2019. június 10., hétfő

Epres-túrós rétes.




Igencsak meleg napra ébredtünk, nem szívesen kapcsoltam volna be a sütőt órákra, de azért egy rétes sütés még belefért. A Tante Fanny készen megvásárolható réteslapnak köszönhetően egyszerűen csak meg kellett tölteni a lapokat az epres-túrós töltelékkel, majd irány a sütő.... kb. fél óra alatt pedig szép pirosra, ropogósra sült a rétes, és csakis arra kellett várakozni, hogy kihűljön, és már tálalhattam is. A vékony, ropogósra sült tészta, a epres túróval pedig nagyon, de nagyon finom.






 Hozzávalók 2 rúd réteshez:

50 dkg túró
  30 dkg eper
15 dkg porcukor (v. édesítőszer)
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 cs vaníliás pudingpor (v. 1 ek étkezési keményítő)
kb. 1 dl étolaj a lapok lekenéséhez






 Az epret folyó víz alatt alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd ízlés szerint daraboljuk fel.

A túróhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a pudingpor (v. étkezési keményítőt) és szintén keverjük össze.(ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)

Egy konyharuhát nedvesítsünk be, helyezzünk rá egy réteslapot, és kenjük le vékonyan olajjal, majd helyezzük rá a következő réteslapot és szintén kenjük le olajjal.

Végül helyezzük rá a harmadik réteslapot, a szélektől hagyjunk el kb. 1,5 cm-es tésztacsíkot és kanalazzuk rá a túrós töltelék felét, majd szórjuk meg ízlés szerint a feldarabolt eper felével.

Ezután hajtsuk rá a két szélén szabadon hagyott tésztacsíkot, majd a konyharuha segítségével tekerjük fel a rétes.

A maradék rétestésztával is így járjunk el.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a megtöltött tésztarudakat, majd kenjük le vékonyan olajjal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten süssük szép pirosra. A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk langyosra hűlni mielőtt felszeletelnénk.





Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a rétes, majd szórjuk meg porcukorral, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése