Hétvégére egy egyszerűen összeállítható, ám nagyon finom egytálételt hoztam, kedvcsinálónak. Igaz némi időt azért kell szentelnünk a hús, a hagyma, és a krumpli előkészítésére, de utána a többi már a sütő dolga. A végeredmény pedig egy nagyon ízletes, szaftos, és igencsak laktató egytálétel. Én sertéshúsból készítettem, de ízlés szerint marhahúsból, vagy éppen bárányhúsból is készíthetjük. Tálaláskor kínálhatunk mellé fejes salátát, csemege uborkát...........
Hozzávalók:
8-10 szelet sertés karaj (v. tarja)
4 db vöröshagyma (nagy)
1 kg krumpli
10 dkg sajt
só
őrölt bors
szerecsendió
kakukkfű
2 ek kukoricaliszt
2 ek olívaolaj
3 dl zöldségalaplé
A hússzeleteket enyhén klopfoljuk ki, ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal, majd tegyük félre.
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk félbe, és vékonyan szeleteljük fel. Ezután egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a vékonyan felszeletelt hagymát, és kezdjük el párolni. Közben szórjuk meg egy csipet sóval, őrölt borssal, és ízlés szerint kakukkfűvel. Addig pároljuk, még a hagyma szép aranybarnára karamellizálódik. Ekkor szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.
A hússzeleteket forgassuk meg a kukoricalisztbe, majd a visszamaradt zsiradékon, mindkét oldalát süssük szép pirosra.
Az elősütött hússzeleteket helyezzük egy tepsibe egymásmellé, majd borítsuk be az előzőleg megkaramellizált vöröshagymával. Ezután szórjuk meg a maradék kukoricaliszttel.
A krumplit pucoljuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. Ezután ízlés szerint sózzuk, keverjük alaposan össze, majd egyenletesen fedjük be vele a hagymás hússzeletek tetejét.
A sütésnél visszamaradt fűszeres zsiradékot öntsük fel a zöldségalaplével, majd alaposan keverjük össze, végül pedig óvatosan öntsük bele a tepsibe. Ezután a tepsit fóliával fedjük le.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. egy órán át. Ezután vegyük le a fóliát, ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal, majd tegyük vissza a sütőbe és süssük szép pirosra.
Tálalás előtt szedjük tányérokra a krumplis-hagymás hússzeleteket, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá friss fejes salátát, csemege uborkát, vagy éppen savanyúságot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése