2021. augusztus 7., szombat

Sárgadinnyés-citromos pohárdesszert.

 


Nagyon szeretem a pohárdesszerteket, mert egyszerűen elkészíthetőek, a mascarponekrémhez pedig bármelyik gyümölcs remekül illik. Mivel volt itthon sárgadinnye, mascarpone meg mindig van a hűtőben, így hozzá is láttam az ebéd utáni desszert elkészítéséhez. A fűszeres lében roppanósra párolt sárgadinnye, a citromos mascarponekrém, és a ropogós keksz, pedig nagyon jól összeillettek.


 

Hozzávalók 3 kehelyhez:

1 kisebb sárgadinnye

3 ek méz

1 cs vaníliás cukor

3 db szegfűszeg 

1/2 kk őrölt fahéj

1/2 kk őrölt gyömbér

1 dl édes fehérbor (v. víz)


Citromos mascarponekrém hozzávalói:

25 dkg mascarpone

15 dkg porcukor

2 cs vaníliás cukor

1/2 citrom reszelt héja és leve

2 dl Hulala (v. habtejszín)

Kell még poharanként 2-3 db ropogós keksz



 

A sárgadinnyéből vájjunk ki kisebb golyókat, öntsük hozzá a bort (v. vizet) adjuk hozzá a mézet, a vaníliás cukrot és a fűszereket, majd főzzük pár percig, arra figyelve, hogy roppanós maradjon.

Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük át egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.

A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és levét, majd keverjük simára. (ízlés szerint több citromot is tehetünk bele)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel félkemény habbá, majd több részletben keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

A poharak aljába morzsoljuk bele az ízlés szerinti ropogós kekszet, kanalazzuk rá a citromos krém felét, majd kanalazzuk rá a lecsepegtetett sárgadinnyét.

Ezután kanalazzuk rá a maradék citromos krémet, díszítsük pár darab sárgadinnyegolyóval és citromfűvel.

Az elkészült pohárdesszertet rögtön tálaljuk, mert különben a keksz felázik és elveszti ropogóságát, a dinnye pedig levet enged. A sárgadinnyét és a citromos krémet előre elkészíthetjük, majd tálalásig tartsuk a hűtőben.


4 megjegyzés:

  1. Nagyon csábító, főleg ebben a nagy melegben eshett jól egy ilyen finom desszert. A sárgadinnyét mi is szeretjük, lekvárnak, dzsemnek is nagyon szeretjük, már idén is főztünk be 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó ötletet adtál Katalin, mert eddig sárgadinnyéből még nem főztem lekvárt....köszönöm! Idén nagyon finom édesek a dinnyék, igaz mindig cukordinnyét veszek. Fogok pár üveg lekvárt főzni, biztosan nagyon finom lesz.

      Törlés
  2. Én is szeretem a pohárkrémeket és ezt biztos el is készítem :).
    Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök hogy elkészíted, biztosan ízlik majd Fánikám neked is. Puszillak.

      Törlés