Sütés nélküli joghurt tortát általában nyáron a nagy melegben szoktam készíteni, de most úgy megkívántuk, téli hideg ide vagy oda.... A torta alapja a megszokott kekszes alap, melyre befőtt őszibarack darabkákkal összekevert barackos joghurthab került. Mivel éppen volt itthon finom, érett kiwi, így gondoltam a torta tetejére azt is felkockázom a barack mellé. Tálalás előtt azért érdemes egy fél órával előbb kivenni a hűtőből, hogy mégse legyen olyan vad a hideg a tora, mert azért ugye mégis csak tél van.
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
30 dkg Győri Édes keksz
15 dkg vaj
A kekszet morzsoljuk össze, vagy daráljuk le, majd adjuk hozzá a felolvasztott meleg vajat, és keverjük alaposan össze.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük, és egyenletesen lapogassuk bele a vajas-kekszet.
Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen, közben pedig készítsük el a joghurtos tölteléket.
Barackos-joghurtos rész hozzávalói:
4 db Danone sárgabarackos joghurt (4x125g-os)
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 citrom leve és reszelt héja
4 dl Hulala (v. habtejszín)
15 gramm porzselatin + 1 dl víz
6 db felezett őszibarackbefőtt
1 db kiwi (a díszítéshez)
1 cs színtelen tortazselé (a tetejére)
A felezett őszbarackból tegyünk félre egy darabot, majd a többit a kiwivel együtt, ízlés szerint daraboljuk fel. (én kisebb kockákra vágtam)
A joghurthoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd keverjük simára.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.
Ezután öntsük hozzá a joghurtos keverékhez, majd alaposan keverjük össze.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd a felét adjuk hozzá a joghurtos keverékhez és keverjük simára.
Ezután keverjük hozzá a felkockázott őszibarackot, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a maradék tejszínhabot is.
A tortaformát vegyük ki a hűtőből, és a kekszes alapra kanalazzuk, majd egyenletesen simítsuk rá a barackos joghurtkrémet.
Ezután tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Amikor a torta már megdermedt, vegyük ki a hűtőből és rakjuk rá a maradék őszibarackot, és a felkockázott kiwit.
Ezután a színtelen tortazselét készítsük el a tasakon lévő leírás szerint, és egyenletesen vonjuk be vele a torta tetejét, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, majd helyezzük tálcára, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése