2018. január 12., péntek

Narancsmázas-fűszeres csülök krumplival.




Sokszor készítek különböző fűszerezéssel csülköt, így történt ez ezzel a szép példánnyal is. A húst előző este alaposan besóztam, majd megszórtam fűszerekkel, és éjszakára betettem a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják. Másnap, mielőtt a sütőbe került volna a befűszerezett csülök, mézes-narancsos mázzal alaposan megkentem, és bort aláöntve először puhára pároltam, majd szép pirosra sütöttem. A köretet sem bonyolítottam túl, a hús sütésnél visszamaradt zsiradékban szép pirosra sütöttem a vékonyra szeletelt krumplit, mely különösen finom volt. Tálaláskor pedig ízlés szerint salátát, vagy savanyúságot kínálhatunk hozzá.....





 Hozzávalók:

1 nagyobb sertéscsülök
1 nagy narancs
3 ek méz
őrölt színes bors
2 tk ételízesítő
2 tk szárított kakukkfű
3-4 friss kakukkfűág
2 dl fehérbor
4-5 ek sertészsír 
1 kg krumpli





A kicsontozott csülköt alaposan dörzsöljük be a sóval, majd a húsos felét szórjuk meg az ételízesítővel, ízlés szerint őrölt színes borssal, és a szárított kakukkfűvel, majd hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek jól átjárják. (akár egész éjszakára a hűtőben pihentethetjük a csülköt)

Egy tepsit kenjünk ki vastagon sertészsírral, majd fektessük bele az előzőleg befűszerezett csülköt a húsos felével felfelé, majd öntsük alá a bort, és tegyük köré a friss kakukkfűágakat.

A mézhez reszeljük hozzá a narancshéjat, adjuk hozzá a kifacsart narancslevet, majd keverjük alaposan össze.

Ezután csorgassuk rá a csülökre a mézes narancsos keveréket úgy, hogy lehetőleg mindenhova jusson belőle, majd alufóliával fedjük le a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 2,5 óra alatt pároljuk puhára. (én légkeverésnél 160 fokon, 2,5 órán át pároltam)

Amikor a csülök puhára párolódott, vegyük le a fóliát, fordítsuk át a húst, hogy a bőrös fele legyen felül, majd tegyük vissza a sütőbe, és süssük a bőrt szép pirosra.

Ezután fordítsuk vissza a húst, hogy a húsos fele legyen felül, és szintén süssük szép pirosra, majd vegyük ki a zsiradékból, és tálalásig tartsuk melegen.




A krumplit pucoljuk meg, vékonyan szeleteljük fel, majd szórjuk meg 1-2 tk sóval, és forgassuk alaposan össze.

Ezután tegyük bele a csülök sütésénél visszamaradt zsírba, forgassuk össze, majd tegyük be a meleg sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük kb. egy óra alatt szép pirosra. (sütés közben egyszer óvatosan keverjük át, vigyázva, hogy a krumpli ne nagyon törjön)

Tálalás előtt ízlés szerint daraboljuk fel a csülköt, helyezzük tányérra, kanalazzuk mellé a sült krumplit, majd ízlés szerinti salátával, savanyúsággal kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése