Két szép lazac szelet várakozott arra, hogy egy egyszerű fűszerezéssel a tányérunkra kerüljön, és már csakis az volt a kérdés, hogy milyen körettel tálaljam majd. Aztán eszembe jutott, hogy régebben sokszor készítettem a húsok, halak mellé burgonya gratint, így el is dőlt a kérdés, és hozzá is láttam az ebéd elkészítéséhez. Mivel a krumplinak több időre volt szüksége, így azzal kezdtem.... összeállítottam, majd irány a sütő. A befűszerezett lazacszeleteket serpenyőben kezdtem el sütni, majd 10 percre betettem a krumpli mellé, így egyszerre készültek el, és már tálalhattam is....
Fűszeres lazac hozzávalói:
2 db kb. 20 dkg-os lazacszelet
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 tk hal fűszerkeverék
1 kk füstölt pirospaprika
1/2 citrom leve
2 dkg vaj
2 ek olívaolaj
A lazacszeletekre facsarjuk rá a citromlevet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerkeverékkel és a füstölt pirospaprikával, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek átjárják.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olívaolajat és a vajat, majd helyezzük bele a befűszerezett lazacszeleteket a bőrös felükkel lefelé, majd addig süssük míg a halszelet kb. a feléig elkezd kifehéredni.
Ezután helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 10 percig.
Amikor a sütési idő lejárt, vegyük ki a sütőből, helyezzük tányérra, és tálalásig tartsuk melegen.
Hozzávalók a burgonya gratinhoz:
50 dkg krumpli (sárga krumpli)
1 dl főzőtejszín
0,5 dl fehér bor
2 gerezd fokhagyma
1 tk só (v. ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
1 tk kakukkfű
csipetnyi szerecsendió
A krumplit pucoljuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel.
Egy edénybe öntsük bele a bort, a tejszínt, adjuk hozzá a sót, a fűszereket, a préselt fokhagymát, majd melegítsük meg, és keverjük alaposan össze.
A sütőformát kenjük ki a vaj felével, rétegezzük bele a felszeletelt krumplit, öntsük rá az összemelegített fűszerezett tejszínes-bort, majd csipkedjük rá a maradék vajat.
Ezután fedjük le a sütőformát alufóliával, helyezzük be előmelegített sütőbe, majd kb. 1 óra alatt pároljuk puhára a krumplit.
Ezután vegyük le a fóliát, majd süssük szép pirosra.
Tálaláskor tegyünk pár kanál krumplit a tányérra, helyezzük rá a lazacszeletet, majd úgy kínáljuk.
Nagyon finom lehetett! Látom ti is szeretitek a halat, finom is és nagyon egészséges! 😊
VálaszTörlésNagyon finom volt, és egyre többször készítek halat. A lazac az egyik kedvencem. :)
Törlés