Télen igen sokszor veszek céklát, és készítem el főleg salátának. Igaz már levest is főztem belőle, sőt még tésztát is ízesítettem vele, és nekem nagyon ízlett. A céklás receptek itt megtekinthetőek, hátha valaki kedvet kap az elkészítésükhöz. Mostanában többfelé találkoztam céklás süteménnyel, és hamarosan én is megpróbálkozom vele, mert nagyon kíváncsi vagyok, milyen is lehet a céklától az íze. Most viszont egy könnyű salátát készítettem, és kétféle sajtból készített kosárkában tálaltam. Már maga a saláta is nagyon finom volt, de így a ropogós sajttal együtt.....Remek ebéd kerekedett a kettő együtteséből, és még igen laktató is volt. A sajtkosárka elkészítése is nagyon egyszerű, és percek alatt elkészül. Persze a saláta sajt nélkül, sültek mellé is tálalható. Mindkét változatban, bátran merem ajánlani mindenkinek.
Hozzávalók:
6 db cékla (közepes méretű)
2 db alma
2-3 dl tejföl
majonéz
csípős mustár
só
cukor (v. édesítőszer)
A céklát puhára főzni, majd kihűteni és lehámozni a külső héját, végül ízlés szerinti méretűre feldarabolni.
Az almát szintén meghámozni, majd akkorára feldarabolni mint a cékla.
Egy tálba tenni a tejfölt, a majonézt, egy pici csípős mustárt, csipet sót, és ízlés szerint cukrot, vagy édesítőszert és jól kikeverni. (én magos-csípős mustárt tettem bele)
Végül a feldarabolt céklát és az almát egy tálba tenni, majd ráönteni a jól kikevert tartármártást.
1-2 órát pihentetni, közben többször átkeverni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Az almát szintén meghámozni, majd akkorára feldarabolni mint a cékla.
Egy tálba tenni a tejfölt, a majonézt, egy pici csípős mustárt, csipet sót, és ízlés szerint cukrot, vagy édesítőszert és jól kikeverni. (én magos-csípős mustárt tettem bele)
Végül a feldarabolt céklát és az almát egy tálba tenni, majd ráönteni a jól kikevert tartármártást.
1-2 órát pihentetni, közben többször átkeverni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Sajtkosár hozzávalói:
15 dkg trappista sajt
15 dkg edami sajt
15 dkg trappista sajt
15 dkg edami sajt
Az ízlés szerinti fajtájú sajtokat, külön-külön lereszelni.
Sütőpapírra kör alakban először a trappista sajtból tenni, majd a tetejére edami sajt kerüljön.
Mikróba pizzasütő fokozaton, 2 perc alatt szép pirosra sütni. (akinek nincs ilyen fokozat a mikróján, az tepsire téve, magas hőfokon, sütőben is megsütheti)
Kivéve, rögtön egy formára ráfordítani és kicsit rányomkodni, hogy felvegye a kosárformát. (én egy pohárra fordítottam rá, ettől kapta a kosárformát)
A formán hagyni kihűlni!!!! (gyorsan kihűl és megkeményedik)
Tálalás előtt a sajtkosarakba kanalazni a salátát, és úgy tálalni.
Sütőpapírra kör alakban először a trappista sajtból tenni, majd a tetejére edami sajt kerüljön.
Mikróba pizzasütő fokozaton, 2 perc alatt szép pirosra sütni. (akinek nincs ilyen fokozat a mikróján, az tepsire téve, magas hőfokon, sütőben is megsütheti)
Kivéve, rögtön egy formára ráfordítani és kicsit rányomkodni, hogy felvegye a kosárformát. (én egy pohárra fordítottam rá, ettől kapta a kosárformát)
A formán hagyni kihűlni!!!! (gyorsan kihűl és megkeményedik)
Tálalás előtt a sajtkosarakba kanalazni a salátát, és úgy tálalni.
Nagy guszták a kis kosárkák.
VálaszTörlésIsteni finom lehet!
VálaszTörlésMegint kezded, Gizikém! Ilyen finomságokat mutogatsz! Hát csorog a nyálam, olyan guszta!
VálaszTörlésGizi imádom a céklát meg a sajtot is,de így együtt is valami isteni lehet,egy kosárka jöhet,vagy kettő:-)
VálaszTörlésEz a sajtkosár nagyon tetszik! Rákerül a kipróbálandó listára! :) No meg céklával tökéletes párosítás!
VálaszTörlésEz a céklasali nagyon finom, nekem egy kis fokhagymát is írt a receptem és csíkokra kellett szelni a céklát.
VálaszTörlésA sajtkosár nagyon guszta!:-)
Győnyőrű, finom és egészséges! Gratulálok!
VálaszTörlésDe szép színe van :)
VálaszTörlésGyönyörü!! Én a cékla saliba mindig teszek egy kis reszelt vöröshagymát.
VálaszTörlésCsaládi tűzhely!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)
Liza!
VálaszTörlésNagyon finom, bátran merem ajánlani.:)
Juci!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)) Az én nyálam is csorog, ha nálad járok.:)
Ditta!
VálaszTörlésSzívesen küldök, akár három kosárkával is. Próbáld ki, nem fogod megbánni.:)
Color in the Kitchen!
VálaszTörlésHúsvétkor csináltam először ilyen kosárkát, na persze azóta rendszeresen készül nálunk. Nagyon finom volt a céklával együtt, de ízlés szerint tölthető bele saláta.
Nelli!
VálaszTörlésRecept nélkül készült a sali, éppen céklát főztem, hagyományos salátának és gondoltam teszek hozzá almát és tartárral leöntöm. Nem tudom így almásan menne-e hozzá a fokhagyma, de legközelebb kipróbálom.:)
Ami!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!!:)
Bianka!
VálaszTörlésNekem is nagyon tetszik ez a rózsaszín.:)))
Gabriella!
VálaszTörlésKöszönöm!! Jó ötlet, a hétvégére megint céklasalit csinálok, ecetes-cukros lével leöntve és reszelek bele lilahagymát.:)