A Stollen hosszú évek óta nem maradhat le az ünnepi asztalról, mindig időben megsütöm, és természetesen az egyiket rögtön meg is esszük mert olyan finom. A drezdai kalács kelt tésztával készül, telepakolva többféle aszalt gyümölccsel, és minél tovább áll, annál finomabb. A sütőporos változatba az aszalt gyümölcsök mellett marcipán, és túró is kerül, és szintén nagyon finom. Mivel mindkét kalácsot már hetekkel az ünnep előtt megsüthetjük, így érdemes már most hozzáfogni a sütéshez. A kisült kalácsokat alaposan szórjuk meg porcukorral, majd csomagoljuk be celofánba, és hűvös helyen tároljuk az ünnepekig.
A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd vágjuk két egyenlő részre. Ezután mindkét tésztát gyúrjuk át egy kicsit, majd nyújtsuk ki kb. 24 cm-esre, hogy a tészta vastagabb maradjon.
Ezután csináljuk a sodrófával a közepére egy mélyedést, majd a jobb feléről a tésztát, hajtsuk be a mélyedésig. Ezután formázzuk meg, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. (v. egy sütőformába)
A másik tésztával is így járjunk el.
Takarjuk le a tepsin lévő kalácsokat konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 15 percig.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben süssük 50-55 perc alatt szép pirosra. Sütés közben a tepsin sütött kalács kicsit elterül, és laposabb lesz. (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem)
Tálalás előtt csomagoljuk ki a kalácsot a celofánból, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
A mazsolát keverjük össze a rummal, hagyjuk pár órát állni, hogy magába
szívja, majd csepegtessük le. ( Érdemes a sütés előtti estén
összekeverni, és egy éjszakát állni hagyni.)
A marcipánt hosszában vágjuk el három egyforma részre, majd mindegyiket sodorjuk 35 cm hosszú hengerré.
Egy keverőtálba tegyük bele a sütőporral és egy csipet sóval összekevert
lisztet, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a mézes
fűszerkeveréket, a két egész tojást, a felkockázott puha margarint, a
túrót, és a darált mogyorót (v. diót), majd a robotgép dagasztó szárával
dolgozzuk össze a tésztát. (Természetesen kézzel is összedolgozhatjuk,
összegyúrhatjuk!)
Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, a kandírozott narancs és
citromhéjat, majd kézzel, alaposan gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután a tésztát osszuk el három egyenlő adagra, majd külön-külön gyúrjuk össze, és formázzuk 35 cm-es hengerré.
A tésztahengereket hosszában nyomkodjuk kissé laposra, mindegyiknek a
közepére tegyünk egy-egy marcipánhengert, majd hajtsuk rá, és nyomkodjuk
össze a tésztát. Közben óvatosan hengergessük meg, hogy szép formás
legyen, és sütés közben ne nyíljon szét. (Én a 35 cm hosszú tésztát kb. 4
cm szélesre nyomkodtam mielőtt rátettem a macipánhengert.)
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd szorosan egymás mellé
helyezzünk rá két megtöltött tésztát, majd a harmadik tésztát tegyük a
tészták közepére.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 60
perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 55 percig
sütöttem.)
A sütőből kivéve, még forrón kenjük majd le olvasztott margarinnal!!!
Tipp:
Amikor teljesen kihűl, csomagoljuk be celofánba, majd tegyük hűvös helyre az ünnepekig. Ezalatt az idő alatt az ízek jól összeérnek, és egy nagyon finom gyümölcskenyeret tudunk majd feltálalni az ünnepi asztalon.
Mindkét stollened nagyon szép lett, az egyik finomabb lehet a másiknál! Sok finomságot tettél bele.
VálaszTörlésÉn sajnos nem tudok ilyen korán elkezdeni sütni, mert elég meleg a lakásunk, száraz a levegője, és a spájzban sincs hűvősebb.
Anyukám is mindig december elején kezdett el sütni karácsonyra, otthon jó hideg a spájz. Nagyon szeretett és tudott is finomakat sütni és főzni, de sajnos már a 11. Karácsony jön, amit nélküle kell eltöltenünk...
Más... ha van kedved valamit alkotni, szeretettel várlak a blogjátékomra 😊.
Kedves Katalin, nagyon köszönöm! Valóban egyik finomabb mint a másik, de még én sem sütöttem meg, csakis ötletadónak tettem fel. Sajnos idén fogalmam nincs hogy milyen sütemény készüljön az ünnepekre, mert nagyon magas a cukrom, így kétfelé kell hogy süssek. Sajnálom hogy már a 11. karácsonyt töltitek az Édesanyád nélkül..... nálunk is már a sokadik jön, és az idő múlásával egyre jobban érzem a hiányát. :(
TörlésCsodás látvány és nagyon finom lehet akár az élesztős akár a sütőporos azzal a sok hozzáadott finomsággal
VálaszTörlésKedves Éva, nagyon köszönöm! A sütőporos egyszerűbb, ám az is nagyon finom. :)
TörlésCsodálatos lett mindegyik, kedvem is lett nekiállni, köszönöm. 😀
VálaszTörlésNagyon köszönöm, és örülök hogy kedvet kaptál hozzá. Mindegyik nagyon finom.
Törlés