egyszerre a két tortaformát, majd közepes hőfokon 20-25 perc alatt süssük készre a tortalapokat. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formákban hagyjuk pár percig hűlni, majd helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.
Epres krém hozzávalói:
30 dkg eper
25 dkg ricotta
2 cs vaníliás cukor
porcukor (ízlés szerint)
2 dl Hulala (v. habtejszín)
0,5 dl víz
5 g zselatin (por)
1/2 citrom leve
reszelt narancshéj (el is hagyható)
Az epret alaposan mossuk meg, majd daraboljuk fel. Ezután botmixerrel pépesítsük, majd ízlés szerint cukorral, reszelt narancshéjjal (ez el is hagyható) és egy vaníliás cukorral tegyük fel főni. Kevergetve kb. 10 percig főzzük, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a krémbe. (ezalatt az idő alatt, kicsit besűrűsödik) Végül hagyjuk teljesen kihűlni.
A vizet forraljuk fel, majd a tűzről levéve, adjuk hozzá a porzselatint, és keverjük simára. Amikor már éppen csak langyos, szintén keverjük hozzá az epres-ricottás krémhez.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként szintén keverjük a krémhez. Ezután legalább egy órára tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy a krém egy kicsit megdermedjen.
Az egyik tortalapot helyezzük rá egy tálcára, majd kanalazzuk rá a krémet. Ezután helyezzük rá a másik tortalapot, és szintén kanalazzuk a tetejére a krémet. Végül szórjuk meg tortadarával, és díszítsük olvasztott csokoládéba mártott eperszemekkel. Ezután tegyük be a hűtőszekrénybe kb. 30 percre, hogy kicsit lehűljön, és könnyebben tudjuk majd szeletelni.
Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőszekrényből, majd éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.
Már megint nagyon csábító édességet hoztál! Guszta és nagyon finom lehet! Természetesen mikor rácsodálkozok ilyen sütikre akkor nincs semmi krémes sütemény a hűtőnkbe!:((
VálaszTörlésÉva köszönöm!! Én mindig teszek a fagyasztóba 1-2 szeletkét, és ha nagyon megkívánom csak előkel venni.Na de ebből, most nem került a fagyóba, mert úgy etette magát.:))
TörlésNagyon bevacsoráztam, de olyan gyönyörű ez a torta, azért megkóstolnám:)Nagyon jó ez a ricottás epres krém, és klasszul mutat a csokis tésztával.
VálaszTörlésErzsike köszönöm,és egy szeletke bizony nem árthat meg vacsora után!!! (én csak utána bánnám meg) Ricottát sem lehet Nálatok kapni???
TörlésNagyon szép:)
VálaszTörlésHelga köszönöm!!!:)
TörlésAzta, de guszta! Új vagyok itt nálad, valami jó epres tortareceptet keresgéltem a hétvégén, és mondhatom, ez a kép megragadta a fantáziám :)Jövök máskor is, ha van kedved, te is nézz be hozzám ;)
VálaszTörlésKöszöntelek itt nálam, és nagyon örülök, hogy idetaláltál!!! Nem fogod megbánni, ha Te is megsütöd, mert nagyon finom. Mindig szívesen látlak, és természetesen én bekukkantok Hozzád.:)
TörlésGizike, a torta az epres krém, és a gyönyörü eper diszitéssel álomi szép! Nagyon jól eltaláltad, Látom nálatok is nagy eper szezon van már. Annyiféle képpen lehet az epret használni édességekben. Nagyon szuper a fotók is!
VálaszTörlésPuszillak
Elisabeth nagyon köszönöm!!! Imádom az epret, csak sajnos itt hamar leérik, így most naponta epres süteményeket sütök. Igaz nem tudok betelni velük, mert egyik finomabb mint a másik, és sajnos a diétámnak lassan annyi.:))Puszillak
TörlésEz egy mesebeli torta. Pont így néznek ki a mesékben a torták. Lefolyó krém, sötét piskóta...Ha áfonyás lenne, azt hinném a Törpök sütötték! :o) Nagyon csuda!
VálaszTörlésKriszti nagyon köszönöm, és Törpökön most mosolygok egyet. Viszont annyira jó lett a krém, hogy nem folyt le, csakis amennyire én szerettem volna.
TörlésIstenem... Igazi mestermű!!! Fantasztikus ízorgia lehetett...
VálaszTörlésRáadásul csokiimádó és eperkedvelő vagyok, szóval igen-igen!!!
Viki nagyon köszönöm, de ez azért a "mestermű"-től egy kicsit messze van. Viszont mennyei finom, és ha hiszed, ha nem, gondoltam rád amikor ettem. Tuti Te is imádnád.:)
TörlésCsodaszép, és biztosan csodafinom is! Küldhetnél egy szeletkét legközelebb...:)
VálaszTörlésLilla köszönöm, és azon ne múljon, legközelebb postázok Neked is belőle. Tanulás közben biztosan jólesett volna egy szeletke.:)
TörlésEz is nagyon guszta lett!:-)
VálaszTörlésErika köszönöm!!!:)
TörlésLiszt nem kell hozza?
VálaszTörlésKedves Gyöngyi most vettem észre, hogy írtál a recepthez!! Liszt nem kell bele, csak a kakaó és a mogyoró.
Törlés