A karácsonyi ünnepekre minden évben egy nagyon krémes tortát sütök, mely az ünnepi ebéd lezárásaként kerül az asztalra. Persze nem bízom a véletlenre, és mivel mindig új receptről van szó, így egy-két héttel az ünnep előtt próbasütést csinálok, és leteszteljük a tortát. Így történt ez idén is, a torta elkészült, a tésztája finom mogyorós, és a krémet sem spóroltam ki. A citromos mascarponekrémbe előzőleg megsütött sütőtök került, melyek ízre nagyon jól összeillenek. Az elkészült tortát végül pedig csokoládéval vontam be. Nekünk nagyon ízlett, így méltó helye lesz az ünnepi asztalon is...
Tészta hozzávalói 2 db 22 cm-es tortaformához:
Citromos sütőtökkrém hozzávalói:
20-25 dkg sütőtök (előzőleg megsütve)
50 dkg mascarpone
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve (lehet több is)
10 gramm porzselatin + kb. 0,5 dl víz
2 dl Hulala (v. habtejszín)
A sütőtök szeleteket kenjük meg mézzel, majd süssük készre. Ezután kanalazzuk egy tálba, hűtsük ki, majd tegyük be a hűtőbe felhasználásig. (akár előző nap is megsüthetjük) Felhasználás előtt villával alaposan törjük össze.
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a citromlevet, majd keverjük jó habosra. (citrom levet ízlés szerint adjunk hozzá)
Ezután adjuk hozzá a teljesen kihűlt sütőtököt, és szintén keverjük simára úgy, hogy ne maradjanak a krémben nagyobb tökdarabok.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.
Ezután adjuk hozzá a mascarponekrémhez és keverjük simára.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd keverőkanállal hogy a hab ne nagyon törjön, apránként keverjük hozzá a sütőtökös mascarponekrémhez.
Amikor a tortalapok kihűltek, és a krém is elkészült, állítsuk össze a tortát.
Helyezzünk a tálcára egy tortalapot, majd kenjük meg a krémmel.... a legfelső tortalapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel.
Ezután tegyük be a tortát pár órára a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.
Végül ízlés szerint csorgassunk rá csokoládé ganachet, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé is kellően megdermedjen a torta tetején.
Tálalás előtt legalább egy fél órával vegyük ki a tortát a hűtőből, hogy ne legyen nagyon hideg, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Kedves Éva, boldog, békés karácsonyt kívánok Neked és kedves családodnak, és holnapra boldog névnapot is.
VálaszTörlésGyönyörű lett a tortád!
Kedves Katalin, nagyon köszönöm, és viszont kívánom Neked és kedves családodnak is. A torta nagyon finom volt, szerencsére én is megkóstoltam amikor a próbasütés készült.
Törlés