Amikor eldöntöttem hogy a befűszerezett lazaccsíkokat kirántva készítem el ebédre Fördős Zé szavai csengtek a fülemben... "kirántva minden finomabb", mert ugye mi magyarok mindent amit csak lehet kirántunk.😀 Így aztán eme nemes hal most kirántva készült el, melyet nem bántam meg, mert nagyon finom volt. (lazaccal és halakkal készült receptek erre a linkre kattintva találhatók) Először a lazac bőrét távolítottam el, majd csíkokra vágva fűszereztem, és házilag készített teljes kiőrlésű zsemlemorzsába paníroztam be, melytől sütés után jó ropogós lett a panír, a halhús pedig finom, és szaftos maradt. Természetesen búza finomliszttel, és zsemlemorzsával is bepanírozhatjuk, de én a cukorbetegségem miatt ettől eltekintettem. Sült krumplival és tartármártással tálaltam, de ez már ízlés dolga.
Hozzávalók:
kb. 30 dkg lazacfilé
só (ízlés szerint)
1 ek citromlé
1 kk halfűszerkeverék
kb. 3 dl étolaj a sütéshez
Panírozáshoz:
1 db tojás
0,5 dl tej
csipetnyi só
pár ek tönkölybúza finomliszt
pár ek teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
A lazacfiléről távolítsuk el a bőrt, majd ízlés szerint csíkozzuk fel. (a bőrt azért távolítottam el, hogy sütés közben ne ugorjon össze a halhús)
Ezután ízlés szerint facsarjunk rá citromlevet, sózzuk, szórjuk meg a fűszerkeverékkel, majd hagyjuk legalább egy órát állni, hogy a halhúst átjárják az ízek.
Ezután először forgassuk bele a lisztbe, majd a tejes-tojásos keverékbe, végül pedig a zsemlemorzsába. (ízlés szerint sima lisztbe, és zsemlemorzsába is beleforgathatjuk)
Az étolajat hevítsük fel, majd helyezzük bele a bepanírozott lazaccsíkokat, és kb. 5 perc alatt, többször átfordítva mindkét oldalát süssük szép aranybarnára. (arra figyeljünk hogy ne süssük sokáig, mert akkor a halhús nagyon kiszárad)
Amikor szép aranybarnára sült, szedjük ki papírtörlőre, és tálalásig tartsuk melegen. Közben készítsünk hozzá ízlés szerinti köretet, esetleg egy finom salátát.
Tálaláskor én a ropogósra, és szaftosra sült lazaccsíkokat sült krumplival, és tartármártással kínáltam.
De finom ebédetek volt, finom lehetett, és nagyon gusztán néz ki! Én még nem is ettem ilyet. Egyszer vettem szeletelt füstölt lazacot, pár dekás volt, fóliában 😀. Az finom volt. Kicsit drága, de egészséges... még nem szántam rá magamat a vásárlására, pedig egyszer megkóstolnám...
VálaszTörlésKatikám, nagyon köszönöm! Mi szeretjük a lazacot, igaz az ára miatt azért csak néha veszek, de így rántva most készítettem először, és nagyon finom volt. A füstölt lazac is finom, de olyan kevés hogy nagyon be kell osztani. 😀Friss lazacot mindig a Lidl-be veszek. Ott van fél lazac fóliás csomagolásba, majd kiporciózva lefagyasztom, egyszer vegyél, nem fogod megbánni.
TörlésNagyon guszta és finom lehetett ! Váljon egészségetekre!
VálaszTörlésKedves Éva, nagyon köszönöm!
TörlésNagyon jól néznek ki. Én is kedvet kaptam a halhoz. Ma nálunk is az volt.
VálaszTörlésAni, nagyon köszönöm! Láttam Te is nagyon finoman készítetted el a halat... csak az a baj, hogy nagyon drága a hal, bármilyen is legyen az.
TörlésIgen, kirántva minden finomabb! Sógorom volt kiakadva, hogy nálunk nagymamám húsvétkor rendszeresen készített kirántott főtt tojást, nagyon szerettük/szeretjük... :-)
VálaszTörlésA sógorod akkor nem is tudja hogy mi a finom!! Én is rántottam már ki főtt tojást nagyon régen, de jó hogy eszembe hoztad, újra meg kell hogy csináljam. :)
Törlés