2011. január 21., péntek

Joghurtos fánk.





A napokban a facebook Floriol Testőr oldalon találtam rá erre a joghurtos fánk receptre, és rögtön el is döntöttem, hogy hamarosan megsütöm. Nem is várakoztam vele tovább, ma meg is sütöttem ebédre a gulyásleves mellé. A tésztája kelesztés után egy kicsit lágyabb, így nyújtás helyett csak tenyérrel kell ellapogatni, de azért könnyen lehet vele dolgozni. Sütés után viszont egy pillekönnyű tésztát kaptam, melyet porcukorral megszórva, és saját főzésű meggylekvárral tálaltam. Természetesen a fánksütéshez most én is a Floriol olajat választottam.....






Hozzávalók kb. 12-14 db fánkhoz:


1,5 dl natúr joghurt
1 dl tej
2 dkg élesztő
2 ek porcukor
25 dkg liszt
1/4 tk szódabikarbóna
csipet só
kb. 5 dl  olaj a sütéshez






A tejet melegítsük meg, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a joghurtot és a cukrot, keverjük össze, majd morzsoljuk hozzá az élesztőt, fedjük le a tálat, és pár perc alatt futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, és a szódabikarbónával, majd szitáljuk hozzá a felfuttatott élesztőhöz.

Ezután egy keverőkanállal alaposan keverjük össze, szórjuk meg a tetejét liszttel, majd fedjük le a tálat, és langyos helyen, 1 óra alatt kelesszük a duplájára a tésztát. 

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki egy liszttel megszórt felületre, majd a tetejét szintén szórjuk meg liszttel. 

Ezután tenyérrel nyomkodjuk ujjnyi vastagságúra tésztát, majd ízlés szerinti méretű szaggatóval szaggassuk ki. (kelesztés után elég lágy lesz a tészta, ezért bőven alá kell lisztezni hogy ne ragadjon le)

A leeső tésztadarabokat gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd szintén szaggassuk ki. (Én 8 cm-es pogácsaszaggatóval szúrtam ki a tésztát.)

Ezután egy konyharuhával takarjuk le a tésztát, majd szobahőmérsékleten 30 percig kelesszük újra.

Az olajat hevítsük fel, majd óvatosan helyezzünk bele pár darab fánkot, arra figyelve, hogy sütés közben a tészta megfog nőni, majd mindkét oldalát süssük szép aranybarnára. (egyszerre legfeljebb 3-4 db-ot tegyünk az olajba)

Amikor a fánkok készre sültek vegyük ki az olajból, helyezzük papírtörlőre hogy a felesleges olajat felszívja, majd tálalásig tartsuk melegen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a fánkot, és lekvárt kínáljunk mellé.


25 megjegyzés:

  1. Még én sem sütöttem joghurtos fánkot, de nagyon jó recept.
    A fánk meg klassz lett!:-))

    VálaszTörlés
  2. Floriolban még nem sütöttem.Finom lehetett, látszik a tésztáján.A joghurt biztos jót tett neki, hiszen a sütiknek is mindig puhaságot ad.:-)

    VálaszTörlés
  3. De meg ennék én is egy kis fánkot!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek lettek, szívesen mennék hozzátok vendégségbe :)))

    VálaszTörlés
  5. Giza,én is joghurtosan szoktam sütni,mert másikat még ki sem próbáltam:-),de nagyon imádjuk a Fanni csak úgy küldi magába,lekvárral:-),nagyon guszták lettek a tieid,jó lenne egy pár belőle:-)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Gizi! Tejfölös pogácsa receptek keresgélése közben akadtam az oldaladra. El is készítettem ezt a receptet: http://gizi-receptjei.blogspot.com/2010/09/tejfolos-pogacsa.html
    Isteni lett! Én házi tejfölt tettem bele és egészen aprókra szaggattam. Köszönöm szépen!
    Üdv. Fxtina

    VálaszTörlés
  7. júúúj !! már megint csak a csábulás marad nekem. Ilyenkor úgy fáj a szívem. S sajnálom is magam igen is !!! :))))) Adok két zsemlecipót egy fénikért !! Áll az alku ? :))))

    VálaszTörlés
  8. Gesztenye!
    Köszönöm!! Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom. Igaz kicsit lágyabb a tészta, így nehezebb vele bánni, de megéri.:)

    VálaszTörlés
  9. Nelli!
    Én is azóta használom a Floriolt amióta nyertem pár üveggel, de hidd el teljesen más mint a többi olaj.Egy cseppet nem szív be a tészta.:)

    VálaszTörlés
  10. Anikó!
    Szívesen küldök!! Nagyon jó az új képed!!!:)

    VálaszTörlés
  11. Bianka!
    Köszönöm!! Nagyon szívesen vendégül látnálak és sütnék neked mindenféle finomságot.:)

    VálaszTörlés
  12. Ditta!
    Köszi, szívesen küldök kóstolót!! Érdemes a többit is kipróbálni, mert minden fánk más. A Fanni biztosan azokat is szeretné.:)

    VálaszTörlés
  13. Fxtina!
    Nagyon örülök hogy rám találtál és köszönöm, hogy megírtad hogy neked is ízlett a pogácsa. Házi tejföllel még biztosan sokkal finomabb volt. Máskor is szívesen látlak. Jó nézelődést és jó sütés-főzést kívánok.

    Üdv.: Gizi

    VálaszTörlés
  14. Viki!
    Köszönöm!! Én aztán tutira benne vagyok a cserébe, mert azok a Zsemlecipók olyan gyönyörűségesek!!!!:)

    VálaszTörlés
  15. Gizi,
    megcsináltam ma ezt a fánkot. Nem irtad el a liszt mennyiségét ? Csak mert annyira lágy lett a tészta, hogy hiába dolgoztam alá rengeteg lisztet, én szaggatni nem tudtam, csak késel levágni egy darabot és alányúlva beemelni. Szerintem még 5 dkg-ot simán elbírna a tésztája. Mi a véleményed ? üdv

    VálaszTörlés
  16. Szepek!
    A receptet Lila Fügétől hoztam és én is annyi lisztet tettem bele. Lehet ez függ a liszttől is. Nekem is lágyabb volt, de nem volt ilyen gondom, könnyen tudtam szaggatni.

    Köszönöm hogy szóltál, és átírom a receptet több lisztre. Ne haragudj, remélem legközelebb nem lesz vele gondod.

    Üdv.:Gizi

    VálaszTörlés
  17. Dehogy haragszom, azért mindegyszálig elfogyott, csak én szívtam vele, mert ragadt a tészta :-)

    VálaszTörlés
  18. Szepek!
    Átjavítottam, így már biztosan nem fog ragadni. Ismételd meg, én is azt teszem, ha egy adag elfogyott, legyűrjük a másodikat is.:)

    VálaszTörlés
  19. Ez nagyon jól hangzik. Tegnap én is joghurtosat készítettem,de az az 5 perces fánk.
    Ezt is ki fogom próbálni,mert itt a farsang.:)

    VálaszTörlés
  20. gabanyu!
    Én is láttam azt a receptet és be is terveztem.:)
    Nem fogod megbánni, mert nagyon finom. Igaz kicsit lágyabb a tésztája, de sütés után pillekönnyű.

    VálaszTörlés
  21. Elkészitettem és tényleg lágy a tészta de az eredmény kitünő,de akkor legközelebb több lisztet teszek bele és a probléma meg lesz oldva.már mind elfogyott...

    VálaszTörlés
  22. vanocska!
    Köszönöm hogy megírtad, és örülök hogy neked is ízlett.
    Azért nem tettem bele több lisztet, mert nem tudtam mennyire lesz lágy, de legközelebb én is többet teszek. Közben már átjavítottam a receptet 25 dk lisztre, te már ennyivel sütötted???

    VálaszTörlés
  23. Nem, én még a kevesebbel...:-)

    VálaszTörlés
  24. vanocska!
    Így több liszttel már nem ragad úgy, de látom te feltalálod magad a konyhába.:)

    VálaszTörlés
  25. Ki fogom próbálni a Joghurtos fánkot!

    VálaszTörlés