Az ősszel elvetett spenót már kora tavasszal szépen zölddel kint a kertben, és ezzel egyidőben a piacokon is megjelenik. Sokan már a spenót hallatán továbbállnak, és a gyerekek sem igazán kedvelik pl. a spenótfőzeléket. Én most leveles tésztába rejtettem bele a spenótot, karamellizált hagymával összekeverve, és fűszeres-juhtúrós-tojással felöntve, majd a sütőben szép pirosra sütve. Mivel a spenótot és a hagymát már este elkészíthetjük, így reggel gyorsan összeállíthatjuk, majd irány a sütő. Bő fél óra alatt már tálalhatjuk is a frissen kisült, illatozó kosárkákat, melyek olyan ínycsiklandozóak, hogy szerintem sem a felnőttek, sem pedig a gyerekek nem tudnak ellenállni.
Hozzávalók 12 db-hoz:
2 cs leveles tészta
5-6 db tojás
25 dkg spenót
1-2 db paradicsom
1-2 db paradicsom
1 nagy vöröshagyma
10 dkg juhtúró
1 dl tejszín (v. tej)
só
őrölt bors
1 mk balzsamecet
kakukkfű
2-3 ek mogyoróolaj (v. étolaj)
A vöröshagymát vágjuk fel apróra. Az olaj felét hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, sózzuk, adjuk hozzá a balzsamecetet, és kezdjük el üvegesre párolni. Addig pároljuk, még a hagyma puhára karamellizálódik. Ezután hűtsük ki egészen.
A spenótot alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. A maradék olajat melegítsük fel, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett spenótot, sózzuk, és kevergetve pároljuk meg. Ezután hűtsük ki egészen.
Végül a kihűlt spenótot és a hagymát keverjük össze.
A juhtúrót keverjük simára a tejszínnel (v. tejjel), majd egyesével keverjük hozzá a tojásokat is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg kakukkfűvel.
Az előnyújtott leveles tésztát vágjuk fel 12 egyforma tésztalappá, majd béleljük ki vele a muffin formát. (a szilikonos formát nem kell kizsírozni, de a sima muffin formát zsírozzuk, és lisztezzük ki mielőtt kibélelnénk a tésztával)
Ezután a spenótos-hagymás keveréket kanalazzuk bele a formákban lévő tésztákba, majd tegyük rá a feldarabolt paradicsomot, végül pedig öntsük fel a tojásos-juhtúrós-fűszeres keverékkel.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt készre. A sütőből kivéve a megsült kosárkákat szedjük rácsra, és hűtsük langyosra.
A langyosra hűlt kosárkákat kínálhatjuk reggelire egy pohár finom gyümölcstea kíséretében.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése