2020. június 26., péntek

Szezámmagos-krumplis húsgolyó medvehagymás fürjtojással.





Húsgolyó vagyis fasírt készült ebédre, de a húsmasszába most a tejben áztatott zsemle, a hagyma, és a fűszerek mellett került még nyers, reszelt krumpli is melytől még finomabb és szaftosabb lett... Az összegyúrt húsmassza közepébe formázás előtt egy-egy bükkfán füstölt, medvehagymás olajban pácolt fürjtojást tettem, majd szezámmagba beleforgattam, és bő olajban sütöttem ki. Ízlés szerint olajjal enyhén meglocsolva, sütőben is megsüthetjük a golyókat, de a bő olajban sütés ellenére sem szívta magába az olajat. Tálaláskor egyszerű paradicsomsalátát kínáltam hozzá, melyet a fürjtojás pácolásához használt, és megmaradt, medvehagymás olajjal ízesítettem. 






 Szezámmagos-krumplis húsgolyó hozzávalói:

50 dkg darált hús (pl. sertés comb, csirkemell...)
1 kisebb vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db krumpli (nagyobb)
1 db zsemle (tejben áztatva)
1 db tojás (nagy)
só (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
2 ek szezámmag
kb. 20 db medvehagymás olajban pácolt, füstölt fürjtojás
kb. 5 dl étolaj a sütéshez



A szikkadt zsemlét áztassuk be tejbe, majd amikor már megszívta magát, nyomkodjuk ki.

A darált húshoz egy kisebb lyukú reszelőn, reszeljük hozzá a megpucolt krumplit, a vöröshagymát, és a fokhagymát.

Ezután adjuk hozzá a kinyomkodott zsemlét, az egész tojást, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, majd alaposan gyúrjuk össze, és hagyjuk a húsmasszát egy fél órát állni.

Közben a fürjtojásokat szedjük ki a medvehagymás-olajos pácból, és csepegtessük le.

Ezután a húsmasszából csippentsünk le kisebb darabot, a tenyerünkbe nyomkodjuk kicsit szét, helyezzünk a közepébe egy fürjtojást, formázzuk meg, majd forgassuk bele a szezámmagba. 

Az olajat hevítsük fel, helyezzük bele a húsgolyókat, majd kisebb hőfokon, többször átfordítva süssük szép aranybarnára.

Amikor a húsgolyók átsültek, és szép aranybarnák, szedjük ki papírtörlőre, majd tálalásig tartsuk melegen.






 Paradicsomsaláta hozzávalói:

5-6 db paradicsom
2-3 ek méz
2 tk dijoni magos mustár
1/2 citrom leve
csipet só
1/2 vöröshagyma (kisebb)
2 ek medvehagymás olaj (a fürjtojásnál visszamaradt..)


Egy tálba kanalazzuk bele a mézet és a mustárt, szórjuk meg egy csipet sóval, facsarjuk hozzá a citromlevet, és adjunk hozzá két evőkanállal a medvehagymás olajból, majd keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a cikkekre vágott paradicsomot, szórjuk meg az apróra vágott vöröshagymával, majd óvatosan keverjük, forgassuk össze, és hagyjuk állni, hogy az ízek jól összeérjenek.





Tálaláskor a frissen kisült fürjtojásos húsgolyókat a paradicsomsalátával kínáljuk. Ízlés szerint készíthetünk nagyobb húsgolyót is, melynek a közepébe főtt tyúktojást tehetünk.


A fürjtojás a következő linkre kattintva megrendelhető:

Fürjes Major

Telefonos megrendeléshez pedig hívd a:  +3630 515 6108  Leicht-Érdi Gabriella.


1 adag tápanyatartalma:

Energia: 509 kcal

Fehérje: 39 g

Zsír: 29 g

Szénhidrát: 23 g


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése