A meteorológiai előrejelzés szerint ez az utolsó igazi nyárias hétvége.(én azért reménykedem, hogy közel sem így lesz) Való igaz, rekkenő hőség van, igaz a szél igencsak fúj, és a napot is időnként eltakarják a felhők. Na, de legalább nem esik az eső!!!!! Sárgadinnyéből már készítettem krémlevest, (itt megtekinthető) de akkor azt főztem, most pedig hidegen készült. Mivel ebben a nagy melegben, egy finom hideg levesre vágytunk, nem is volt kérdéses, hogy sárgadinnyéből fogom megint elkészíteni. Igaz eddig valahogy nem nagy sikerrel választottam ki a sárgadinnyét, mert elég ízetlen volt. Most viszont már az üzletben éreztem a finom illatát, és az íze is nagyon finom édes volt. Hidegen leturmixoltam és fehérborral, tejszínnel és fűszerekkel ízesítettem. Ebéd előtt jól behűtöttem, és tálaláskor pirított mandulával szórtam meg a tetejét. Igazi nyári hűsítő krémleves, bátran ajánlom mindenkinek.
Hozzávalók.
1 kg sárgadinnye felkockázva
3-4 ek méz (v. ízlés szerint cukor)
2 cs vaníliás cukor
2 dl édes fehérbor
2-3 dl tejszín
őrölt fahéj
reszelt narancshéj
A felkockázott sárgadinnyét leturmixolni, majd összekeverni a mézzel (v. cukorral) a vaníliás cukorral, a reszelt narancshéjjal és az őrölt fahéjjal. (a narancshéj el is hagyható)
Ezután hozzákeverni a bort, majd a tejszínt. (ha szükséges még utána ízesíteni)
Pár órára a hűtőszekrénybe tenni, hogy jól lehűljön, és az ízek összeérjenek.
A mandulaforgácsot egy teflon serpenyőbe, állandó kevergetés mellett szép aranybarnára pirítani, majd tányérra öntve kihűteni.
Tálaláskor a jól lehűtött krémlevest fagylaltos kehelybe merni, majd a tetejét megszórni a pirított mandulaforgáccsal.
Ezután hozzákeverni a bort, majd a tejszínt. (ha szükséges még utána ízesíteni)
Pár órára a hűtőszekrénybe tenni, hogy jól lehűljön, és az ízek összeérjenek.
A mandulaforgácsot egy teflon serpenyőbe, állandó kevergetés mellett szép aranybarnára pirítani, majd tányérra öntve kihűteni.
Tálaláskor a jól lehűtött krémlevest fagylaltos kehelybe merni, majd a tetejét megszórni a pirított mandulaforgáccsal.
Ez nagyon finom lehet! Szemet gyönyörködtető!
VálaszTörlésGyönyörű lett:) Sok krémlevest készítek, de valahogy a sárgadinnye eddig kimaradt,pedig milyen finom a mézédes dinnye jéghidegen:) Mennyei lehet, elfogadnámmost, pedig itt még az eső is esik.
VálaszTörlésEz szuperfinom lehet! Nagyon szeretem a sárgadinnyét!
VálaszTörlésNagyon jól hangzik! Jópofa a tálalás. :)))
VálaszTörlésGyönyörű előadás!
VálaszTörlésKiss :*
Nagyon finom lehet,gyönyörű a tálalás!
VálaszTörlésHobbychef!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
trollanyu!
VálaszTörlésKöszönöm!! Érdemes kipróbálni, mert az igazi mézédes dinnyéből nagyon finom. Sajnos olyan ritkán sikerül kifogni finom dinnyét. Esőben is ellehet kanalazni, és közben a napsütésre gondolni.:)
Garffyka!
VálaszTörlésNagyon finom, csakis ajánlani tudom.:)
Petra!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Maya!
VálaszTörlésVă mulţumim!
pupici
Ditta!
VálaszTörlésKöszönöm!! Fincsi nagyon, szívesen küldök belőle kóstolót.:)
Már a tálka is nagyon bejövős :)
VálaszTörlésBianka!
VálaszTörlésKöszi, és a leves sem semmi!!:))
Szia! Ma vendégeink voltak, kicsit izgultam, hogy milyen lesz. Szerencsére mindenkinek nagyon ízlett!!! Köszi ezt a szuper receptet (is)!!
VálaszTörlésSzia Sylvia! Örülök hogy nem csalódtál a receptben, és ízlett a vendégeidnek. :) (Én újabban a közepéből golyókat vájok ki, és félreteszem. A maradékot kb. 15 percig főzöm, majd leturmixolom, és teljesen kihűtöm. Ezután beleteszem a golyókat, és úgy tálalom. A főzés igazán jót tesz neki, és nagyon finom úgy is.)
Törlés