A hidegebb idő beköszöntével egyre gyakrabban kerül a tányérunkra egy-egy nem éppen diétásnak mondható fogás, mint pl. ez a sült csülök. Míg nyáron a csülökből általában bográcsban pörkölt készül, addig ilyenkor a pácolás után a sütőben végzi. A húst érdemes már előző este bepácolni, hogy az ízek jól átjárják, és a hosszabb sütési időnek köszönhetően, így biztosítva vagyunk, hogy ebédre el is készül a körettel együtt. A köret pedig nem más, mint a csülök sütésénél visszamaradt zsírban szép pirosra sütött krumpli.
Hozzávalók:
1,5 kg körüli sertéscsülök
1 tk köménymag
1 tk koriander
2 tk majoranna
2-3 tk ételízesítő
1 tk füstölt pirospaprika
só (ízlés szerint)
3 dl barna sör
kb. 20 dkg sertészsír
A köménymagot és a koriandert állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd rögtön öntsük át egy mozsárba és törjük alaposan össze.
A csülköt alaposan dörzsöljük be sóval, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni.
A megpörkölt, és összetört köménymaghoz és korianderhez keverjük hozzá az ételízesítőt, a majorannát, a füstölt pirospaprikát, majd alaposan dörzsöljük vele be az előzőleg már besózott csülköt.
Ezután hagyjuk egy-két órát állni, majd öntsük rá a barna sört, és szintén hagyjuk állni, hogy az ízek kellően átjárják. (Én előző nap bepácoltam a csülköt, majd éjszakára betettem a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják a vastag húsréteget)
A tepsit kenjük ki a zsírral majd helyezzük bele a bepácolt csülköt, öntsük alá a pácoláshoz használt sört, majd fedjük le egy alufóliával.
Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk 2,5-3 óra alatt puhára. (A párolási idő a csülök nagyságától függ. Én légkeverésnél 160 fokon, 2,5 óráig pároltam)
Amikor a hús puhára párolódott, vegyük le a fóliát, öntsük le a felesleges párolólevet, tegyük alá a zsírt, majd tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra.
Amikor a csülök szép pirosra sült, vegyük ki a zsiradékból, és tálalásig tartsuk melegen.
Sült krumpli hozzávalói:
1 kg krumpli
2 tk só
a csülök sütésénél visszamaradt zsír
A krumplit pucoljuk meg, szeleteljük fel kicsit vastagabbra, majd szórjuk meg a sóval, és alaposan forgassuk össze.
Ezután hagyjuk egy kicsit állni, tegyük bele a csülök sütésénél visszamaradt zsírba, majd keverjük össze.
Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt süssük szép pirosra. Sütés közben egyszer óvatosan, hogy a krumpli ne nagyon törjön, keverjük át.
Tálaláskor a csülköt ízlés szerint daraboljuk fel, majd a sült krumplival, és ízlés szerint salátával, uborkával, savanyúsággal...... kínáljuk.
Remekmű!!! Rögtön éjfél van, de én bizony jól bekóstolgatnék belőle :D
VálaszTörlésNagyon köszönöm Vicuska! Nagyon finom volt, jó szaftos, és a zsírjában sült krumplival isteni finom. :)
Törlés