Császármorzsa avagy smarni az örök kedvenc, melyet a nagymama sokszor készített, és házi sárgabaracklekvárral ettük....az ízét azóta is a számban érzem. Én is sokszor készítettem már császármorzsát (recept a linkre kattintva olvasható) sőt, volt hogy még mascarpone is került a tésztába (recept a linkre kattintva olvasható), hol serpenyőben kevergetve, és volt hogy egyszerűen a sütőben. Nemrégiben a televízióban éppen arra a csatornára kapcsoltam, ahol Borbás Marcsi konyhájában császármorzsa készült, így gondoltam az Ő receptjét is kipróbálom. A recept egyszerű, és az elkészült morzsa nagyon, de nagyon finom. Én most házi eperlekvárral tálaltam, de azért a házi sárgabaracklekvárral az igai.....
Hozzávalók:
10 dkg búzadara
1 dkg liszt
2,5 dl tej (hideg)
3 db tojás (nagy)
12 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
csipet só
8 dkg vaj
A búzadarához adjuk hozzá a lisztet, egy csipet sót, a reszelt citromhéjat és a tejet, majd keverjük simára. (egy híg masszát fogunk kapni)
A tojásokat válasszuk szét, majd a sárgájához adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd robotgéppel keverjük jó habosra.
Ezután öntsük hozzá a búzadarás keverékhez és kézi habverővel keverjük össze. (egy lágyabb massza lesz)
A tojásfehérjéhez adjunk egy csipet sót, majd verjük fel kemény habbá.
Ezután két részletben, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük hozzá a grízes masszához.
Egy nagyobb serpenyőbe melegítsük fel a vajat, majd öntsük bele a masszát, mérsékeljük a hőfokot, és néha átkeverve süssük szép aranyszínűre a morzsát. (Én az utolsó pár percben magasabbra vettem a hőfokot, és állandó kevergetés mellett, pirítottam meg a morzsát.)
Tálalás előtt ízlés szerint kanalazzuk rá a lekvárt, esetleg szórjuk meg porcukorral, és úgy kínáljuk. Én eperlekvárral kínáltam, mely jól illik hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése