Nyári melegben, kánikulában eddig az egyik kedvencem az egyszerűen elkészíthető pohárkrémek voltak, melyhez mindig az éppen aktuális gyümölcsöt használtam fel..... de miért is kellene erről a habos-krémes finom pohárkrémről lemondanom cukorbetegként, amikor csak egyes hozzávalókat kell lecserélni, és már készülhet is. Így történt ez most is, rekkenő meleg van, és én egy habos-krémes finomságra vágytam.... a roppanós morzsa cukormentes keksz, a krémet citrommal ízesítettem, és mivel volt itthon meggy, így meggyöntet került a tetejére, melyek természetesen cukormentesek.
Hozzávalók 2 pohárhoz:
8 db Gullón cukormentes keksz
25 dkg mascarpone
2 dl Milli habtejszín
1/2 citrom leve
1 tk vaníliaaroma
2 ek eritrit (v. ízlés szerint)
A mascarponhoz adjuk hozzá a vaníliaaromát, ízlés szerinti mennyiségű citromlevet és eritritet, majd keverjük habosra.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, keverjük hozzá a mascarponekrémhez.
Vegyünk elő két fagyispoharat, majd 2-2 db kekszet morzsoljunk bele.
Ezután a kekszre kanalazzuk rá a citromos krém felét, majd morzsoljuk rá a maradék kekszet, és kanalazzuk rá a maradék citromos krémet.
Ezután ízlés szerint kanalazzunk rá az előzőleg elkészített és kihűtött meggyöntetből, a maradékot pedig külön kis tálkában kínáljuk majd mellé.
Meggyöntet hozzávalói:
kb. 20 dkg kimagozott meggy
1 ek eritrit (v. ízlés szerint)
2 db szegfűszeg
1/2 kk őrölt fahéj
1/2 citrom reszelt héja
1 kk vaníliaaroma
1 dl víz
2 tk étkezési keményítő + pici víz
A kimagozott meggyhez adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, a reszelt citromhéjat, a szegfűszeget és az őrölt fahéjat, öntsük hozzá a vizet, és főzzük pár percig.
Az étkezési keményítőt keverjük simára egy pici vízzel, öntsük hozzá a meggyhez, majd kevergetve addig főzzük, hogy kissé besűrűsödjön.
Ezután vegyük le a tűzről, majd hűtsük ki egészen mielőtt a pohárkrémre kanalaznánk.
Az elkészült pohárkrémet ezután tegyük be a hűtőbe hogy kellően lehűljön és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a pohárkrémet a hűtőből, szobahőmérsékleten hagyjuk kicsit állni, hogy ne legyen túl hideg, majd úgy kínáljuk. A maradék meggyöntetet külön kis tálkában kínáljuk, és ízlés szerint evés közben kanalazzuk rá a krémre.
1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 506 kcal
Fehérje: 6 g
Zsír: 42 g
Szénhidrát: 22 g
Gyönyörű friss, hűs desszertet készítettél! De jó lehetett belekanalazni ebben a hőségben....
VálaszTörlésNagyon köszönöm Katikám! Nagyon vágytam már egy ilyen habos-krémes finomságra..... nagyon finom volt. :)
Törlés