A nyúlhús valahogy teljesen háttérbe szorult az utóbbi években, ennek az oka pedig az, hogy nagyon ritkán sikerül beszereznem. Emlékszem gyermekkoromban mindig voltak nyulaink, és én nagyon szerettem pl. a rántott nyúlmájat, de a vadas is a kedvenceim közé tartozott. Most éppen pár darab nagyobb nyúlcombot vásároltam, és gondoltam fűszeresen sütöm majd meg. Végül került a combok mellé még gomba, hagyma, fűszeres-krémes szósz, majd irány a sütő. Tálaláskor pedig egyszerűen csak rizst kínáltam hozzá.....
Hozzávalók:
3-4 db nyúlcomb
25 dkg mascarpone (v. krémsajt)
2 dl krémes Hulala főzőkrém
3 dl fehérbor
50 dkg gomba
1 kisebb póréhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
2 ek liszt
só
őrölt színes bors
őrölt szerecsendió
majoranna
kakukkfű
2 ek zsír (v. olaj)
A nyúlcombokat sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg szerecsendióval, majorannával és kakukkfűvel, majd hagyjuk legalább egy órát állni, hogy az ízek átjárják. (ízlés szerint előző nap befűszerezhetjük, majd a hűtőben tároljuk sütésig)
Egy tepsit kenjünk ki zsírral, majd öntsük bele a bort, és helyezzük egymásmellé az előzőleg befűszerezett combokat. Ezután alufóliával fedjük le a tepsit.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten kb. 60 perc alatt pároljuk puhára.
Amikor puhára párolódott a hús, vegyük ki a párolóléből és tartsuk melegen.
A gombát tisztítsuk meg, majd vágjuk fel vékony szeletekre. (a nagyobb gombát vágjuk először félbe, majd úgy szeleteljük fel)
A póréhagymát karikázzuk fel, a petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra.
A mascarponét (v. krémsajtot) tegyük bele egy tálba, adjuk hozzá a Hulala főzőkrémet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg majorannával, majd keverjük simára. Ezután adjuk hozzá a lisztet, és szintén keverjük simára.
Ezután apránként keverjük hozzá a hús párolásánál visszamaradt levet, és keverjük simára, csomómentesre.
Végül adjuk hozzá a felszeletelt gombát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, és a felkarikázott póréhagymát, majd forgassuk óvatosan össze.
Ezután öntsük bele a tepsibe a masszát, majd helyezzük vissza az előzőleg puhára párolódott nyúlcombokat.
Helyezzük vissza a meleg sütőbe, majd kb. harminc perc alatt süssük szép pirosra.
Közben készítsünk ízlés szerinti köretet. Én rizst készítettem hozzá.
Tálaláskor helyezzük tányérra a pirosra sült nyúlcombot, kanalazzuk mellé a krémes hagymás-gombát és a köretet, majd úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése