A karácsonyi ünnepekre eddig minden évben sütöttem egy Panettonét (receptje erre a linkre kattintva található) de mivel sok aszalt gyümölcs, és cukor volt benne, a lisztről már nem is beszélve, így cukorbetegként enni nem ehettem belőle. Idén aztán elhatároztam hogy megsütöm tönköly liszttel, édesítővel, és az aszalt gyümölcsök helyett, apróra vágott étcsokoládét, és csak egy minimális mennyiségű mazsolát teszek bele. Kíváncsian vártam, hogy milyen lesz a tönköly tésztával a kuglóf bélezete, de mondhatom légiesen könnyű, és nagyon finom. A roppanós csokoládédarabkák pedig jól beleillettek a tésztába. Ünnep előtt még bőven belefér, ha bárki kedvet kapna hozzá, és megszeretné sütni.
Hozzávalók 1 db 20 cm-es formához:
25 dkg tönkölybúza finomliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 dl tej
12 dk vaj
3 dkg élesztő
1 tk cukor (az élesztő felfuttatásához)
csipet só
1 citrom reszelt héja
6 dkg eritrit
1 tk vaníliaaroma
2 db tojássárga (nagy)
5 dkg étcsokoládé
2-3 dkg mazsola (el is hagyható)
A kétféle liszthez adjuk hozzá a sót és a reszelt citromhéjat és keverjük össze.
Az élesztőt futtassuk fel 1 dl langyos cukros tejben.
A lágy vajhoz adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, a tojássárgákat, a maradék langyos tejet és keverjük simára.
Ezután öntsük bele a keverőtálba, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt is.
Ezután kanalazzuk rá a lisztes keveréket, majd a robotgép dagasztó karjával dagasszuk meg a tésztát. Én amikor a gép végzett, még kézzel is átdagasztottam egy kicsit. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)
A megdagasztott tésztát tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba és langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára.
Ameddig kell a tészta, a sütőformát kenjük ki 2 dkg vajjal. A csokoládét pedig vágjuk fel apróra.
Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, majd óvatosan gyúrjuk bele a mazsolát, és a csokoládédarabkákat.
Ezután helyezzük bele a sütőformába, majd takarjuk le egy konyharuhával, és langyos helyen kelesszük megint egy órán át.
Amikor újra megkelt, pengével vágjunk keresztet a tészta tetejére, és kenjük le olvasztott vajjal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45 percig. Ekkor újra kenjük le a tésztát olvasztott vajjal, és süssük még 15 percig. (a lekenés után, ha nagyon barnulna, akkor takarjuk le alufóliával, és úgy süssük készre)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd vegyük le a formát, helyezzük a kalácsot rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
A kalács tésztája nagyon könnyű, és laza annak ellenére hogy tönkölyliszttel készült. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva tároljuk.
Tipp:
Panettone sütőforma hiányában egy 20 cm-es tortaformát magasítsunk meg 22 cm magasra, duplán hajtott sütőpapírral, majd abba tegyük bele a tésztát újrakelesztés előtt. Kelesztés közben szép magasra feljön a tészta, azért kell a magasítás.
Nagyon szép lett a kuglófod, látszik rajta, hogy milyen szép könnyed, laza a tésztája. Váljék egészségedre!
VálaszTörlésKatikám, nagyon köszönöm! Nem is gondoltam hogy a tönkölyliszttel ilyen szép, laza lesz a tészta. Nagyon finom.
Törlés