2021. december 2., csütörtök

Stollen kelt és sütőporos tésztával.

 


A Stollen hosszú évek óta nem maradhat le az ünnepi asztalról, mindig időben megsütöm, és természetesen az egyiket rögtön meg is esszük mert olyan finom. A drezdai kalács kelt tésztával készül, telepakolva többféle aszalt gyümölccsel, és minél tovább áll, annál finomabb. A sütőporos változatba az aszalt gyümölcsök mellett marcipán, és túró is kerül, és szintén nagyon finom. Mivel mindkét kalácsot már hetekkel az ünnep előtt megsüthetjük, így érdemes már most hozzáfogni a sütéshez. A kisült kalácsokat alaposan szórjuk meg porcukorral, majd csomagoljuk be celofánba, és hűvös helyen tároljuk az ünnepekig.

 

Stollen kelt tésztával

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
5 dkg élesztő
2 dl tej
20 dkg vaj
1 db tojás
csipet só

15 dkg mazsola
1 dl rum
17 dkg aszalt gyümölcs (áfonya, sárgabarack.....)
7 dkg mandula (lehet szeletelt is)
2 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 narancs reszelt héja
1 citrom reszelt héja


A mazsolát áztassuk be kb. 30 percre a meglangyosított rumba, majd öntsük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.

Az aszalt gyümölcsöket, és a mandulát vágjuk fel apróra. (a szeletelt mandulát nem kell összevágni, mehet bele úgy)

A tejet langyosítsuk meg, és keverjük hozzá a porcukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.

A vajat olvasszuk fel, majd amikor már éppen csak langyos, keverjük hozzá a tojást, a mézeskalács fűszerkeveréket, a reszelt narancs és citrom héjat, és végül a felfuttatott élesztőt is.

Egy nagyobb tálba keverjük össze a lisztet a vaníliás cukorral, és egy csipet sóval, majd öntsük hozzá a vajas-élesztős keveréket.

Ezután keverjük alaposan össze, majd dagasszuk kézzel 10 percig.

Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, az apróra vágott aszalt gyümölcsöket, és a mandulát, majd pár perc alatt, gyúrjuk alaposan össze.

Ezután takarjuk le a tálat egy konyharuhával, majd langyos helyen kelesszük a tésztát 90 percig.

A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd vágjuk két egyenlő részre. Ezután mindkét tésztát gyúrjuk át egy kicsit, majd nyújtsuk ki kb. 24 cm-esre, hogy a tészta vastagabb maradjon.

Ezután csináljuk a sodrófával a közepére egy mélyedést, majd a jobb feléről a tésztát, hajtsuk be a mélyedésig. Ezután formázzuk meg, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. (v. egy sütőformába)
A másik tésztával is így járjunk el.

Takarjuk le a tepsin lévő kalácsokat konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 15 percig.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben süssük 50-55 perc alatt szép pirosra. Sütés közben a tepsin sütött kalács kicsit elterül, és laposabb lesz. (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem)

 
Hozzávalók a lekenéshez:

4 dkg vaj
10 dkg porcukor


A sütőből kivett forró kalácsot kenjük le az olvasztott vajjal, majd alaposan szórjuk meg a porcukorral.  Ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

A kihűlt kalácsot csomagoljuk be celofánba, majd száraz, hűvös helyen hagyjuk legalább 2 hétig állni, hogy az ízek jól összeérjenek.

 Tálalás előtt csomagoljuk ki a kalácsot a celofánból, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

 

 

Marcipános-túrós Stollen


 Hozzávalók:

38 dkg liszt (Nagyi titka)
1 cs sütőpor
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 csipet só
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
2 db tojás
10 dkg Vénusz sütőmargarin (vaníliaízű)
25 dkg túró
10 dkg darált mogyoró (v. dió)
25 dkg mazsola
kb. 1 dl rum
10 dkg kandírozott narancshéj
10 dkg kandírozott citromhéj
20 dkg marcipánmassza



A mazsolát keverjük össze a rummal, hagyjuk pár órát állni, hogy magába szívja, majd csepegtessük le. ( Érdemes a sütés előtti estén összekeverni, és egy éjszakát állni hagyni.)

A marcipánt hosszában vágjuk el három egyforma részre, majd mindegyiket sodorjuk 35 cm hosszú hengerré.

Egy keverőtálba tegyük bele a sütőporral és egy csipet sóval összekevert lisztet, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a mézes fűszerkeveréket, a két egész tojást, a felkockázott puha margarint, a túrót, és a darált mogyorót (v. diót), majd a robotgép dagasztó szárával dolgozzuk össze a tésztát. (Természetesen kézzel is összedolgozhatjuk, összegyúrhatjuk!)

Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett mazsolát, a kandírozott narancs és citromhéjat, majd kézzel, alaposan gyúrjuk össze a tésztát.

Ezután a tésztát osszuk el három egyenlő adagra, majd külön-külön gyúrjuk össze, és formázzuk 35 cm-es hengerré.

A tésztahengereket hosszában nyomkodjuk kissé laposra, mindegyiknek a közepére tegyünk egy-egy marcipánhengert, majd hajtsuk rá, és nyomkodjuk össze a tésztát. Közben óvatosan hengergessük meg, hogy szép formás legyen, és sütés közben ne nyíljon szét. (Én a 35 cm hosszú tésztát kb. 4 cm szélesre nyomkodtam mielőtt rátettem a macipánhengert.)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd szorosan egymás mellé helyezzünk rá két megtöltött tésztát, majd a harmadik tésztát tegyük a tészták közepére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 60 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 55 percig sütöttem.)

 A sütőből kivéve, még forrón kenjük majd le olvasztott margarinnal!!!

 

Hozzávalók a lekenéshez és szóráshoz:

5 dkg margarin
5 dkg porcukor


A margarint olvasszuk fel, majd a sütőből kivett kalácsot azonnal kenjük le, majd szórjuk meg a porcukorral.

Ezután hagyjuk pár percig a tepsiben, majd emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt még egyszer szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

Tipp:
Amikor teljesen kihűl, csomagoljuk be celofánba, majd tegyük hűvös helyre az ünnepekig. Ezalatt az idő alatt az ízek jól összeérnek, és egy nagyon finom gyümölcskenyeret tudunk majd feltálalni az ünnepi asztalon.

 

6 megjegyzés:

  1. Mindkét stollened nagyon szép lett, az egyik finomabb lehet a másiknál! Sok finomságot tettél bele.
    Én sajnos nem tudok ilyen korán elkezdeni sütni, mert elég meleg a lakásunk, száraz a levegője, és a spájzban sincs hűvősebb.
    Anyukám is mindig december elején kezdett el sütni karácsonyra, otthon jó hideg a spájz. Nagyon szeretett és tudott is finomakat sütni és főzni, de sajnos már a 11. Karácsony jön, amit nélküle kell eltöltenünk...
    Más... ha van kedved valamit alkotni, szeretettel várlak a blogjátékomra 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin, nagyon köszönöm! Valóban egyik finomabb mint a másik, de még én sem sütöttem meg, csakis ötletadónak tettem fel. Sajnos idén fogalmam nincs hogy milyen sütemény készüljön az ünnepekre, mert nagyon magas a cukrom, így kétfelé kell hogy süssek. Sajnálom hogy már a 11. karácsonyt töltitek az Édesanyád nélkül..... nálunk is már a sokadik jön, és az idő múlásával egyre jobban érzem a hiányát. :(

      Törlés
  2. Csodás látvány és nagyon finom lehet akár az élesztős akár a sütőporos azzal a sok hozzáadott finomsággal

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! A sütőporos egyszerűbb, ám az is nagyon finom. :)

      Törlés
  3. Csodálatos lett mindegyik, kedvem is lett nekiállni, köszönöm. 😀

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, és örülök hogy kedvet kaptál hozzá. Mindegyik nagyon finom.

      Törlés