2017. november 4., szombat

Palacsintatorta húsos-zöldséges töltelékkel.




Az elmúlt időszakban többször palacsintát sütöttem ebédre, és nemcsak édes töltelékkel desszertként tálalva, hanem sós változatban is. Egyik kedvencünk volt pl. ez a sós palacsinta húsos-zöldséges töltelékkel megtöltve, majd tortaformában, egy adag fűszeres tejföllel nyakonöntve, reszelt sajttal megszórva, szép pirosra sütve. A darált húsos töltelékhez ízlés szerint választhatunk zöldségeket, én pl. a sárgarépa, paszternák, és a zöldborsó mellett döntöttem. Az elkészült palacsintatortát pedig tálalhatjuk melegen, vagy éppen hidegen, mert mindkét változatban nagyon finom, és laktató.





Palacsinta hozzávalói:

20 dkg liszt
2 db tojás (nagy)
1 mk só
egy nagy csipet őrölt fehér bors
4-5 dl szénsavas ásványvíz
2 ek olaj (+ a sütéshez)


A tojásokat üssük fel egy tálba, keverjük hozzá a sót, a borsot, majd az ásványvíz kétharmad részét.

Ezután adjuk hozzá a lisztet, majd keverjük csomómentesre. Keverés közben, adjuk hozzá az olajat, és ha szükséges még a maradék szénsavas ásványvizet is.

A palacsintasütőt vékonyan olajozzuk ki, majd tegyünk bele kb. egy merőkanállal a tésztából, és mindkét oldalát süssük szép pirosra. 

A maradék palacsintatésztával is így járjunk el, majd tegyük félre amíg elkészül a töltelék.





Húsos-zöldséges töltelék hozzávalói:

50 dkg darált sertéscomb
1 db lilahagyma (nagy)
2 db sárgarépa
1 db paszternák
15 dkg zöldborsó
20 dkg gouda sajt
4 ek tejföl
őrölt fehér bors
2 tk ételízesítő
5 dkg vaj
2 ek olaj


A lilahagymát, a sárgarépát, és a paszternákot pucoljuk meg, majd vágjuk fel mindegyiket apróra.

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat és az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk kifehéredésig.

Amikor a hús már kifehéredett ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, majd lefedve pároljuk kb. 10 percig.

Ezután vegyük le a fedőt, és süssük zsírjára a húst, majd hűtsük ki.

A zöldségeket és a zöldborsót enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük roppanósra, majd szűrjük le.

A kihűlt fűszeres húshoz adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett zöldségeket, a reszelt sajtot, és a tejfölt, majd keverjük össze. Keverés közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána. 

A palacsintákat töltsük meg a töltelékkel, majd helyezzük egymás mellé egy 24 cm-es kivajazott, és zsemlemorzsával megszórt tortaformába.




Tejfölös öntet hozzávalói:

 2 dl tejföl (20%-os)
1 db tojás (nagy)
egy csipet őrölt fehér bors
kisebb csokor snidling
10 dkg guoda sajt a tetejére


A tejfölhöz adjuk hozzá a tojást, az apróra vágott snidlinget, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és keverjük alaposan össze.

Ezután egyenletesen csorgassuk rá a tortaformában lévő palacsintára, majd a tetejét szórjuk meg a reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra, majd a sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése