Cukorbetegként sem kell lemondani egy-egy kanál lekvár elfogyasztásáról, csak cukor helyett édesítővel kell készíteni. Emlékszem amikor saját sárgabarackfánk volt, és rengeteget termet, mindig üstben főztük a lekvárt, melyet órákon át kevergettünk, hogy kellően besűrűsödjön. Ma már az egyszerűbb változatát választottam a lekvárfőzésnek, melyet cukor helyett eritrittel főztem, és hogy mielőbb besűrűsödjön pektinnel és dzsemfixel sűrítettem be. Míg anno csak cukor került a sárgabarackhoz, most szegfűszeggel, fahéjjal, és vaníliaaromával ízesítettem, melyektől nagyon finom ízt kapott az elkészült lekvár, de ízlés szerint a fűszereket el is hagyhatjuk.
Hozzávalók a Pektinnel sűrített lekvárhoz:
1,5 kg sárgabarack
30 dkg eritrit
1/2 kk őrölt fahéj
4 db szegfűszeg
1 tk vaníliaaroma
1 cs Pektin (Dr.Oetker 20 g-os)
1 kk dzsemfix (Dr.Oetker 2:1)
A sárgabarackot magozzuk ki, majd keverjük hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, majd hagyjuk legalább egy órát állni. (közben többször keverjük át)
Ezután botmixerrel pépesítsük, adjuk hozzá a pektint és a dzsemfixet, majd szintén botmixerrel keverjük csomómentesre.
Ezután adjuk hozzá az őrölt fahéjat és a szegfűszeget, melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett főzzük kb. 5 percig.
Ezután az előkészített üvegekbe töltsük bele a forró lekvárt, csavarjuk rá a tetőt, majd állítsuk 5 percre fejtetőre az üvegeket.
Amikor letelt az 5 perc, fordítsuk vissza az üvegeket, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
Hozzávalók a dzsemfixszel sűrített lekvárhoz:
2,5 kg sárgabarack
60 dkg eritrit
1 kk őrölt fahéj
8 db szegfűszeg
2 tk vaníliaaroma
2 cs Dr.Oetker Dzsemfix 2:1
A sárgabarackot magozzuk ki, majd keverjük
hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, majd hagyjuk legalább egy órát
állni. (közben többször keverjük át)
Ezután botmixerrel pépesítsük, adjuk hozzá a dzsemfixet, majd szintén botmixerrel keverjük csomómentesre.
Ezután adjuk hozzá az őrölt fahéjat és a szegfűszeget, melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett főzzük kb. 5 percig.
Ezután az előkészített üvegekbe töltsük bele a forró lekvárt, csavarjuk rá a tetőt, majd állítsuk 5 percre fejtetőre az üvegeket.
Amikor letelt az 5 perc, fordítsuk vissza az üvegeket, és így hagyjuk teljesen kihűlni.Ízlés szerint több édesítőt is tehetünk a sárgabarackhoz, de mivel én jó érettet és édeset vásároltam, így elég édesnek találtam így is. Mivel most főztem először eritrittel sárgabaracklekvárt, így kicsit tartottam tőle hogy esetleg kissé folyós marad, de a Pektinnek és a Dzsemfixnek köszönhetően nagyon jó lett az állaga.
Finom fűszeres lekvárt főztél! Én idén megúsztam a lekvár főzést, mert Apukám kapott barackot kedvező áron, és ő főzött be sokat, nekünk csak el kell majd hozni belőle 😊.
VálaszTörlésVan még sok lekvárom, de sajnos azok mind cukorral készültek, így kénytelen voltam pár üveggel főzni magamnak. Finom lett, de azért nem olyan mintha cukorral készült volna. Nincs is finomabb a házi lekvárnál, és Apukád profi a konyhában.... gondolom a lekvárt is a hagyományos módon, sokáig kevergetve főzi, mert az az igazi lekvár. Nagyon szerencsés vagy, lesz a süteményekbe finom lekvárod.
TörlésDe jó, hogy ilyen módon is elkészíthető, szép sűrű lett a kép alapján. A fűszerezési tippet megjegyzem magamnak jövőre.
VálaszTörlésNagyon finom lett a fűszerekkel, és ízlés szerint variálható.... jó sűrű lett, süteménybe is tettem és sütés közben nem folyt el. Persze az igazi sárgabaracklekvárba nem kell fűszer, csakis jó érett és édes sárgabarack.
Törlés