Ez a finom, omlós sütemény nemrégiben a "Mestercukrász" című műsor után vált az internet kedvenc süteményévé, melyet nagymamáink előszeretettel sütöttek még anno. Nálunk is nagy kedvenc volt, igaz nem ezen a néven ismert aprósütemény, de a nagymama a nagyobb ünnepek előtt jó pár nappal mindig megsütötte. Nagyon szerettük, de az évek múlásával valahogy megfeledkeztem róla. A műsor jó emlékeztetőnek bizonyult, és napokon belül meg is sütöttem, de sajnos én magam a cukorbetegségnek köszönhetően nem kóstolhattam meg. Aztán úgy gondoltam miért is kellene lemondanom erről a finom süteményről..... megsütöm teljes kiőrlésű liszttel, cukor helyett pedig eritrittel, és diabetikus lekvárral töltöm meg. A sütemény el is készült, és mondhatom nagyon omlós, és nagyon, de nagyon finom. Pár darabot nem töltöttem meg lekvárral, csak egyszerűen megsütöttem, majd tálalás előtt diabetikus mogyorókrémet kanalaztam a mélyedésbe..... jó ötletnek bizonyult, mert nagyon finom lett ez a változat is.
Hozzávalók:
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
4 dkg búza finomliszt
10 dkg vaj (puha)
3 dkg eritrit
1 db tojássárga (nagy)
1/2 ek vaníliaaroma
csipet só
1/2 citrom reszelt héja
1-2 ek diabetikus sárgabarack lekvár
Az eritrithez adjuk hozzá a puha vajat, majd keverjük habosra.
Ezután adjuk hozzá a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat és a tojássárgát, majd szintén keverjük alaposan össze.
A
kétféle lisztet és a sót keverjük össze, és állandó keverés mellett adjuk hozzá a
vajas keverékhez, majd öntsük ki lisztezett felületre, és gyors
mozdulatokkal gyúrjuk át a tésztát. (ha túl lágy lenne a tészta, akkor
apránként adjunk hozzá még annyi teljes kiőrlésű lisztet, hogy gyúrható legyen, de egy puhább tésztát kapjunk)
Ezután csomagoljuk be folpack fóliába, és tegyük be legalább fél órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön. (tovább is a hűtőben maradhat, hogy kellően lehűljön, és könnyen tudjunk vele dolgozni)
Egy tálcára tegyünk pár evőkanál eritritet, melybe majd beletudjuk forgatni a tésztagolyókat.
A lehűlt tésztát vegyük ki a hűtőből, formázzunk kisebb diónyi golyókat, majd forgassuk bele az eritritbe.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól távolabb helyezzük rá az eritritbe forgatott tésztagolyókat.
Ezután
mindegyik közepébe nyomjunk egy mélyedést a hüvelykujjunkkal, majd a
mélyedést töltsük meg ízlés szerinti lekvárral. (Én diabetikus saját főzésű sárgabaracklekvárral töltöttem meg.)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 12-15 perc alatt süssük világos zsemleszínűre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 12 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve, mivel a megsült tészta még elég lágy, így a tepsin hagyjuk teljesen kihűlni.
Nagyon szépek lettek nálad is! Mostanában több helyen is láttam. Először furcsállottam hogy miért ez a neve, mert még soha hallottam róla 😊. Finom lehet a tied is, és mogyorókrémmel is nagyon jó lehet!
VálaszTörlésKedves Katalin, nagyon köszönöm! A tv adás után lett ezen a néven felkapott. :) Nagyon finom, omlós teasütemény, a sima lisztes változata és a teljes kiőrlésű is. Süsd meg Te is, nagyon egyszerű és olyan abbahagyhatatlan. A mogyorókrémes is nagyon finom volt, én jó pár napra beosztottam ezt a mennyiséget.
TörlésNagyon szép és örülök hogy saját változatodat is elkészítetted. Váljon egészségedre!
VálaszTörlésKedves Éva, nagyon köszönöm! Teljes kiőrlésű liszttel is nagyon finom omlós lett, és még a férjemnek is ízlik.
Törlés