2019. június 29., szombat

Meggyes morzsapite.




Erre a hétvégére a nagy meleg miatt nem terveztem sütést, de mivel az időjárás kedvezőbbre fordult, és kissé lehűlt a levegő, a terveimet feladva, máris hozzáfogtam egy meggyes pite sütéshez. Mivel az utolsó egészséges meggyszemeket sikerült leszedni a fáról, így ez a pite lesz az utolsó mely nem befőtt meggyel készül. A tészta egy finom, omlós linzertészta, a meggyes tölteléket fahéjjal, vaníliás cukorral, és sherry brandy aromával ízesítettem, majd a tetejére édes morzsát szórtam, mely a zabpehelynek köszönhetően, finom ropogósra sült. A pite pedig olyan finom, hogy egy szelet biztosan nem lesz elég belőle. Mivel sorban érnek a gyümölcsök, így pl. sárgabarackkal, szilvával .... is megsüthetjük.






Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt
15 dkg vaj (hideg)
3 tk kristálycukor
csipet só
3-4 ek hideg víz


A lisztet szitáljuk át, keverjünk hozzá egy csipet sót, adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, adjunk hozzá 2 evőkanál hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal kezdjük el összegyúrni a tésztát. Gyúrás közben apránként adagoljunk hozzá még annyi vizet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. 

Ezután két sütőpapír között, nyújtsuk ki a tésztát, béleljük ki vele a piteformát, majd tegyük be a hűtőbe. (Én az összegyúrt tésztát belehelyeztem a piteformába, majd tenyérrel egyenletesen belelapogattam, így sokkal könnyebb volt vele dolgozni.)






Meggyes töltelék hozzávalói:

50 dkg magozott meggy
20 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 sherry brandy aroma
1 kk őrölt fahéj
1 cs vaníliás pudingpor (v. 3 ek keményítő)
2 dl meggylé


A meggyet keverjük össze a kristálycukorral, és hagyjuk pár órát állni, majd szűrjük le.

A keletkező meggyléből 2 dl-nyit öntsünk egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a pudingport és keverjük simára. (amennyiben kevesebb a meggylé, vízzel pótoljuk ki, hogy 2 dl legyen)

Ezután adjuk hozzá a meggyet, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, a sherry brandy  aromát, és állandó kevergetés mellett, addig főzzük míg besűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni. 

A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a kihűlt meggyet.






Édes morzsa hozzávalói:

15 dkg liszt
2 ek zabpehely
10 dkg vaj (puha)
1 ek kristálycukor
1 kk őrölt fahéj


A liszthez adjuk hozzá a zabpelyhet, a kristálycukrot, az őrölt fahéjat, és keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat, majd az ujjbegyünkkel dolgozzuk össze úgy, hogy nagyobb darabos, és morzsalékos legyen.

Ezután az édes morzsát szórjuk rá a meggyes töltelék tetejére. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékletű sütőben 45-50 perc alatt süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni. 




Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a pitét, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.



4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett a sütid, szinte érzem az illatát :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Katalin! Nagyon finom volt, és főleg a morzsa sült jó ropogósra a tetején. :)

      Törlés
  2. Ha holnap kapok meggyet, kipróbálom. Mekkora formában készült?!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erika, egy normál méretű piteformában készült. (szerintem olyan 24 cm-es lehet a formám)

      Törlés