2021. április 17., szombat

Fűszeres lazacszelet burgonya gratinnal.

 


Két szép lazac szelet várakozott arra, hogy egy egyszerű fűszerezéssel a tányérunkra kerüljön, és már csakis az volt a kérdés, hogy milyen körettel tálaljam majd. Aztán eszembe jutott, hogy régebben sokszor készítettem a húsok, halak mellé burgonya gratint, így el is dőlt a kérdés, és hozzá is láttam az ebéd elkészítéséhez. Mivel a krumplinak több időre volt szüksége, így azzal kezdtem.... összeállítottam, majd irány a sütő. A befűszerezett lazacszeleteket serpenyőben kezdtem el sütni, majd 10 percre betettem a krumpli mellé, így egyszerre készültek el, és már tálalhattam is....




Fűszeres lazac hozzávalói:

2 db kb. 20 dkg-os lazacszelet

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

1 tk hal fűszerkeverék

1 kk füstölt pirospaprika

1/2 citrom leve

2 dkg vaj

2 ek olívaolaj


A lazacszeletekre facsarjuk rá a citromlevet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerkeverékkel és a füstölt pirospaprikával, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek átjárják.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olívaolajat és a vajat, majd helyezzük bele a befűszerezett lazacszeleteket a bőrös felükkel lefelé, majd addig süssük míg a halszelet kb. a feléig elkezd kifehéredni.

Ezután helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 10 percig.

Amikor a sütési idő lejárt, vegyük ki a sütőből, helyezzük tányérra, és tálalásig tartsuk melegen.




Hozzávalók a burgonya gratinhoz:

50 dkg krumpli (sárga krumpli)

1 dl főzőtejszín

0,5 dl fehér bor

2 gerezd fokhagyma

1 tk só (v. ízlés szerint)

1 tk ételízesítő

őrölt fehér bors (ízlés szerint)

1 tk kakukkfű

csipetnyi szerecsendió

3-4 dkg vaj (teavaj)


A krumplit pucoljuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel.

Egy edénybe öntsük bele a bort, a tejszínt, adjuk hozzá a sót, a fűszereket, a préselt fokhagymát, majd melegítsük meg, és keverjük alaposan össze.

A sütőformát kenjük ki a vaj felével, rétegezzük bele a felszeletelt krumplit, öntsük rá az összemelegített fűszerezett tejszínes-bort, majd csipkedjük rá a maradék vajat.

Ezután fedjük le a sütőformát alufóliával, helyezzük be előmelegített sütőbe, majd kb. 1 óra alatt pároljuk puhára a krumplit.

Ezután vegyük le a fóliát, majd süssük szép pirosra.

Tálaláskor tegyünk pár kanál krumplit a tányérra, helyezzük rá a lazacszeletet, majd úgy kínáljuk.

 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett! Látom ti is szeretitek a halat, finom is és nagyon egészséges! 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom volt, és egyre többször készítek halat. A lazac az egyik kedvencem. :)

      Törlés