2022. július 30., szombat

Sárgabaracklekvár cukorbetegeknek.

 


Cukorbetegként sem kell lemondani egy-egy kanál lekvár elfogyasztásáról, csak cukor helyett édesítővel kell készíteni. Emlékszem amikor saját sárgabarackfánk volt, és rengeteget termet, mindig üstben főztük a lekvárt, melyet órákon át kevergettünk, hogy kellően besűrűsödjön. Ma már az egyszerűbb változatát választottam a lekvárfőzésnek, melyet cukor helyett eritrittel főztem, és hogy mielőbb besűrűsödjön pektinnel és dzsemfixel sűrítettem be. Míg anno csak cukor került a sárgabarackhoz, most szegfűszeggel, fahéjjal, és vaníliaaromával ízesítettem, melyektől nagyon finom ízt kapott az elkészült lekvár, de ízlés szerint a fűszereket el is hagyhatjuk.



Hozzávalók a Pektinnel sűrített lekvárhoz:

1,5 kg sárgabarack

30 dkg eritrit

1/2 kk őrölt fahéj

4 db szegfűszeg

1 tk vaníliaaroma

1 cs Pektin (Dr.Oetker 20 g-os)

1 kk dzsemfix (Dr.Oetker 2:1)

 

A sárgabarackot magozzuk ki, majd keverjük hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, majd hagyjuk legalább egy órát állni. (közben többször keverjük át)

Ezután botmixerrel pépesítsük, adjuk hozzá a pektint és a dzsemfixet, majd szintén botmixerrel keverjük csomómentesre.

Ezután adjuk hozzá az őrölt fahéjat és a szegfűszeget, melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett főzzük kb. 5 percig.

Ezután az előkészített üvegekbe töltsük bele a forró lekvárt, csavarjuk rá a tetőt, majd állítsuk 5 percre fejtetőre az üvegeket.

Amikor letelt az 5 perc, fordítsuk vissza az üvegeket, és így hagyjuk teljesen kihűlni.



Hozzávalók a dzsemfixszel sűrített lekvárhoz:

2,5 kg sárgabarack

60 dkg eritrit

1 kk őrölt fahéj

8 db szegfűszeg

2 tk vaníliaaroma

2 cs Dr.Oetker Dzsemfix 2:1


A sárgabarackot magozzuk ki, majd keverjük hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, majd hagyjuk legalább egy órát állni. (közben többször keverjük át)

Ezután botmixerrel pépesítsük, adjuk hozzá a dzsemfixet, majd szintén botmixerrel keverjük csomómentesre.

Ezután adjuk hozzá az őrölt fahéjat és a szegfűszeget, melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett főzzük kb. 5 percig.

Ezután az előkészített üvegekbe töltsük bele a forró lekvárt, csavarjuk rá a tetőt, majd állítsuk 5 percre fejtetőre az üvegeket.

Amikor letelt az 5 perc, fordítsuk vissza az üvegeket, és így hagyjuk teljesen kihűlni.



Ízlés szerint több édesítőt is tehetünk a sárgabarackhoz, de mivel én jó érettet és édeset vásároltam, így elég édesnek találtam így is. Mivel most főztem először eritrittel sárgabaracklekvárt, így kicsit tartottam tőle hogy esetleg kissé folyós marad, de a Pektinnek és a Dzsemfixnek köszönhetően nagyon jó lett az állaga.


4 megjegyzés:

  1. Finom fűszeres lekvárt főztél! Én idén megúsztam a lekvár főzést, mert Apukám kapott barackot kedvező áron, és ő főzött be sokat, nekünk csak el kell majd hozni belőle 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van még sok lekvárom, de sajnos azok mind cukorral készültek, így kénytelen voltam pár üveggel főzni magamnak. Finom lett, de azért nem olyan mintha cukorral készült volna. Nincs is finomabb a házi lekvárnál, és Apukád profi a konyhában.... gondolom a lekvárt is a hagyományos módon, sokáig kevergetve főzi, mert az az igazi lekvár. Nagyon szerencsés vagy, lesz a süteményekbe finom lekvárod.

      Törlés
  2. De jó, hogy ilyen módon is elkészíthető, szép sűrű lett a kép alapján. A fűszerezési tippet megjegyzem magamnak jövőre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom lett a fűszerekkel, és ízlés szerint variálható.... jó sűrű lett, süteménybe is tettem és sütés közben nem folyt el. Persze az igazi sárgabaracklekvárba nem kell fűszer, csakis jó érett és édes sárgabarack.

      Törlés