Nagyon szeretem a pohárdesszerteket, mert egyszerűen elkészíthetőek, a mascarponekrémhez pedig bármelyik gyümölcs remekül illik. Mivel volt itthon sárgadinnye, mascarpone meg mindig van a hűtőben, így hozzá is láttam az ebéd utáni desszert elkészítéséhez. A fűszeres lében roppanósra párolt sárgadinnye, a citromos mascarponekrém, és a ropogós keksz, pedig nagyon jól összeillettek.
Hozzávalók 3 kehelyhez:
1 kisebb sárgadinnye
3 ek méz
1 cs vaníliás cukor
3 db szegfűszeg
1/2 kk őrölt fahéj
1/2 kk őrölt gyömbér
1 dl édes fehérbor (v. víz)
Citromos mascarponekrém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja és leve
2 dl Hulala (v. habtejszín)
Kell még poharanként 2-3 db ropogós keksz
A sárgadinnyéből vájjunk ki kisebb golyókat, öntsük hozzá a bort (v. vizet) adjuk hozzá a mézet, a vaníliás cukrot és a fűszereket, majd főzzük pár percig, arra figyelve, hogy roppanós maradjon.
Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük át egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és levét, majd keverjük simára. (ízlés szerint több citromot is tehetünk bele)
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel félkemény habbá, majd több részletben keverjük hozzá a mascarponekrémhez.
A poharak aljába morzsoljuk bele az ízlés szerinti ropogós kekszet, kanalazzuk rá a citromos krém felét, majd kanalazzuk rá a lecsepegtetett sárgadinnyét.
Ezután kanalazzuk rá a maradék citromos krémet, díszítsük pár darab sárgadinnyegolyóval és citromfűvel.
Az elkészült pohárdesszertet rögtön tálaljuk, mert különben a keksz felázik és elveszti ropogóságát, a dinnye pedig levet enged. A sárgadinnyét és a citromos krémet előre elkészíthetjük, majd tálalásig tartsuk a hűtőben.
Nagyon csábító, főleg ebben a nagy melegben eshett jól egy ilyen finom desszert. A sárgadinnyét mi is szeretjük, lekvárnak, dzsemnek is nagyon szeretjük, már idén is főztünk be 😊.
VálaszTörlésNagyon jó ötletet adtál Katalin, mert eddig sárgadinnyéből még nem főztem lekvárt....köszönöm! Idén nagyon finom édesek a dinnyék, igaz mindig cukordinnyét veszek. Fogok pár üveg lekvárt főzni, biztosan nagyon finom lesz.
TörlésÉn is szeretem a pohárkrémeket és ezt biztos el is készítem :).
VálaszTörlésKöszönöm
Nagyon örülök hogy elkészíted, biztosan ízlik majd Fánikám neked is. Puszillak.
Törlés