2018. szeptember 20., csütörtök

Szilvás bukta.




Nagyon szeretem a kelt tésztával készült süteményeket, kalácsokat, és egyik kedvencem pl. a gyümölcsízes bukta. A napokban az egyik receptmagazint lapozgatva, megláttam egy bukta receptet, melyről rögtön a finom, foszlós ízes bukta jutott az eszembe. Mivel szép, nagyobb szemű szilvát sikerült vásárolnom, és ízre is nagyon finom volt, így gondoltam ízes helyett sütök is pár darab szilvás buktát az ebédre készült palócleves mellé. Igazán jó választás volt, mert a pillekönnyű kelt tészta, a szaftos fahéjas-szilvás töltelékkel szinte pillanatok alatt felére fogyatkozott. Langyosan  a legfinomabb, de teljesen kihűlve is elfogyott az utolsó morzsája is.





Hozzávalók 8-10 db-hoz:

40 dkg liszt (pl. Nagyi titka)
1,8 dkg élesztő
1 dl tej
1 tk kristálycukor
2 ek porcukor
2 dl habtejszín
1db tojássárga (nagy)
1 csipet só



A kristálycukorral összekevert tejet langyosítsuk meg, majd  morzsoljuk bele az élesztőt, takarjuk le egy konyharuhával, és pár perc alatt futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a porcukorral, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést, öntsük bele a felfuttatott élesztőt, a meglangyosított tejszínt, és a tojássárgát.

Ezután ízlés szerint robotgéppel, vagy kézzel addig dagasszuk a tésztát míg elválik az edény falától. 

Ezután tegyük át egy kelesztőtálba, szórjuk meg vékonyan liszttel, majd langyos helyen kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára.

Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, nyújtsuk ki 3-4 mm vékonyra, majd vágjuk fel kb. egyforma darabokra.




Töltelék hozzávalói:


8-10 db nagyobb szilva
2 ek kristálycukor
1 tk őrölt fahéj
8 dkg vaj a tepsi kikenéséhez és a bukta lekenéséhez



A szilvát vágjuk félbe, és távolítsuk el a magot. A kristálycukrot keverjük össze az őrölt fahéjjal.

Ezután minden tészta közepére tegyünk egy teáskanálnyi fahéjas cukrot, helyezzünk rá egy-egy félbevágott szilvát, majd formázzuk meg a buktát.

A vajat olvasszuk fel, majd több mint a felével kenjük ki a tepsit. Ezután egymástól kicsit távolabb, helyezzük bele a buktákat, majd a maradék olvasztott vajjal, kenjük le a tésztát.

Ezután takarjuk le a tepsit egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percig kelni.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép aranybarnára a buktákat. (Én légkeverésnél 170 fokon, 30 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni.




Tálalás előtt, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk. Langyosan a legfinomabb....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése